Výstava Lidé a peníze v ČNB + obří trezor a mince

Peníze jsou krví ekonomiky a Česká národní banka jejím srdcem. To jeden ze sloganů, které vás uvítají při návštěvě expozice v návštěvnickém centru, které bylo veřejnosti otevřeno v květnu roku 2022. Takže, kdo má zájem, může tuto velmi zajímavou výstavu navštívit. Její název je pro toto místo příznačný: Lidé a peníze v ČNB. Můžete se třeba dozvědět, kolik měříme a vážíme v korunách, jak peníze vznikaly, čím a jakým způsobem se v minulosti platilo atd. Stačí se dostavit na pražské Příkopy, kde je hlavní vstup do budovy ČNB.

Ještě jednou! Hodnota 100 milionů a váha 130 kg
Šuplík – ještě s logem Živnobanky

Trezor obřích rozměrů a ostatní

Ale ono je tady k vidění daleko více zajímavých věcí! Hned u vstupu procházíte něčím impozantním. Mohutnými vraty trezoru, údajně jednoho ze dvou nejstarších v republice, pocházejícího ze dvacátých let minulého století. Nic vám nebrání si ho důkladně prohlédnout. Mohutné panty, západky pro závory, klasické „kolo“ na čelním panelu.

Skrze něj vstupujeme na bývalou plodinovou burzu a zde nás vítá doslova zářící evropské unikum: obří zlatá mince v hodnotě 100 milionů korun, vážící 130 kilo! Můžete si ji prohlédnout ze všech stran. ČNB je jediným vlastníkem, nikde v Evropě neexistuje ani podobná.

Ve vitrínách je možné shlédnout vývoj platidel v průběhu historie, nebo shlédnout vzorky různě znehodnocených bankovek: např. omylem upečených v troubě, spláchnutých do odpadu či poničených nástražným systémem.

Také se dozvíte, že po zániku Rakousko-Uherska bylo Československo jedinou nástupnickou zemí, kterému byl ponechán název měny. Z rakouské koruny se stala československá. Jenže leckomu, kdo měl tehdejší monarchie plné zuby, nebylo zrovna po chuti, stále platit korunami, které považovali za fuj dědictví monarchie a císaře. A tak padaly různé návrhy, a kdyby byl některý z nich tehdy schválen, dnes bychom platili sokoly, rašíny nebo dokonce řepy!

Spoustu zajímavých věcí nám pověděla paní průvodkyně třeba i o šuplících – zákaznických trezorů.

A jedna téměř pouťová blbůstka na závěr – oživlé bankovky, přesněji řečeno, tváře osob na nich umístěných. Ema Destinová nastydla… Viz. krátké video.  

detail

Místo koruny rašíny? Nebo řepy?

Uvidíte 100 mega v tisícikorunách, což by se vešlo do menšího kufříku. Zato potěžkání 12 kilo těžké zlaté cihly, které můžete uchopit jen prsty, je… uf. A je tu přímé porovnání: kolik váží dřevěná cihla totožné velikosti, olověná atd.

Dříve napsané články zařazené do stejné rubriky SPOLEČNOST

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!