Izo FitzRoy – Good Woman 2023

Když u kolébky této britské zpěvačky stály tři sudičky připraveny vyřknout osud, nějak to svoje poslání popletly. Předesílám, že je to moc dobře! První řekla: budiž ti dopřán dobrý hlas. Druhá sudička si nemohla rychle vzpomenout, čím by měla Izo obdarovat, tak jen první sudbu poupravila: budiž ti dopřán výborný hlas. Třetí sudička měla lehce naváto, na svůj ortel zcela zapomněla a tak jen zakoktala: ehm… budiž ti dopřán hlas od Boha! A tak se stalo. Tímto chci jen říct, že dáma Izo FiztRoy disponuje naprosto výjimečným vokálem! Krásným, nízko položeným, dravým, bohatým a přitom velmi kultivovaným, s lehounkým chrapotem, který dodává zpěvu zajímavou texturu. Odborníci říkají, že se jedná o kontraalt. A když se k tomu přidá dráždivá kombinace hudebních stylů, jako soul, blues, funk, jazz, gospel a pop, je to nádhera! Izo FitzRoy – Good Woman – to je úžasné album, za které dávám 5 hvězdiček!

Ptáte se: kdo je ta dáma s poněkud divným jménem?

Chápu, rozumím. Za prvé: jméno neřeším: Za druhé: u nás se o ní moc neví, a je to veliká škoda! Nechávám tu ležet odpověď na otázku, proč tomu tak je. Izo FitzRoy je narozená a vychovávaná v Londýně, od mala ovlivňována syrovou silou ženských i mužských bluesových legend, jako Janis Joplin, Curtis Mayfield, Minnie Ripperton, Dusty Springfield, nebo Stivie Wonder. Rozhodně se nesmí opomenout výrazný vliv gospelu. Izo FitzRoy se svými písněmi vyhrála spoustu různých soutěží, opakovaně byla výrazně zmiňována v různých odborných časopisech. Její vokální mega talent ji dokonce zavedl ke spolupráci se smetánkou neworleanských jazzových a bluesových hudebníků, včetně držitelů cen Grammy! Zkrátka persona No1!

A aby toho nebylo málo, album získalo rozsáhlou podporu od renomovaných stanic jako BBC 6 Music, BBC Radio 2, NPO2 (NL) a FIP (Francie), zatímco Jazz FM jej ocenilo jako své „album týdne“ a na seznam skladeb uvedlo úžasných 5 singlů! A to už něco znamená!

Na netu jsem našel jeden rozhovor s dámou FitzRoy, ve kterém vysvětluje lásku k hudbě a příklon ke gospelu:

“…byla jsem od malička posedlá gospelem. Byla jsem zcela posedlá posloucháním starých umělců, Kirka Franklina, Mavis Staples, Edwin Star nebo Rebirth Brass Band. Je tam tolik dobré hudby… dechovky a jazzové kapely z New Orleansu 20. let 20. století . Také je to město, které nikdy nespí a to miluji. Ten starý druh jižanského gospelu… takové lidi mám ráda. Mohla bych každý den poslouchat gospel. Každý týden zpívám s gospelovým sborem (Soul Sanctuary), což je prostě skvělé! Protože gospel je především o pocitu těchto emocí. Sama nejsem nijak zvlášť nábožensky založená, ale je to o mluvení s něčím větším, než jste vy sami, ať už je to cokoliv, vždy je to povznášející, a vždy to se mnou pohne. A přišlo mi velmi přirozené, vložit to do mých písní.

Recenze Izo FitzRoy – Good Woman

Hned v první skladbě “Hope Divine” ukazuje zpěvačka sílu svého hlasu. A zároveň je tu krásně zřetelný výše zmíněný mix několika stylů, zde pop, soul – a hlavně gospel, a to prostřednictvím sboru, který poskytuje zpěvačce úžasnou hlasovou podporu. Na úvod lahůdka pro uši.

