Krušné hory na kole, pěšky, i v podzemí

Tak jsem tady! Poprvé v životě! Přiznám se, že jsem v naší zemi navštívil už leckteré kouty. Cyklisticky i turisticky provařené, méně známé, i ty nepochopitelně opomíjené. Krušné hory patřily dlouhé roky do té poslední kategorie. Z mého itineráře vždy vypadly. Ani nevím proč. Snad v tom negativním přístupu rezonovala jakási podvědomá myšlenka, že „tam, nahoře,“ vlastně není co ke koukání, je to „odloučené území nikoho“, hornatá krajina podél hranic. Hm, mýlil jsem se, a to velmi! Až tak, že nyní Krušné hory na kole i pěšky řadím v mém sáhodlouhém seznamu navštívených území na jedno z prvních míst!

Co pěkného Krušné hory nabídly?

Pakliže vyjedete po některé ze silnic vzhůru a necháte za sebou údolí, značně deformovaném povrchovými uhelnými doly, dostanete se do úplně jiného světa! Na náhorní plošinu, i když to možná není úplně přesný název. O tom dále v textu.

První palec nahoru dávám krásným lesům! Krušné hory – začal jsem jim říkat Krušánky – připravily první velké překvapení! Žádné stopy po výsecích či holinách, neklamných známkách kůrovcových kalamit! Jen hluboké lesy, zdá se, že zdravé a nádherné, dále rozlehlé louky, v tento červencový čas plně kvetoucí a vonící. Důvod tohoto skvělého stavu mi byl vysvětlen, nicméně nemá cenu ho zde rozebírat.

A ty panorámata…

Vypůjčil jsem si hlášku ze slavného filmo o rodině Homolkových. Nicméně zde to zvolání sedí, jako ta prdel na hrnec! Takže druhý palec za úžasné výhledy do údolí. Bylo mi dokonce řečeno, že odtud, z Měděnce a od sousední obce Výsluní, jsou právě ty nejkrásnější! Ano, nevím sice, jak kde jinde, ale tady, od kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na vrcholu kopce Mědník (z roku 1674) je k dispozici plný kruhový rozhled. Směrem do vnitrozemí bylo vidět kus Doupovských hor, vodní nádrž Nechranice, města Kadaň, Chomutov, Most, údolí Ohře, celou uhelnou pánev. Na druhou stranu pak hlavně lesní plochy, vodní nádrž Přísečnice, Jelení horu, Jelení vrch a další kóty za hranicemi v Německu. Zkrátka lán světa.

Jen pro zajímavost: vrchol Mědník se objevoval pravidelně v úvodních titulcích slavného i proklínaného seriálu „30 případů majora Zemana“.

Pokud zvolíš pokračování, dozvíš se: o mých cyklotrasách, o štole pod Mědníkem a o vodním díle Přísečnice, či spíše o vesnici steného jména, nadobro zmizelé pod vodou. A také je tam mnou natočené video.

Přístup do GALERIE: zde najdete fotky ve full rozlišení.

Pokud máš zájem - pokračuj - dozvíš se víc →

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!