Gary Clark Jr. – JPEG RAW. Excelentní album!

Neznám na současné blues-rockové scéně nikoho, kdo by byl obdařený takovou dávkou kreativity, jako tenhle chlapík! 40letý zpěvák, skladatel, příležitostný herec a vynikající kytarista, který se narodil a vyrostl v Austinu, vždy experimentoval mimo zavedené hranice drsně kořenové bluesové scény, ze které vzešel. Už roku 2011 byl Clark časopisem Rolling Stone vyhlášen za nejlepšího novodobého umělce rockové hudby! Spolupracoval s takovými hvězdami jako Sheryl Crow, Alicií Keys nebo s kapelou Foo Fighters. V roce 2014 získal cenu Grammy za nejlepší R&B vysoupení. Za páté studiovém albumu z roku 2019 “This Land” získal ceny Grammy za nejlepší bluesové album, stejně jako za nejlepší rockovou píseň a nejlepší rockový výkon! Po pěti letech tu máme novou nahrávku Gary Clark Jr. – JPEG RAW, což znaméná Pride Envy, Greed… Rules, Alter Ego, Worlds. V překladu Pýcha Závist, Chamtivost… Pravidla, Alter Ego, Světy.

Za vše může covid

Těch výše zmíněných 5 let zahrnoval i dobu šílenosti zvanou covid! A jak se samotný Gary Clark Jr. zmiňuje v jednom rozhovorů – volně cituji: nekonečně mě štvalo, že nic a nikam nemůžu! Seděl jsem doma, rodina kolem, já koukal na svoje kytary a přemýšlel, co bude dál. A pak mě to napadlo. Místo toho, abych šel po bluesové cestě… co kdybych se vydal trochu komplikovanějším směrem a věnoval více pozornosti třeba Joe Satrianimu, Jeffu ​​Beckovi a Ericu Johnsonovi, a začal se učit více technicky vytříbenému stylu hraní? Vytáhl jsem moji oblíbenou kytaru Ibanez s Floyd Rose tremolem a začal jsem si s tím hrát. Že mě mnozí říkají/vyčítají, že hraji podobně, jako slavný Jimi Hendrix? Ok, vezmu jinou kytaru a budu hrát jako Joe Satriani! Nebo Jeff Beck! A že to vlastně není vůbec špatný nápad! A tady se začalo rodit album Gary Clark Jr. – JPEG RAW.

Zpěvačky Valerie June a Naala.

Gary Clark Jr. – JPEG RAW začíná skladbou „Maktub“, (arabsky osud) což je jeden ze singlů postavený na samplovacím balíčku. Obsahuje ostrý kytarový riff a skvělý beat a je to jedna z nejvýraznějších skladeb alba. Překvapivě tu Gary Clark i rapuje. Sound trochu připomíná Lennyho Kravitze. Titulní a živě (zřejmě) hraná “JPEG RAW ” je hip-hopová skladba posetá bluesovými kytarovými fragmenty a chytlavým refrénem. Zaujme dunivé pozadí v kombinaci s odlehčujícími drobnými klavírními figurkami. „Don’t Start“ je moc pěkný kousek hlučného blues-rocku. Zjevuje se první host, zpěvačka Valerie June. Řekl bych, že její hlásek je trochu modulovaný elektronikou.

Středně rychlá píseň „This is Who We Are“ obsahuje dalšího hosta, zpevačku jméneme Naala, která sdílí hlavní vokály s Clarkem. Úvod písně je až hymnický, s těžkou, rockovou kytarou mistra Clarka a sborem ženských hlasů. Krátký předěl a následuje chytlavá melodie. Clarkova kytarová práce v celé písni je pevná a místy má až metalový říz.

Hvězdy Stevie Wonder a George Clinton!

Skutečnost, že Gary Clark Jr. je se svým čtvrtým studiovým albem “JPEG RAW” na vrcholu sil, odráží se v kvalitě hostujících hvězd, které se na něm objevují. Svou přítomností album zdobí, krom výše zmíněných zpěvaček, také prominentní jazzový trumpetista Keyon Harold v houpavé skladbě „Alone Together“. Zní tu, jako Miles Davis. Nechybí ani smyčce a Clarkův falzetový zpěv. Skladbička má velmi příjemnou, lehkou atmosféru.

A na scénu nastupuje mega hvězda! Stevie Wonder! Ve skladbě „What About the Children“ nejen že zpívá, ale hraje i na clavinet a harfu. Naprosto skvělá věc! A vzhledem k tomu, že poslední album Wonder vydal v roce 2005 mám zato, že účast 73. leté ikony na této písní je něco naprosto mimořádného! Oddaní fandové a sběratelé písniček Stevie Wondera, tady máte ukrytý poklad! Ve skladbě „Funk Witch U“ se představuje další ikona George Clinton. Ano, je tu zřetelná modelace k funku. Pohodová věc.

1 + 9 minut

Triumph“ má v intru ukrytý pěkný klavír a kytaru, než se připojí Clarkův zpěv. Má to příjemný a uvolněný rytmus se špičkovou kytarovou prací od Clarka.

Z dalších skladeb alba vyniká stručná ukolébavka „To the End of the Earth“. Čas je lehce přes jednu minutu a obsahuje pouze Clarka, který doprovází svůj zpěv na kytaru. Protikladem je skladba „Habits“ trvající déle než devět minut. Je to přehlídka mnoha Clarkových tváří. Začíná to pohodovou kytarou a Clarkovým zpěvem podmalovaným jazzovou basou. Za tři minuty razantně změní kurs s kytarou razantnější a pak se vrátí zpět do chladné atmosféry. Clarkova hra na kytaru je v poslední třetině písně zběsilejší. Podle mne zbytečně dlouhá písnička.

Lze konstatovat, že JPEG RAW má daleko k tradičnímu bluesovému albu. Ale řekl bych, že je to jedině dobře. Kolik fanoušků by přilákalo? Kolik by si album koupilo? Čisté blues davy netáhne. Tohle je ovšem jiná nálož! Atraktavní mix, totální crossover, kde si každý najde svoje. Jednou z Garyho silných stránek vždy byla jeho všestrannost a té je zde na rozdávaní! Tenhle člověk je naprostý fenomén současné rockové hudby! Na streamovací platformě Spotify má přes 2 miliony posluchačů měsíčně! A to už o něčem svědčí! Na letním festivalu Colours Of Ostrava 2024 se mají na co těšit! Bude to nářez!

Zdroje:https://www.garyclarkjr.com/, https://www.rollingstone.com/, https://www.allmusic.com/

Další články z rubriky MUSIC

One thought on “Gary Clark Jr. – JPEG RAW. Excelentní album!

  1. Já už mám Lp doma a je to skvělý poslech. Už se těším až to uslyším živě v Ostravě. Pojedete tam taky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!