ForBikes cyklistická výstava 2024

Uplynul rok a my se opět setkáváme na jarní výstavě ForBikes, pořádané v prostorách pražského výstaviště v Letňanech. Tato událost vzbudila mou zvídavost, zejména v souvislosti s pověstmi o klesajícím zájmu o horská kola a současně rostoucím zájmem o kola typu gravel nebo dokonce o silniční kola, často označovaná jako „žiletky“, ideálně pak v kombinaci s nějakou formou elektrického pohonu.

Výstava přinesla několik překvapení, která vybočila z mých původních očekávání. Pojďme se podívat, jaké trendy a novinky byly představeny a jak se odvíjí aktuální preferování typů kol mezi zákazníky. Rozbor výstavních exponátů a prezentovaných novinek nám umožní lépe pochopit, kam se ubírá trh s koly a jak se výrobci přizpůsobují měnícím se požadavkům a očekáváním zákazníků.

Převládala kola elektrická

Dalo by se říct, že dominovala – to byl první a hned nejvýraznější dojem. Tento trend nepřekvapuje, jelikož odráží stále se upevňující směr v oblasti cyklistiky. Přesto na výstavišti nechyběla ani tradiční horská kola, a to jak s plnou odpruženou konstrukcí, tak modely typu hardtail. Jejich počet výrazně převyšoval množství gravelových kol, trekových speciálů nebo silničních kol, což bylo pro mě překvapující.

Z tohoto pozorování jsem vyvodil 4 možná vysvětlení. Buď byly šířené zvěsti o posunech na trhu založené na nepodložených spekulacích. Nebo se trendy zahraničního trhu ještě plně neprojevily v našem prostředí a můžeme očekávat jejich nástup v nadcházejícím roce. Alternativně by mohlo jít o to, že většina vystavovatelů zatím neupravila svou nabídku v reakci na změny v oblasti cyklistiky, možná z důvodu vyprodání stávajících zásob, které jsou nyní prezentovány v “novém kabátě”. A možnost poslední: zjednodušeně řečeno – výstava není kšeft!

Český Crussis mile překvapil

Na akci ForBikes nesměl chybět asi současný největší českých výrobců kolo Crussis, který zároveň disponoval jednou z největších expozic. A…k mému překvapení, bylo tu opravdu na co koukat! Pozornost návštěvníků se pochopitelně soustředila hlavně na absolutní top model, limitovanou edici Legend 68. Krásný full model v atraktivní kombinaci barev, s nekompromisní výbavou a s cenou atakující částku 200 tisíc. Ale i další modely nevypadaly vůbec špatně. Crussis konečně opustil od aplikací šílených barevných kombinací na svých rámech, a nahradil je barvami decentními, obohacenými o luxusní perleťový podklad, který, jak se zdá, je na nových modelech a napříč výrobci populární. Viz. např. zde nedávno recenzovaný model kola 4Ever. Řekl bych, že barvy jsou odvozené od výše zmíněné top Legendy 68. Hlavně je to vidět na modelech vyšší řady e-Full či One-Full. A to se mi líbí! Jen bych se do budoucna přimlouval na „polidštění“ názvů kol Crussis, napříč nabídkou. V těch současných, aby se prase vyznalo.

Další, poměrně velkou expozici, obsadila společnost MTF.  Pohled na ni byl ale docela komický, protože v čase mé návštěvy tu bylo více firemního personálu v černo-žlutých trikách, než návštěvníků. Což o něčem svědčí.

Bottecchia, Corratec, Merida a další

Naproti tomu, třeba slavnou kanadskou firmu Rocky Mountain, jsem našel tak trochu zašitou v koutě. Nicméně o atraktivitu se tu postaral jeden model s odkrytým motorem, takže každý měl možnost vidět, jak vypadají „střeva“ tohoto netradičního pohonu, označovaného jako DynaME 4.0. Zajímavé pokoukání na koncept, který je zcela odlišný od konkurence.

Celkem velkou expozici představila Merida, stálice mezi vystavovateli na akci ForBikes. Stejně tak Cube nebo Focus. Krásná kola vystavovala rakouská firma KTM. Jejich karbonové fully v tradiční oranžové barvě byly nádherné. Překvapivě zajímavou a atraktivní nabídku vystavila firma Bottecchia, která se zrodila díky slavné cyklistické legendě Ottaviu Bottechiovi – prvnímu Italovi, který v roce 1924 vyhrál slavný závod Tour de France! Krásná kola se zajímavými barvami rámů!

Zajímavou nabídku představil i německý Corratec. Jejich modely kol řady E-Power X Vert vůbec nevypadaly špatně. Stejně tak kola španělské firmy Orbea nebo belgičtí Ridley se svými ikonickými silničními modely. K vidění tu byl Scott i Canondale. U prodejce kol Koloshop byl k nalezení zcela nový systém řazení od Sramu, nasazený na kole GT.

Na závěr jedno šokující kolo. Když jsem ho viděl, klesla mi brada a říkal jsem si, co tady dělá motorka! Ne. Byl to E bike GOGOBEST! Jen pár technických údajů: motor 48V 1000W! Lithiová baterie 48V 20Ah! Doba nabíjení 6-8 hodin! Kola 26×4.0 palců! Hmotnost: 43 kilo!  Nosnost max. 150 kg! Cena: 48 tisíc! Nekup to! Dovozcem je společnost Toys.bike.  

Jak jsem psal v úvodu: na ForBikes 2024 jsem čekal dramatický nástup NEhorských kol. Podle toho, co jsem viděl, nic takového zřejmě v nejbližší době nenastane. Klasická horská kola, s elektrikou i bez, se stále těší velkému zájmu. Jenže v obchodech to může vypadat úplně jinak! Za rok uvidím.

Dodatek k videu: v pár scénách dochází k rušivému stroboskopickému blikání. To bylo způsobené nesouladem mezi vzorkováním LED místního osvětlením a snímačem mojí digitální kamery GoPro. Bohužel, poměrně dost natočeného materiálu jsem nemohl použít, protože ve mnoha scénách bylo blikání už velmi rušivé.

Další články tématicky spřízněné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!