Špekáčky v pikantní omáčce. Mňamka!

Souhlasím s tím, že receptů na tuto pochutinu jsou snad stovky. A jsou si všechny víceméně podobné. Já tedy přispěji i svým. Přiznám se, že mě k tomuto kroku donutil nejen můj mlsný jazyk, ale též některé recepty, uveřejňované na sociálních sítích, nad kterými mi však zůstává rozum stát. Jením slovem: odbyté! Ale ok, nekritizuji, ať si každý vaří podle svého gusta. Zde je tedy recept na moje špekáčky v pikantní omáčce. Odnikud nekopírované! To chci zdůraznit! Takto je připravuji už dlouhé roky!

Základem, a s tím asi každý souhlasí, jsou kvalitní špekáčky! Nechci nikomu dělat reklamu, ale mám velmi dobrou zkušenost s tímto masitým výrobkem z prodejní sítě Globus. Zdejší řezníci to prostě umí. Špekáčky jsou skvělé , a hlavně, dobře se loupají!

Ano! Šlupka dolů!

Zbavit špekáčky střívka považuji za NUTNOST! Vzhledem k další dlouhé přípravě ztvrdne a při konzumaci se stává… nepříjemnou! Ano, když špekáčky nakrájíme na „ježka“ a na klacíku pověsíme nad oheň, je to něco jiného. Tam se jedná o přípravu „narychlo“. Pěkně to křupne… Pro špekáčky v pikantní omáčce, které jsou připravovány delší čas, je toto nežádoucí. Naštěstí špekáčky z výše uvedené prodejny jdou sloupat velmi snadně.

Co jsem použil

  • 6 špekáčků – sloupnout, podélně rozkrojit na půlku a naříznout „na ježka“
  • 1 velká cibule – nakrájet na drobné měsíčky
  • 6 stroužků česneku – nakrájet nadrobno
  • 1 piksle rajčatové šťávy
  • Miska mražené zeleniny – já použil „na svíčkovou“
  • 1 chilli paprička (dle chuti každého)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce Hoisin omáčky
  • 2 lžíce Oyster omáčky
  • 1 dcl piva
  • Asi 10 dkg nadrobno nakrájeného tučného od šunky (není nutné – měl jsem to po ruce)

Postup přípravy

Špekáčky v pikantní omáčce nevyžadují nějaký složitý postup přípravy. Předně jsem na troše tuku opekl nakrájené díly. Pak jsem je vyložil na talíř a do tuku postupně vložil tučné od šunky, pak cibuli. Až se zabarvila a tučné vytvořilo škvarečky, přidal jsem česnek a mraženou zeleninu – následuje prudké restování! A pak to jde ráz na ráz!

Rajčatová šťáva + další tekutiny!  V tuto chvíli je nutné doupravit chuť. Takže sůl (opatrně, vhledem k dalším tekutinám) pepř, trocha cukru (je třeba doladit kyselost rajčatové šťávy a hořkého piva). Zde to je opět o chuti každého.  Celou směs jsem nechal asi 10 minut zvolna provářet.

Jdu do finále

Do pekáčku jsem narovnal osmažené díly špekáčků a zalil je připraveným zeleninovým sosem. A šup s tím do trouby předehřáté na 1700C.

A zde je další rozdíl od naprosté většiny podobných receptů! Můj návod! NESPĚCHAT!  Já tomu dal 1 hodinu volného propékání!  Všechny pochutiny se musí promíchat, cukry v použitých omáčkách lehce zkaramelizovat!  Se špekáčky v pikantní omáčce se musíte mazlit! Jedině tak dostanete na talíř pochutinu, kterou vám každý pochválí!

Na závěr si dovolím tři rady. Kupte si špekáčky od ověřeného řezníka! Svlékněte je! A nespěchejte s pečením v troubě! Stanete se mistry! Dobrý chleba a pivko! To je to pravé!

Jenom pozor při případném ohřívání v mikrovlnce! Celá směs má tendenci hodně prskat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!