Tak trochu utajená rozhledna – Vysoký vrch

Nachází se uprostřed lesů, v podstatě nad obcí Malé Kyšice. Zajímavostí tohoto místa je, že k němu nevede žádná značená turistická cesta. A jelikož se na lesní ploše zhruba 4,5 km2 kříží spousta cest, cestiček a stezek, a turista tu jde poprvé, je dobré mít po ruce mobil s mapovou aplikací a spoléhat na kvalitní GPS signál. Samotný Vysoký vrch má sice výšku 486 m, ale je dokonale skrytý v lesním porostu. Proto tedy tak trochu utajená rozhledna.

Celý povrch Vysokého vrchu tvoří skalnatý a kamenitý blok v délce asi 250 m. A právě zde byla 15. 9. 2007 otevřena dřevěná rozhledna jednoduché jehlanové konstrukce.

Keltské hradiště

Mohlo by se první pohled říct, že tu nic jiného zajímavého není. Možná. Ovšem historii má Vysoký vrch hodně zajímavou. V roce 1961 tu proběhl rozsáhlý archeologický průzkum. A, světe, div se! Bylo zjištěno, že se tu nalézalo malé hradiště z mladší doby kamenné osídlené Kelty. Údajně mělo, vzhledem ke své nepřístupnosti, strážní charakter. Hradiště se nacházelo právě na náhorní plošině Vysoký vrch, mělo čtvercovou podobu o velikosti asi 1,5 ha a bylo obehnané hradbou o šířce 2,75 m široké.

A prý dávná sopka?

Prý se z ní kdysi v šeru věků dýmilo! Omyl. Ano, kouř se pomalu vznášel vzhůru, ten ovšem pocházel z milířů, tedy při procesu výroby dřevěného uhlí. Koncem 17 století totiž tyto lesy postihla ničivá vichřice, nastal obrovský přebytek dřeva, které bylo nutné zpracovat. A tak tu došlo k okamžitému rozvoji výroby dřevěného uhlí. A právě dým stoupající z mnoha milířů zřejmě uvedl mnohé okolo cestující formany a kupce v omyl, který vyústil v domněnku, že tu dýmá sopka.

Dnes tu není ani Keltské hradiště ani jícen sopky. Pokud ve spleti cest najdete tu pravou a skoro po čtyřech se strmým stoupákem vyhrabete na náhorní plošinu, odměnou bude tak trochu utajená rozhledna, možnost posezení a výhledy do daleka. Za příhodného počasí je odtud údajně vidět Milešovka, Říp, hřebeny Krušných hor a Doupovsko.

Každopádně je Vysoký vrch moc příjemným kouskem v lese s notnou dávkou romantiky.

Zajímavost na konec. Skoro utajená rozhledna si zahrála i ve filmu. Natáčela se tu jedna scéna filmu Báječná léta pod psa. Pro potřeby filmařů prý musela být vyhlídková plošiny snesená do výšky asi 2,5 nad zemí, viz. foto z filmu. Proč, to netuším

A zaplaťpánbu, že na špičce rozhledny vlála česká, nikoli ukrajinská vlajka.

Foto z filmu Báječná léta pod psa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!