The Ventures – New Space. Kdo to bude poslouchat?

Provokativní titulek! Ano, tak jsem to myslel, a z dalších řádků pochopíte proč. Hudební recenzi chápu tak, že když už ji píšu, měla by čtenáři něco říct. Vkládám do ní svůj názor. Je pak na každém, zda se s ní ztotožní, či nikoliv. Když jsem si tady před nedávnem dovolil vypustit recenzi novinky od legendárních dinosaurů Rolling Stones, neměl jsem s tím problém. Protože je to stále tatáž kapela, až na bubeníka (dejž mu Pánbu věčnou slávu). U “The Ventures – New Space” je to jinak. Z původní kapely založené v roce 1964 už nikdo nežije!

Kdo tedy jsou, ti nynější!? A že nahráli nové album „New Space“ po 24 letech!? Jak tedy recenzovat něco, co bylo stvořeno muzikanty, kteří už s původní smečkou nemají nic společného!? Jsou to The Ventures, nebo nejsou? Mám je označit, jako The Ventures 2? Je to jen slavná nálepka?

I vydavatel s tím měl zřejmě problém

Protože Hi-Tide Recordings (vydavatel) nahrávku „New Space“ původně vypustil bez jakýchkoliv fanfár pouze na japonský trh! Není to náhoda, protože původní The Ventures byli v zemi pod horou Fudži nesmírně populární. Daleko více, než ve své US domovině. A že by se nahrávka našla někde na streamu Spotify či Tidal? Jak je dnes takřka povinností? Ani náhodou!

Kdo byli ti „první“ The Ventures?

Vězte, že z dnešního pohledu legendární kapela, která hrála kytarový instrumentální soft-surf-rock, ala např. The Shadows. Vydala spousty desek, na kterých se mezi stovkami průměrných skladeb nacházeli takové perly, které jsou dnes označované, jako naprosté klasiky a různými, i vysloveně amatérskými kapelami, donekonečna přehrávané.

Původní The Ventures

A to jeden z důvodů, proč o této kapele píšu. Protože takové pecky, jako např: Walk, Don´t Run“ (koukněte na video, přenese vás na taneční parket v Americe šedesátých let), Hawai Five-O, Lovin Things, Galveston, Wild Wikend či Wipet Out si pamatuji z dávných vesnických zábav či karnevalových trachtací, kde místní amatérské kapely tyto skladby moc rádi hrávali. Zábavu za zábavou! Šlo o orchestrálky, takže nemuseli shánět zpěváky! A my, trsající pod pódiem, měli ty skladby dokonale neposlouchané. Říkali jsme jim „odrhovačky“. A netušili/nezajímali se, od koho pochází…

O hudbě „The Ventures“ je málo známá ještě jedna věc! Společně s The Shadows jsou pravděpodobně nejoblíbenějšími kytarovými instrumentálními kapelami všech dob. Obě kvarteta si užila většinu svého úspěchu na počátku 60. let (dávno před Beatles). Rocková music byla stále v plenkách, takže skupina teenagerů se mohla rychle dostat z experimentování v garáži na vrchol hitparád a poté k pravidelným televizním vystoupením. Obě kapely inspirovaly další generaci hudebníků ke kytarám, takže jejich vliv je stále cítit. Ano, lidi na celém světě nejen tyto kapely poslouchali, ale zároveň se miliony kytaristů učili akordy, a na hmatníku donekonečna zkoušeli prstoklady! Viz. ty naše „tancovačkové“ kapely kdysi v 70. – 80. letech min. století!

The Ventures – New Space.

Pojďme z minulosti do současnosti. Prostě pár chlapů, z nichž jsou někteří údajně nějak spřízněni s původními členy (děti), se rozhodlo znovu zažehnout pochodeň starých The Ventures. A posvítit si na cestu do nového vesmíru.

Současní The Ventures

Neodvažuji se recenzovat…nevím co, či koho. Kopii slavných The Ventures? Nebo „The Ventures 2“?  Jak se na ně dívat? Představte si – prosím čistě teoreticky (!) – že se dají dohromady děti/vnuci členů slavných „Beatles“ a znovu obnoví mega-slavnou značku! Budou to Beatles, nebo ne!? Jak by se na ně trh díval? Jak by je vnímali fanoušci? A přesně z tohoto důvodu jsem za titulní foto zvolil staré The Ventures.

Pryč z přemýšlení nad blbostmi!

Jen řeknu, že nahrávka „The Ventures – New Space“ je různorodá, někde svižná, až taneční, někdy temná. A výborně nahraná! To chci zdůraznit! Ve všech skladbách je dominantní sólová kytara, nesoucí základní melodii. Ta je občas modulovaná různými echy, syntezátory, reverby, chorusy a dalšími kytarovými pedálovými efekty. Ale všeho s mírou, nic se nepřehání. Na prvním místě je melodie.  Což je pochopitelně základní marka této kapely od času jejího vzniku. Nálady jsou tu rozverné, přemýšlivé, i zádumčivé.

Přemýšlím nad tím, jak se toto album prosadí na našem trhu. Vždyť takovýto styl hudby, to je přece relikt dávné minulosti. Co se týká současné hudební scény: troufnu si říct, že album The Ventures – New Space nebude pochopené! Ba co víc, nebude se o něm vědět! Myslím tím publikum americké a evropské, v současnosti „infikované“ morem počítačových hudebních samplů. Na rozdíl od publika japonského, které bude naopak zřejmě tímto albem okouzlené! Milovalo staré The Ventures, bude i nové!

Na závěr jen menší úprava výše psaného. The Ventures – News Space už je ke slyšení na streamovacích platformách, stejně jako starší desky. A u vydavatele Hi-Tide Recordings je možné objednat jak CD za 342 Kč, tak LP za cenu 616 Kč. Jak je to s dopravou, daní a případným clem, netuším. Je ovšem pravda, že když jsem kupoval LP Keith Tippett Group z Velké Británie, platil jsem pouze cenu LP, nic víc! Jak je to se zásilkou z USA, netuším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!