Elektrický gravel 4ever Engrave Pro v testu

Začnu trochu zeširoka. Mám respekt k různým typům elektrických kol – ať už jsou to horská, zahrádkářská, městská nebo cargo kola. Avšak donedávna jsem měl výhrady k používání elektrické podpory na gravelových a silničních kolech. Vždy jsem si kladl otázku: proč by zkušení cyklisté, kteří preferují rychlá a lehká silniční kola, měli využívat pomoc elektromotoru? A to samé platí o hybridech zvaných gravel, či česky štěrkolet, jakým je právě testovaný elektrický gravel 4ever Engrave Pro.

Vzal jsem je na milost

A to z jednoho jediného důvodu. Když dlouhé roky jezdíte na lehkém karbonovém hardtailu, a z toho, či onoho důvodu chcete přejít na horské kolo elektrické, dostáváte se do úzkých. Opravdu mám v lehce pokročilém věku přejít z kola vážícího pouhých 12 kg na elektrické kolo/monstrum, jehož hmotnost je jednou tak vyšší!? Jak s ním budu manipulovat při nakládání do auta, při nošení po schodech do 4 patra, nebo přenášení přes padlé stromy v lese? Řešením je, vybrat si elektrické kolo s co možná nejnižší hmotností! A proto jsem s velikým zájmem přijal možnost otestovat e-gravel 4Ever Engrave Pro, který mi poskytl café-servis-obchod Calabrone. Díky!

Zkušenosti z jízdy – na konci malé zklamání!

Technickými parametry se nebudu zabývat, najdete je zde, na stránce výrobce 4Ever. Zmíním jen hodnotu, která mě nejvíce zajímá! Váha kola je 15 kg, (z toho 4 kg motor + baterie) což je z mého pohledu ještě akceptovatelné. Napadlo mě, že kdybych vyměnil zadní kolo s nábojovým motorem FSA za kolo normální a vyhodil baterii, mám k dispozici perfektního lehkého gravela! Anebo nahodit galusky a skvělá silnička je po ruce…

První dojem z jízdy? Úzká řídítka! 46 cm! Po 34 letech ježdění krajem na horském kole se širokými řídítky plus-mínus 76 cm je to hodně…hodně velký nezvyk! A to nemluvím o „zalehnutí“ do beranů. A když k tomu přidám řazení Shimano GRX páčkou do stran, první kilometry opravdu byly opravdu velmi opatrné. Ale to jsem se ještě netušil, co mě čeká v terénu!

Rám

Základem stroje 4Ever Engrave PRO je hliníkový rám s karbonovou vidlicí. Zde mě čekalo první příjemné překvapení. Byl jsem přesvědčený, že rám bude tvrdý a kolo bude hopsat… jako koza. Ne, nic takového se nekoná, rám se překvapivě chová velmi kultivovaně! A to jsem gravel troufale zavedl i na kořenové stezky či značně nerovné polní cesty, plné výmolů. Rám opravdu překvapil! Vyhodnotil jsem ho jako tuhý a pevný, svým způsobem – zdůrazňuji – nečekaně pohodlný. Určitě na to má vliv obutí, které zde obstarávají pláště Schwalbe šíře 40 mm na ráfcích Mach. Při podrobném zkoumání rámu zde také najdeme piny, připravené na montáž příslušenství, a to na přední vidlici, na rámu i na zadním trojúhelníku.

Motor

Jak si stojí srdce elektrického kola 4Ever Engrave PRO, tedy jeho nábojový motor FSA? Jeho výkon byl více než uspokojivý a přinášel zajímavé zážitky. I když maximální točivý moment (jen) 250 W a podpora 42 Nm točivého momentu se mohou zdát na první pohled nedostačující, je důležité si uvědomit, že decentní zadní pohon je navržen nikoliv pro to, aby jezdce svojí silou vyhazoval ze sedla, ale pro jemnou a kontrolovanou podporu. Aby motor fungoval optimálně, je klíčové udržovat správnou frekvenci otáček pedálů (motoru). Tímto způsobem rychlostní a točivý senzor dostávají dostatek informací pro udržení plynulého chodu motoru.

V praxi to může znamenat, že např. při jízdě do prudkého kopce na nízkou rychlost a s malou frekvencí otáček (těžký převod) může podpora motoru působit slaběji. Klíčem je proto, aby se jezdec naučil motoru porozumět, správně s ním pracovat, pochopit jeho režimy a kdy mu motor dokáže nejvíce pomoci. Domnívám se, že tento přístup také přispívá k úspoře baterie. Nejde o to získat bezmyšlenkovitou pomoc ve stylu “kopl jsem tam nejsilnější režim Boost, tak ať kolo jede samo!”

Ovládání módu motoru posvíceným tlačítkem na rámové trubce je jednoduché a intuitivní, stejně jako změny mezi jednotlivými režimy, barevně odlišenými. Bohužel, volba módu se děje pouze jedním směrem, tzn. pokud chcete ze “středního modrého módu” přepnout na nejnižší ECO, musíte “procvakat” všechny módy “vpřed”. Přecvaknutí za klidné jízdy je bezproblémové. Problém nastává na technicky složitějších cestičkách, kde mohou zaskočit nečekaná překvapení. Když pak chce jezdec rychle zvýšit podporu motoru, současně řadit, ještě u toho vybírat zatáčku a volit ideální stopu mezi kořeny, je to ouvej! V této chvíli jsem si říkal, jak výhodný je ovládací modul na řdíítkách, takříkajíc po ruce! Plus kolébkový volič módů vpřed, vzad!  A bude hůř!

