Pasta Bolognese – těstoviny s boloňskou omáčkou

Aneb můj vlastní recept. Těch způsobů příprav, hlavně co se týká jednotlivých složek, je spousta. Stačí projít pár internetových článků a diskuzí. A jak jsem se dozvěděl z jednoho v Itálii točeného kulinářského pořadu: snad každý region této jižní země má ten svůj „echt“ vychytaný postup. A podle komentářů: nikde jinde nedělají lepší, než je ten, jehož výsledek máme na talíři! Rozdíl třeba bývá v ne/použití muškátového oříšku! Dokonce probíhají soutěže v přípravě pasta Bolognese! Já soutěžit nebudu, ale uvařím si těstoviny s boloňskou omáčkou podle své chuti. Zároveň při tom kuchtění poukážu na jednu chybu či nepřesnost, které se pisatelé receptů ve svých návodech dopouštějí.

A tou chybkou je délka vaření boloňské omáčky. Pokud chcete opravdu docílit dokonalé chutě, je potřeba směs masa a zeleniny zvolna vařit alespoň 2 hodiny! Žádný spěch. Všechny ingredience se musí dokonale spojit a tím pak vytvoří velmi chutnou hmotu, která krásně obalí těstoviny.

Co jsem potřeboval

500 g mletého masa mix

2 větší mrkve – nastrouhal jsem je na hrubém struhadle

1 větší cibule – nakrájet nadrobno

6 stonků řapíkatého celeru – nakrájel jsem nadrobno

2 stroužky česneku – též nadrobno

parmigiano-reggiano – vločky

1 plechovka drcených rajčat

1 plechovka rajského protlaku

2 deci vývaru na podlévání

1 deci červeného vína

1 deci mléka

1/2 deci smetany

1 lžíce olivového oleje

Kousek másla

Špetka cukru

Sůl, pepř, trochu koření oregano.

Postup

Doporučuji hrnec o větším průměru. Na olivový olej jsem vložil kostičku másla a cibuli. Zprudka jsem vše orestoval. Pak jsem tam přidal mleté maso a dále opékal. Asi po 10 minutách jsem do hrnce přidal všechnu zbývající zeleninu, opět dobrých 10 minut restoval.

Pak přijde dvojí podlití! Nejdříve deci mléka, až se odvaří, deci vína. Opět jsem nechal trochu odvařit. Pak jsem do hrnce vložil poslední položku, drcená rajčata a rajský protlak. Základ pro pasta Bolognese je položen, ještě jsem použil trochu cukru (rajčata + pyré bývají nakyslé).

Kastrol jsem přikryl poklicí a nyní jsem si mohl odfouknout, neb 2 hodiny jsem nechal směs na mírném plamenu dusit. Pochopitelně, že je nutné občas boloňskou omáčku promíchat, pokud se bude zdát hustá, mám po ruce vývar a stačí trochu podlít.

Závěr

Nezbývá, než podle návodu uvařit vhodné těstoviny. Je zajímavé, že u nás se většinou pasta Bolognese podává se špagetami. Nemyslím, že je to dobře. Špagety totiž mnoho té Boloňské bašty nepojmou. Ve finále máme obarvenou těstovinu a vlastní chutnou omáčku, abychom vyjídali lžící. V onom výše zmíněném italském food seriálu také špagety nepoužívali! Pasta Bolognese se podávala s penne nebo rigatoni. Za mě jsou nejlepší, protože „trubky“ pojmou daleko více boloňské omáčky a pokrm je ve finále šťavnatější, zkrátka chutnější.

Finále

Máme uvařené těstoviny i boloňskou omáčku. V misce jsem nejdříve důkladně obalil jednu porci těstovin rigatoni s notnou porcí boloňské omáčky. Přeložil jsem na servírovací talíř a zasypal strouhaným parmazánem ve formě vloček.

Pasta Bolognese – těstoviny s boloňskou omáčkou je lahůdka, po které se každý olízne. A platí tu to samé, jako třeba u guláše nebo dršťkovky: čím starší, tím lepší. A že jsem do základu nepoužil slaninu pancetta? Myslím, že není třeba. Půl kila důkladně vydušeného masa a zeleniny vytvoří dlouhým vařením docela silný koncentrát, ve kterém se chuť uzeniny stejně ztratí.

Ještě jedno upozornění. Pokud budete vařit pasta Bolognese takříkajíc „do zásoby“, takže na další dny, při finále více omáčku podlévejte a nechte ji „řidší“. Delším skladováním si maso a zelenina tekutinu nasají, a směs je pak sušší. Pokud k tomu dojde, rozřeďte trochou vývaru.

Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!