Canyon Grizl 7 Suspension

Aneb: je gravel tím jediným universálním kolem? Náhradou za silničku i kolo horské? Jak se nám snaží vnutit mnozí recenzenti a prodejci? Chlapík z příbuzenstva, Jiří, jinak též velmi zdatný cyklista (trasy 100 a více km!), mi zapůjčil na krátké testování svého gravel miláčka. Canyon Grizl 7 Suspension. Díky mu za to. Šlo ovšem o „speed“ test. Bylo to nečekané, tím pádem jsem neměl po ruce svoje osvědčené cyklo vybavení – a navíc bylo mizerné počasí.

Takže jsem si jen nasadil půjčenou přilbu a vyrazil. A byl jsem moc zvědavý. S prvními metry se mi v hlavě začal rodit ani ne tak test kola, ale právě téma srovnávání. Jak si povede gravel bike Canyon Grizl 7 Suspension ve srovnání s mým MTB hardtailem 4Ever Scanner, který mám už sakra dobře „najetý“?

Dva úhly pohledu

Ty jsou nutné. Pohled vystajlovaného jezdce na silničním kole a „drtiče“ terénu na mtb bajku ve volných kraťasech.  Nahradí silničář svoje galusky za gravel? A opustí bajker svoje rovná řídítka?

1)          Borec na galuskách si to sviští krajem a občas uhne pohledem na boční cestu polní. A řekne si: sakra, nebylo by špatné odbočit. Nahradí gravel silničku? Ne! Gravel je  v lehčím terénu sice králem, ale na silnici a na “žiletku”/galusku nemá.

2)          Borec na mtb s 2,4″ širokým pláštěm kole drtí kořeny, kameny, rozbahněné úvozy, za kterých se dá dostat jen prudkou „stojkou“. Zvládne tohle gravel? Ne!

Takže moje resumé. Gravel není zase tak universální kolo, jak se nám snaží vnucovat reklama.

Ideální použití?

Tak, jak své kolo Canyon Grizl 7 Suspension využívá můj příbuzný, cyklista Jiří. Čili expediční. Kolo si ověsil brašnami, na řídítka nasadil navigaci, a vyrazil na sto kilometrů dlouhý výjezd. S kombinací okresních silniček a šotolinových, případně lesních cest, které ovšem nejsou zákeřně ztížené nějakými kamenitými, či kořenovými úseky. Na nich gravel ztrácí dech.

Proč?

U gravel kola sice nejde o “žiletkové” galusky ale relativně robustní pláště, ovšem je tu stále nejistota pramenící z jejich úzkého profilu. Výhrady mám i k typu řídítek „berany“. Plus řazení „do strany“ pomocí brzdových pák. To mi vadilo při testu asi nejvíce. Na svém mtb hardatilu jsem zvyklý palci kliknout na páčku… a mám přeřazeno. Nemusím prakticky pouštět řídítka. Které držím v horizontální poloze, kdežto u gravelu musím mít ruce/dlaně při řazení v poloze vertikální. A třeba „dráha“ výkyvu levé páky při řazení přesmykače na větší převodník je opravdu dlouhá. Zkrátka: v terénu rychle měnícím svůj výškový profil mě řazení mtb páčkami “při ruce” přijde daleko výhodnější, a, řekl bych, že v jistém smyslu i bezpečnější. A v prudké stojce jsem to dokonce proklínal, a na svůj Scanner bez přesmyku vzpomínal.

Závěr

Že bych si, jako jezdec na mtb hardatilu, pořizoval gravel kvůli tomu, abych byl na užších pláštích a na asfaltu či šotolině rychlejší? Ani náhodou!

Že bych, jako „galuskový silničář“, rezignoval na rychlost a pořizoval gravel kvůli tomu, abych na lehce širších pláštích mohl odbočit na polňačku? Nesmysl.

Gravel jest svébytným kolem, které ani silničku, ani mtb bike nenahradí. Při testu mě ještě napadla otázka kol trekingových/crossových. Která, jako by byla v současnosti trochu odstrkována do ústraní…

Test kola Canyon Grizl 7 Suspension

Když už jsem na něm pár km najel, dovolím si pár poznatků. Pominu technická data, ta lze dohledat zde.

Hliníkový rám je velmi elegantní a v příjemné barevné kombinaci působí docela luxusně. Dokonale začištěné sváry (krom středu) evokuji rám karbonový. Je tvrdý. Nicméně jsem ani při své váze 100 kg necítil, že by se při záběru s těžším převodem nějak kroutil. Oceňuji bytelně zesílený průnik sedlové, horní rámové a horní řetězové vzpěry. A kabely ukryté v rámu.

Tak je to u těchto kol zvykem, jsou osazena spoustou pinů určených k uchycení brašen. Ostatně ta přímo určená pro kola Canyon lze na najít na domovské stránce a e-shopu.

Co se týká pohodlí, každou nerovnost pocítíte na své zadnici. Doporučuji dobré sedlo a kvalitní kraťáky s hodně dobrou vystýlkou.

Sada Shimano GRX funguje spolehlivě. S výtkami k řazení uvedenými výše. Co mě mile překvapilo, byla kvalita brzd. Moji váhu na prudkém a dlouhém sjezdu zvládly precizně, bez známek uvadání. Výrobci e-mtb by se zde měli poučit, neb právě brzdy jsou i na 25 kg těžkých elektrokolech velmi často až trestuhodně poddimenzované! Pláště Schwalbe 45 mm byly už poměrně sjeté a na mokré a místy lehce rozbahněné lesní pěšině se dostávaly na svůj limit.

Tak, jak napovídá název kola, jest tento gravel osazen i odpruženou vidlicí, v tomto případě fungl nové modelové řady Rock Shock Rudy. Sice jen se zdvihem 3 cm, ale i tak dokáže v nenáročném terénu trochu vypomoci, co se týká pohodlnosti. Mám tím na mysli hlavně lehce „hrbolaté“ šotolinové cesty.

Závěr

Na silnici a do lehčího terénu je toto kolo ideální. Ovšem po celou cestu jsem si říkal: proč nám někdo tento nový typ kola předhazuje jako to nej? Protože mi do „vyšší rychlosti“, lepší průchodnosti i složitějším terénem přijdou daleko vhodnější výše zmíněná kola trekingová či crossová. Díky lepšímu posedu za rovnými řídítky a svižnějšímu řazení. Jakoby se na ně nějak zapomínalo.

Ovšem, že jde hlavně o byznys.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!