30. případů majora Zemana slaví 50 let.

V březnu roku 1974 padla první klapka proslaveného i proklínaného seriálu. Přesně  22. 3. 1974 na zámku Líšno při natáčení dílu Vyznavači ohně. Když odhlédneme od ideologického a propagandistického nánosu soustavně vrstveného od roku 1989 do nynějška, zůstane nám špičkově natočený seriál s obrovskou plejádou známých, i měně známých herců. Dá se dokonce napsat, že se svým způsobem jedná o epochální dílo, protože pokrývá veliký časový prostor od roku 1945, až do roku 1973. Poslední klapka padla 14. května 1979 na rozestavěném parkovišti na 55. km dálnice D1 ve scéně závěrečného dílu „Růže pro Zemana“. Ač 30. případů majora Zemana slaví 50 let, od roku 1989 jest mu vytýkáno leccos – a mnohé právem. Přes všechno nelze pominout, že režisér Jiří Sequens s celým týmem odvedli skvělou práci. Dokonce si troufnu tvrdit že novátorskou. Neb o takto rozsáhlé dílo se před tím nikdo nepokusil.

Kritici svého času na seriál plivali a poukazovali na zřetelnou ideologii a propagandu. Jaksi zapomínají na skutečnost, že seriál vznikal v čase hluboké normalizace, kdy tu vládl rukou pevnou bolševik. Soudruhu sem, soudruhu tam. Málo se ví o tom, že byl natáčen k 30. výročí vzniku SNB, autor námětu byl jistý Jan Kovář, jinak šéf tiskového sekretariátu tehdejšího Ministerstva vnitra, které se na natáčení také podílelo.

Vzpomínka

V mých očích zůstane seriál 30. případů majora Zemana stálou připomínkou mládí, kdy se v zoufale šedivé televizní tvorbě náhle zjevilo něco, co nás, kluky, extrémně zajímalo. Dodnes si pamatuji, jak mě doslova učaroval hned první díl „Smrt u jezera“! Tajemný střelec, hnusák Vladimír Salač v roli slizkého fotografa Pospíšila, vyvolávání filmu v rudé temné komoře, pátrání Zemana se špagátem v ruce po dráze střely, která usmrtila jeho otce, křivácký a uřvaný hostinský Somr v roli Najmana…to vše byly scény, jako z jiného světa.

Nebo snad neslavnější díl „Studna“! Doslova drsný hororový příběh natočený podle skutečné události z roku 1967. Fakticky nikdy nevyřešený případ rodiny Jelínkových. Ve své době budil velikou pozornost a Sequens s Brabcem a dalšími herci tomu dali neskutečnou živoucí patinu!

Běžel jsem do ložnice rodičů. Spatřil jsem tam obraz, jako z apokalypsy. Maminka ležela přes postel. Měla rozbitou hlavu! Chroptěla. Nad ní stál otec se sekerou v ruce, divně se kýval, zdálo se mi dokonce, že se usmívá.  

K tomuto dílu ještě dodatek. Točí se nový šestidílný seriál, právě na motivy dílu “Studna”. Tentokrát přesně podle historických reálií. Takže seriál 30. případů majora Zemana bude mít, svým způsobem – pokračování. A hlavně se dozvíme, jak to doopravdy bylo.

Další díly

Nicméně, z mého pohledu byl tento díl hraničním. „Vytažení“ následných dílů seriálu za hranice do Latinské Ameriky (natáčeno na Kubě) už postrádalo šmrnc, tu typickou vyšetřovací českou linku, na které byly předchozí díly postaveny.

Na závěr si dovolím použít slova režiséra Stracha:

„Kdybychom Brabce kvůli seriálu chtěli zatratit, museli bychom jedním dechem zatratit celou plejádu skvělých herců, kteří v Zemanovi také hráli, Filipovským počínaje a Zázvorkovou konče. Neměli štěstí na dobu, do které se narodili

30. případů majora Zemana slaví 50 let. Většina herců už nežije, takže nemá kdo připít. Já tak činím. Připíjím všem, kteří za sebou zanechali dílo, za které se rozhodně nemusí stydět. Po revoluci se vyrojili zástupy zastydlých kádrováků, kteří si za bolševika ani neuprdli. Ale teď, pod praporem demokracie, špinili vše, co jim přišlo pod ruku.  Dokonce museli urychleně natočit jakýsi „vysvětlující“ dokument, aby konfrontovali díly seriálu s realitou! Aby hloupé Čechy poučili, jak se na seriál dívat! Nikdo se o to ty ubožáky neprosil!  

Smál jsem jim tehdy, směju se i dnes. Ať se to někomu líbí nebo ne, seriál se stal z několika důvodů ikonický! To mu už nikdo neodpáře! Zde najdete odkaz na stránky fanklubu.

One thought on “30. případů majora Zemana slaví 50 let.

  1. Velmi pěkně napsáno. A díky za odkaz na fanklub. Nechcete se také zůčastnit srazů? Více inforamcí právě na stránkách fanklubu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!