Shannon & The Clams – Moon Is In The Wrong Place

Album za plný počet bodů, ale měsíc je na špatném místě. Poslyšte na úvod příběh přesmutný. Je tu známá (myšleno hlavně ve státech) punk-rockabilly zpěvačka jménem Shannon Shaw. Píše se srpen 2022. Shannon se má vdávat.

Jenže několik týdnů před obřadem její snoubenec tragicky zahynul při autonehodě. Měsíc byl kuwa na špatném místě! Tragická událost Shannon pochopitelně zdrtila. Aby se z toho šoku otřepala, její kapela The Clams začala pracovat na nové desce. Pod vedení své šéfky vlétli do studií v Nashvillu, v Auerbach’s Easy Eye Sound Studios. Pod tíhou tragické události Clams předčili svůj obvyklý tvůrčí proces. Vyhrabali ze šuplíků nedokončené demosnímky a pustili se do spontánní práce. Výsledkem je album Shannon & The Clams – Moon Is In The Wrong Place. A do textů Shannon vložila svoji bolest.

Dámy a pánové, pokud se chcete se vrátit v čase do let šedesátých až sedmdesátých min. století a pokud chcete zažít totální vintage úlet, představuji vám tuhle smečku! Co vám nabídne? Představte si mix raného rock & rollu z 50. let, dramatické zvuky dívčích skupin 60. let a počátky punkového vrčení někdy z let sedmdesátých. Shannon & the Clams přišli se zvukem, který nelze nazvat jinak, než totálně okouzlující retro!

Pojďme si album poslechnout

Otvírák „The Vow“ je nejvíce srdcervoucí, ale zároveň nejkrásnější písní alba. Shannon Shaw píseň napsala, jako překvapení pro svého vyvoleného v den jejich svatby. Je to vyjádření lásky a závazku, který se tragickou ztrátou nikdy nenaplnil. Měsíc byl tehdy na špatném místě. Vintage sound nás noří do šedesátek. Retro klávesy, retro melodie… úžasem se chce tancovat…ale ne! Je to moc smutná píseň o nenaplněné lásce. A závěr skladby, jako od druhdy slavné dechovky Moravanka 🙂

Krásný chlape se sluncem v tvých očích
Čekala jsem, čekala na tvou lásku
Teď jsi celý můj, navždy
Jsi mnohem víc, než jsem věděla, že bych mohla požádat

Někdo mě štípne, byl to sen?
Nejšťastnější dívka, jakou jsi kdy viděl,
protože jsi navždy celý můj
Den za dnem vidím tvou krásnou tvář

Druhá v pořadí, boží věc, skladba „The Hourglass“. Opět skvělý retro zvuk, ovšem hodně kašírovaný psychadelií a punkovým duchem, který dupe a dupe. Tahle skladba musí být na live koncertu totální úlet, jede jako rozjetý náklaďák, který nemá brzdy.

Big Wheel“ se otevírá skvělým vintage zvukem kláves. A pak už převezme sólo dáma Shannon s chytlavou melodií. Zároveň odhalíme, že zpívá čistě, občas jí v hrdle zahrčí lehký šmirgl. Jako třeba ve skladbě „Oh So Close, Yet So Far“. Co je opět velmi tklivá píseň.

Oh tak blízko – Přesto tak daleko
Je těžké vysvětlit
Kde jsi

Ty jsi souhvězdí – Jsi vánek
Ty jsi ptáci
Jsi stromy

14 skladeb v celkové délce 42 minut.

UFO“ je opět nádherná skladba, která by klidně mohla zaznít z tranďáku, třeba na pláži v Cannes roku 70.

Vznášela jsem se vzduchem do velmi podivného stroje – Můj mozek se stal světelnou koulí, která blikala z červené na zelenou – Zlatá obloha pod mýma nohama

A teď jdu stříbrnou ulicí
Uvnitř kruhu všechna světla zářila černě
Vešli jsme do červí díry a už se nikdy nevrátíme
Přicházíme do nového světa

A pomalou „Real Or Magic“ by z fleku mohla zpívat druhdy mega slavná trojice The Ronnetes.

A tak to hraje dál a dál. „What Your´e Missing“ s nádhernými retro klávesami. Lahůdka pro uši. Titulní vypalovačku „Moon is in the wrong Places deklamovaným zpěvem Shannon.

S každou písničkou zdviháte obočí a nevycházíte z údivu, co tahle kapela dokáže v 21 století vyprodukovat. A navíc se zdrcujícím smutkem v zádech. Album vyšlo nyní, v květnu 2024.

Přes všechen smutek a bolest je album Shannon and The Clams – Moon Is In The Wrong Place doslova sršící energií! Poskytuje posluchači vzrušující obměny toho, co všechno může být rock’n’roll, surf-rock, garage rock, psychedelie s drobnými ozvěnami punku a soundem dívčích kapel let šedesátých. To vše zabalené v krabici s velkým nápisem RETRO-VINTAGE.

Pojďme se na chvíli vrátit v čase. Kdy rocková hudba byla ještě v plenkách, kdy tu byl jakýs takýs pořádek a vše patřilo tam, kam má.

Zdroje: https://easyeyesound.com/, https://www.shannonandtheclams.com/, https://www.allmusic.com/, https://1url.cz/n1uMC

Další příspěvky z rubriky MUSIC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!