Další krásné představení slyším v dynamicky swingující skladbě “Chasing Days“. A zde naplno odhalíme to, čím se tahle dáma proslavila. Temným, vřelým vokálem, občas příjemně zdrsněným, jako slyším v takřka hypnotické skladbě “Call Me Pilgrim “. Pro změnu si můžeme zatancovat u svižných kousků, jako “Scram” nebo “Give Me The High“, obohacené o dechovou sekci.

Vložená, minutu dlouhá skladbička, zvaná Released – Interlude” je obohacena gospelovým zpěvem a předznamenává krásnou titulní skladbu “A Good Woman“.

Nevadí, šla bych za tebou do šera
Kdybys mě o to požádal

Jazyky jsou svázané, ale já stále pískám na každou tvou melodii
Oh, stojíš za ten čas, oh, platím za každou svou chybu
Ale vím, že to chceš
Voda teče po stranách
Odkapávání světel svíček

Mohla bych ti říct milion bílých lží
Mohla bych ti říct, že bych byla pořád dobrá žena
Mohla jsem to předstírat jako všechny ostatní

Ale přísahám, že pořád budu dobrá žena
Můžu hrát fér, slibuji, že budu mluvit hezky

A ty víš, že pořád budu tvoje dobrá žena
Drž mě za ruku, oh, vezmu tě někam, kde jsme nikdy nebyli

Celé album uzavírá nádherná skladba “Love & Affection” převzatá od zpěvačky Joan Armatrading. Opět obohacenou o krásný sbor.

Zajímavostí alba Izo Fitzroy – Good Woman jsou výše zmíněné vložené kratičké skladby zvané Interlude. “Pilgrim – Interlude” je drobná jazzová věcička s dominantním klavírem. Po titulní “A Good Woman” následuje další, opět minutu trvající “Sum Of Its Parts“, jen kytara a klavír. Zde je nutné upozornit, že tyto krátké skladbičky najdeme jen na albu vloženém na platformě Spotify! Na formátu LP chybí a je jasné, že je to z důvodu omezeného místa na vinylu.

Na tomto místě ještě navazuji na výše vyřčenou otázku, kdo ta ženská vlastně je. Dovolím si poznatek: když jsem o této zpěvačce získával informace, v prakticky každém druhém článku bylo zmíněno, že Izo FitzRoy je v současnosti jednou z nepopulárnějších zpěvaček ve Velké Británii! A to i díky tomuto albu. Bohužel, naše mainstreamová rádia o téhle skutečnosti snad vůbec neví, čti nezajímá je to. Snad s výjimkou Rádia Vltava Českého rozhlasu.

Nemohu opomenout technickou či zvukovou kvalitu vlastní nahrávky. Zakoupil jsem LP a zvuk, který plní moje poslechové místo, bych označil excelentní! Úžasná dynamika a vyváženost nástrojů a zpěvu! A ještě jedna poznámka. Při poslechu Izo FitzRoy mi občas na mysli brnklo přirovnání k legendární zpěvačce Annie Lennox, k jazzové divě Amy Winehouse, nebo k Sharon Jones

Dále musím zmínit zajímavý postřeh při poslechu. Nevím, jak to přesně říct: zkrátka, ta hudba linoucí se z reproduktorů působí velmi „domácky“. Byť jsem slyšel album Izo Fitzroy – Good Woman poprvé, hned mi přišla jaksi známá, „přítulná“, milá a velmi dobře se poslouchající. Je slyšet, že nahrávce byla věnována opravdu profesionální péče. Díky vydavatelství Jalapeno Records!

Na úplný závěr ještě přidám další palec nahoru! Součástí balení LP byla i kartička s kódem na stažení alba Izo FitzRoy – Good Woman v digitální formě ze stránky vydavatele Jalapeno Records. A to snad ve všech možných formátech, včetně .flac nebo .wav. Veliká chvála! Proto, protože jsem se před nedávnem setkal s podobnou nabídkou, ovšem ke stažení alba byl nabídnutý pouze formát .mp3!

Moje hodnocení

5.0 out of 5.0 stars5.0

Zdroje: https://1url.cz/iuZT9, https://1url.cz/GuZT8

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!