Panenka se žampiony a celerovým pyré

Vepřová panenka je vděčný kousek čistého masa, i když jeho příprava není zase až tak jednoduchá. Mluvím o tom, že když se přetáhne čas smažení či grilování, ten krásný kus masa ochotně ztvrdne, vyschne a stane se téměř nepoživatelným. Zpracování panenky je potřeba rychlé – a pod vysokou teplotou. Zmíním nakládání masa několik hodin předem do koření. Já takovou přípravu odmítám z jednoho prostého důvodu. Ať maso naložíme do jakékoli směsi, při prudkém smažení na minimu tuku se bude koření okamžitě pálit, a to je špatně! Já preferuji přípravu masa čistého s tím, že koření použiji až v ke konci přípravy. Panenka se žampiony a celerovým pyré bude připravována přesně tímto způsobem.

Znovu upozorním na svižné vaření! Na rozdíl třeba od dlouho taženého masa, jako v tomto případě: odkaz. Všechny suroviny doporučuji připravit si dopředu, protože od okamžiku, kdy panenku vytáhnete z trouby, jde vše ráz na ráz!

Potřebné suroviny

1 x vepřová panenka – očistit

150 g celerové bulvy – nakrájet na kostičky

100 g žampionů – nakrájet na plátky

Snítka rozmarýnu

1 dcl bílého vína

300 ml smetany na vaření

1 x cibule – nadrobno nakrájet

2 x lžíce másla

1 x lžička drceného kmínu

šťáva z citronu

Sůl, pepř, oblíbené koření

A jdeme na to!

  • Troubu jsem rozehřál na 1700 C.
  • V rendlíku jsem rozpálil máslo, a kostičky celeru jsem restoval až do doby, kdy zežloutne. Pak jsem ho podlil vodou. Jen tolik, aby zůstal celer zakrytý. Zvolna jsem nechal vařit 10 minut.
  • Na pánvi vhodné do trouby jsem rozpálil trochu tuku. Panenku jsem ze všech stran zprudka opékal. Osmaženou panenku jsem osolil, okořenil, přidal snítku rozmarýnu a strčil do rozpálené trouby na 10 minut! Víc ne!
  • Rozvařený celer jsem zalil polovinou smetany a rozmixoval. Dokořenil jsem, přidal špetku cukru a je hotovo.
  • Panenku jsem vytáhl z trouby a zabalil do alobalu. Do výpeku jsem hodil nakrájenou cibuli a žampiony. Přidal jsem kmín. Vše jsem zprudka orestoval a zalil bílým vínem. Nechal jsem ho chvíli odvařit, pak jsem k žampionům přidal zbytek smetany a nechal znova vše asi pět minut provařit. Chuť jsem doladil trochou citronové šťávy a špetkou cukru. Je hotovo!

Maso jsem vybalil z alobalu – vyteklou šťávu jsem přidal k žampionům. Přemýšlel jsem, s jakou přílohou bude panenka se žampiony a celerovým pyré servírovaná. Vyhrály moje oblíbené bramboráčky. Protentokrát jsem rezignoval na domácí a použil kupované – a vůbec ne špatné, dokonce si je troufnu doporučit: síť prodejen Lidl a produkt zvaný Tradiční bramboráčky Friall, ty, se slunečnicí na obalu. Vyráběné u nás, v Táboře.

Panenka se žampiony a celerovým pyré je mňamka, po které se každý olízne. Samotné vaření trvá asi 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!