Pioneer RT 707 Reel To Reel Audio Tape

Kamarád sehnal přes inzerát tento nádherný kotoučový magnetofon. Cenu neuvádím, nicméně repasovaný Pioneer RT-707 je v době psaní tohoto článku možné sehnat za cenu v rozmezí 45 – 55 tisíc korun. Tento krasavec se vyráběl v letech 1977 – 1982 a jeho cena se pohybovala kolem 575$, což by při tehdejším kursu činilo asi 27 000 Kč. Kdo si si ho tehdy mohl dovolit koupit a má ho v držení dodnes, může si gratulovat. Dnes je model 707 velmi žádaný jako relativně dostupný a vysoce kvalitní cívkový magnetofon střední třídy. Jen pro zajímavost, dohledal jsem na jednom zahraničním serveru nabídku špičkové high-end vintage modelu Pioneer RT 909 po repasi v přepočtu za 100 tisíc! Pioneer RT 707, to je krása starých mistrů snoubící se s vysokou kvalitou. Údajně netrpí žádnými závažnými závadami a moc se v servisech neobjevuje. Zkrátka poctivá práce, jaké je dnes už poskrovnu.

Popis stroje, systém pohonu a snímání signálu

4hlavy, 3motory, 2rychlosti posuvu pásku (19/9,5 cm/s), automatický zpětný chod (pouze přehrávání), nepřetržité přehrávání s otočným ovladačem AC Servo Direct Drive. Formát je čtvrtpalcový, 4-stopý, 2-kanálové stereo. Výkon je 0,05 % wow/flutter, neboli kolísání rychlosti pásku, 58 dB odstup signál-šum a frekvenční odezva 20 až 28 000 Hz. Dočetl jsme se, že byl v těch dávných letech často k vidění i v nahrávacích studiích, a to ve spojení se špičkovými reel-reel pásky americké firmy Barclay Crocker, takže údajně nebylo ani potřeba výpomoci dekódování Dolby systémem.

Ještě zmíním 2-step Bias, 2-step EQ, ± 6% Pitch Control, Permalloy hlavy, nezávislou mikrofon/linku s mixováním, VU se širokým dosahem, auto reverzní / nekonečné přehrávání a index automatického reverzování, elektronické přepínání (logický obvod ), Pauza, přepínání REC ON/OFF pro každý kanál a mnoho dalšího.

Poznámka ke hlavám Permalloy: jde o magneticky měkkou slitinu niklu a železa obsahující cca 75–80 % niklu. Dosahuje vysoké permeability - což je fyzikální veličina vyjadřující vliv určitého materiálu na výsledné účinky působícího magnetického pole. Špičkovými Permalloy hlavami byly (jsou) vybaveny např.  proslavené high-and reel to reel  mašinky japonské firmy Nakamichi. 

Tento stereo čtyřstopý magnetofon byl vyráběný buď ve dřevěném korpusu, který byl ovšem montován pouze na vyžádání a dnes se údajně již nedá sehnat. Rozšířenější je model s masivním, 5 mm silným hliníkovým čelním štítem s výřezy po stranách, určenými pro montáž do racku. A váha celého stroje je poctivých 20 Kg! To je opravdový kus vintage hi-fi techniky.

Co se o stroji Pioneer RT 707 psalo?

Narazil jsem na jakýsi reklamní leták, který v roce 1978 uváděl magnetofon na trh. A píše se tam následující:

Tato novinka – kotoučový deck Pioneer Series 700 – zní tak dobře, jak vypadá – bohatý a spolehlivý zvuk plus technické výhody a vymoženosti nové generace Hi-Fi páskových automatů. Buďte napřed v Hi-Fi s Pioneer!

Pioneer RT 707, to je um starých mistrů, kus krásné vintage techniky. Byl zrozen v době, kdy ještě analogový záznam hrál prim, ať z LP vinylů, kazetopáskové techniky, či ze špičkových kotoučových reel-to reel magnetofonů. Ovšem bylo to také v době, kdy firmy Sony a Phillips začaly na trh tlačit záznamy ve formátu digitálním, uloženým na CD nosičích. Což na čas totálně pohřbilo analog. Dnes je už situace naštěstí jiná. Fajnšmekři a lidé znalí a lační po kvalitním zvuku, navrací se zpět k záznamům analogovým. A je to logické. Jak já říkávám: Bůh netvořil hrany! Digitál je hranatý, analog od přírody zaoblený. Uchu posluchače daleko příjemnější.

Krátké video představující tape Pioneer RT 707

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!