Trocha filozofování a vlastní jízda

Co se týká vlastní jízdy, mohu říct, že je na pohodu. 4Ever Engrave PRO, přesněji řečeno motor FSA, disponuje pěti jízdními režimy, od zeleného Eco přes modrý, žlutý a oranžový až k nejsilnějšímu červenému Boost. První dva režimy pomoci jsou takřka neznatelné, jezdec je cítí, ale je to o „málo procentech“. Při jízdě na tyto dva režimy opravdu makáte víceméně za své. Od režimu žlutého už je výpomoc znatelnější. A prudká stojka překonávaná na “boost” režim vyvolává úsměv ve tváři.

Ještě poznámka. Při rozjezdu do kopce s nastaveným jedním ze dvou nejsilnějších módů je znatelné, že se 2 kila vážící motor nachází v zadní ose, neb lehký předek má tendenci se zvednout. Je třeba s tímto počítat.

Nemohu si pomoct, ale mediální hlášky o naprosto universálních kolech řady gravel odmítám! Na silnici, s koly čistě silničními, nemůže držet krok! Ano, může odbočit na polní či lesní cestu. Tam si galusková „žiletka“ netroufne. Ale zde přebírá vládu kolo horské.  Po nějakou dobu s ním gravel může sdílet trasu, je rychlejší díky obutí (mluvím o gravelu bez motoru) ale jakmile přijde do cesty dramatický úsek, ať ve směru dolů, či vzhůru, plný kořenů a kamenů, gravel je v koncích. Držet pevně berany, a přitom přehmatávat k řazení či brzdění, to je „vo hubu“! A to nemluvím o úzkých pláštích, které v tomto terénu už nepomohou!  Takže žádná universálnost, ale svébytná cyklistická řada, která má svoje přesné určení!  

Domovina pro 4Ever Engrave? Přehledné (!) šotolinové, lesní či polní cesty, stezky s přídavkem nenáročných technických úseků. A, pochopitelně, silničky. Zkrátka cesty, kde máte přehled a čas zareagovat řazením, případně přepnutím módu přípomoci motoru.

Nyní k tomu zklamání

Tím je párování motoru s příslušnou mobilní aplikací! Ano, vážení, motor FSA NEMÁ žádný datový výstup do typického malého ovladače přikurtovaného na řídítkách, podobného, jaký má třeba motor Brose, na nedávno testovaném kole 4ever PowerStream. Vůbec se mi nelíbí fakt, že se po stažení aplikace do mobilního telefonu MUSÍM kamsi přihlašovat, zadávat jméno, výšku, váhu a na závěr to pojistit nutně komplikovaným heslem! Zřejmě lidem ve firmě FSA jaksi nedochází problematika ochrany osobních dat GDPR!?

 A vůbec! Proč mě někdo nutí vozit mobil připnutý na řídítkách? Já ho nechci vystavovat rozmarům počasí, otřesům, případně nebezpečí poničení při pádu! Mám zato, že mobily jsou už minulost! Proto byly přece vymyšleny malé, praktické ovladače na řídítka! NE, TOHLE VNÍMÁM JAKO KROK ZPĚT!

A navíc: přihlášení mého telefonu k testovanému kolu/motoru bylo jaksi polovičaté! Pominu fakt, že po mě chtěla dlouhé a povinně komplikované heslo! Aplikace mi sice ukazovala ubývající kapacitu baterie, ale NIC víc! Žádné odjeté kilometry, aktuální rychlost atd!

Poslední velké mínus: mobil upnutý v držáku – z pohledu jezdece – PŘEKRÝVÁ podsvícené ovládací tlačítko motoru na horní rámové trubce! Takže při jízdě nevíte/zapomenete, jaký mód máte nastavený, protože z displeje mobilu se to nedozvíte! Plus složité ovládání, čti nahmatávaní v “rozhrkaném” terénu!  Je to opravdu nepraktické a špatně navržené. Mám zato, že je důležité, aby bylo ovládání motoru co nejjednodušší a bezpečné pro jezdce. Doufejme, že se výrobce této chyby brzy chytnou a najdou lepší řešení! Rozhodně se zamlouvám za návrat malého ovládacího modulu na řidítka.

A tomuhle nerozumím, vážení

Závěr

4Ever Engrave PRO je hodně zajímavý gravel s elektrickou pomocí! Lehké kolo, s příjemně fungujícím motorem. Je třeba se s ním ale naučit zacházet. Ta rychlost na polních či lesních cestách je opojná! A průchodnost terénem překvapující! Nicméně má svoje hranice! Jen ta nutnost mobilní aplikace v telefonu je opruz, který si výrobce motorů FSA mohl odpustit! Mobil na řídítkách na tomto kole vysloveně PŘEKÁŽÍ, vážení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!