Kenny Garrett roztančil divadlo U Hasičů!

Už slyším ty otázky! Je to možné?! Aby jazzová kapela „zvedla ze sedadel“ divadelní sál?! Ano, je to možné, a byl to mimořádný zážitek! Přiznám se, že pro mne až šokující! Do Prahy totiž zavítala ikona jazzové scény, saxofonista Kenny Garrett. Okamžitě jsem zakoupil vstupenku. Protože špičkoví muzikanti světového jazzového nebe se u nás nezjevují každý den. Mnozí odehrají koncert, ukloní se, a mizí z podia. Jenže 24. května 2023 to bylo jinak! Kenny Garrett roztančil divadlo U Hasičů! Doslova!

Očekávaní

Ano, v případě takovýchto muzikantů jsou veliká. Je to nutné vidět tak, že když jsem přijede Kenny Garrett, je to, jako by se tu zjevil např. Stevie Wonder za klavírem. Jenže za koncert mistra Wondera by člověk vytáhl z kešeně dobrých 6 tisíc. Za saxofonistu jménem Kenny Garrett šest stovek! To je ekonomika, teď pojďme na vlastní koncert.

Sestava na podiu

Musím ji zmínit na prvním místě. Je to pochopitelné, že si mistr Garrett za sebe nenaskládá nějaké béčka. Ne, ne! To by neprošlo! A tak se nám tu představili David Brown na klavír, Corconalt Holt na kontrabas, Roland Bruner na bicí a Rudy Bird na perkuse, conga, zvonky atd. Všichni špičkoví muzikanti!  Co předváděli třeba bubeník Bruner na bicí, či Bird na conga, to mělo páru! A poslední jmenovaný si dokonce v závěry vystoupení zatancoval. Ostatně viz video.

Obsah vystoupení

Jak se dalo čekat, kostru vystoupení tvořily skladby z posledního alba Kenny Garretta „Sound From The Ancestors“. A od prvního taktu šlapal Kenny Garrett Quintet, jako dobře namazaný stroj. Maestro typicky začínal otočený zády k publiku, jako by se trochu pral se stydlivostí. Já si spíš myslím, že tenhle postoj či nešvar pochytil od legendy trubky Milese Davise, u kterého Garrett kdysi také hrál. Ale to není myšleno jako výtka, důležitá je hudba, která se z jeviště linula. A ta byla excelentní! Dynamická, šťavnatá. A gradovala do neskutečného závěru! Kenny Garrett se totiž ukázal nikoli pouze v roli špičkového saxofonisty, ale i hecíře, baviče a rapera. A právě tahle třaskavá kombinace způsobila, že se závěr koncertu změnil doslova na taneční parket! Mezi sedadly divadelního sálu! Neuvěřitelné!

Mám zato, že tohle divadlo U Hasičů ještě nezažilo!

Kenny Garrett svým drajvem tak rozehřál publikum, že se hromadně zvedalo z polstrovaných divadelních sedaček a jalo se pustit do tance, skandování a zpěvu! Tohle znám z rockových koncertů, kde se to i očekává a bývá to součástí jakéhosi rituálu.  Ale v jazzu!?  Jde to, viz video na konci článku!

Garret předvedl, jak má moderní jazz vypadat! Dravý, dynamický! Jeho poslední album „Sound From …“ nese zřetelné odkazy na Afriku. Cituji jeho vlastní slova:

„Když jsem o tom všem (o albu) začal přemýšlet, zjistil jsem, že všechna tato hudba vychází z odkazu našich předků.

Ano, tento večer to narvaný sál slyšel. A reagoval s nevídaným nadšením!

Mimořádně povedený koncert s nálepkou exklusive! Zkrátka: Kenny Garrett roztančil divadlo U Hasičů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!