Betlémy v Ořechu 2023

Zajímavá je historie betlémů u nás. Jejich stavění bylo v rodinách velmi rozšířené. V minulosti měla skoro každá rodina doma alespoň jeden jednoduchý betlém, většinou vystřižený z papíru. A jen co se přiblížily Vánoce, už byl rozložený pod stromečkem. Dnes je, myslím si, situace trochu jiná. V domácnostech betlémů ubývá, zato se každoročně, jako houby po dešti, množí výstavy betlémů. Zkuste si je najít na webu. Jsou jich… možná stovky!

Naše betlémy jsou odlišné od těch světových.

Proč? Všechno zavinili čeští řezbáři. Od 13. století se do kostelů v době adventu instalovaly jesličky – betlémy. Ty znázorňovaly svatou rodinu, anděla, pastýře, ovečky a Tři krále s průvodem. V polovině 18. století ale někoho napadlo vyřezat a vložit do scenérie „obyčejného člověka“. Truhláře, pastevce, pekaře, tuláka, starou babku s nůší, muzikanty atd. Betlémy se tak rozrůstaly. To se zalíbilo, a nápad kopírovali i další. Dokonce bylo zvykem, že se na jednom betlému podílelo několik řezbářů, tu více, tu méně šikovných.

Černoprdelníkům se to nelíbilo!

No aby! Do společnosti Ježíška přidávat ty obyčejné nuzáky!? Muzikanty, kováře, mlynáře s pytlem mouky na zádech! Byť vydlabané ze dřeva! Kdo to kdy viděl!? A tak na konci 18. století vyrazil grex kněžích do Vídně za císařem Josefem II. A stěžovali si! Na co? Že se v Čechách chodí lidé do kostelů více dívat – no považte, velebnosti – na postavičky v betlémech, než na jejich kázání. Josef II. to ve své pomatenosti vyřešil jednoduše! Zakázal jesličky v českých kostelích stavět úplně. A co na to Češi? Začali si stavět betlémy doma, navštěvovat se, dívat se na postavičky znázorňující sousedy, řemeslníky, místní osobnosti. A tak dali čeští řezbáři a Josef II. základ českému „lidovému“ betlémářství, které nemá ve světě obdoby.

Tak veselé Vánoce všem, kteří mou stránku navštěvujete. A pokud máte doma někde odložený betlém, najděte ho, oprašte a postavte pod stromeček. Třeba na počest všech těch lidových řezbářů, kteří svého času svými postavičkami z lipového dřeva vnesli rozkol do církevních pořádků.

Nebo navštivte nějakou výstavu. Tahle je instalovaná v Muzeu Vánoc v obci Ořech. Betlémů jsou tu desítky. Vyrobené z různých materiálů. Převažují ty vyřezávané, jsou tu k vidění i betlémy vyšívané, textilní. Nesmí chybět betlém mechanický. Celé výstavě pak dominuje rozsáhlý betlém s mnoha figurkami a “scénami”- viz. video níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!