Santa Diver – “Morning Air” 2023

Před nedávnem jsem se tady rozplýval nad fenomenálním albem kapely Santa Diver „Blue Horizon“  s maďarskou houslistkou jménem Luca Kézdy. A teď ji tu máme opět, při příležitosti vydání fungl nového počinu. Pochopitelně i se svými spoluhráči. Jsou jimi multiinstrumentalista-skladatel Dávid Szesztay hrající na baskytaru a špičkový hráč na bicí Dávid Szegő. A hned na úvod musím říct, že je opět co poslouchat. Santa Diver – “Morning Air” – to je prostě lahůdka pro uši. Jen na okraj: trio se účastnilo spousty prestižních akcí. Namátkou Chelsea Music Festival, NYC (US), Cairo Jazz Festival (EG), Südtirol Jazzfestival (IT), Sparks & Visions Jazz Festival (DE), Amersfoort World Jazz Festival (NL) a dalších. Otázka: kdypak se ukáží u nás?

Jaké album Santa Diver – “Morning Air” je?

Pokud bych měl mluvit o hudebním stylu, řekl bych, že tu najdeme neuvěřitelnou všehochuť. Zkrátka jde o jazz, řádně obalený do world music s ostrými řezy moderní kreativity. Levitujeme nad Evropou rozjásaně jižní, přemýšlivou střední, stejně tak zasmušilou severní. Chvíli setrváme nad jazzovou Amerikou, proletíme se nad středním východem a např. ve skladbě “Little Shepherd” zaslechnu ždibce motivů ze světa arabského.

Zvuk Santa Driver je zásadně definován jedinečnou hrou Lucy Kézdy, které se svými houslemi provádí věci nevídané. Její hra je neskutečně podmanivá, při poslechu alba stále „lovíte“ ušima její houslové figury, které jsou neuvěřitelně rozmanité. Hlavně díky tomu, že používá různá zvuková „prznítka“, jako echa, rezonance, vrstvení zvuku atd.

Co se týká basy Dávida Szesztaye, její zvuk je barevný, melodický. Kapitolou samou pro sebe je špičková hra bubeníka Dávida Szegő. Jeho styl osciluje mezi extrémem, jemností, dravostí a energií.

Malá recenze

Hned první skladba, titulní „Morning Air“ začíná, jako nějaká dětská rozpočítávačka. Mezi úvodním a závěrečným motivem se skrývá skvělá hra všem tří muzikantů. Hlavně pak kreativní hry dámy Lucy. To, jak umí s houslemi, je neuvěřitelné. Není to o “lámání prstů” při nějakých šílených sólech. Je to plně o emocích. Stačí dobře poslouchat – a to platí o celém albu – ve hře téhle houslistky je vše: radost, smutek, naivita… a duše legendy jazzových houslí jménem Didier Lockwood.

Další v pořadí „Close To The Witch“ navozuje pocity středověké hudby. Ale jen na chvíli. Lucy zde doslova modeluje svoje přenádherné houslové kresby s využitím echa. Své sólíčko si tu zahraje i baskytara. A od tohoto okamžiku slyším, že by tahle skladba mohla zaznít v podání rockové kapely. Takový má „tah“ na branku. Ovšem je pravda, že si nejsem jist, zda by rocková kytara dokázala vykreslit tak skvělé emotivní a barevné detaily, jako housle Lucy Kézdy.

Telegram“, to jsou nádherně barevné plocha houslí obohacené echem. Chvílemi cítím až ambientní chvění.

V „Home“ se dočkáme nálože dravého experimentu, dokonce lehce oscilujícího na free jazzové hraně. Své sólo si odehraje bubeník Dávida Szegő. A Lucy své housle dře až na dřeň! Úžasná skladba s délkou přes 13 a půl minuty!

Na celém albu se nachází 6 kompozic v celkové délce 52 a půl minuty. Rozhodně se nebudete ani vteřinu nudit. Santa Diver – “Morning Air” je album neuvěřitelně rozmanité. Budete ho poslouchat 3x a více, a stále budete mít co objevovat! Tenhle world-jazz fusion mě prostě baví.

Představte si malířské plátno pocákané tisíci barvami. A vy sedíte, koukáte, a stále objevujete nové a nové kompoziční celky. O tom je toto album. Neskutečně barevné a při každém dalším poslechu jiné. Smekám klobouček před člověkem, který tyhle aranže vymyslel.

5.0 out of 5.0 stars5.0

Toto je článek publikovaný na privátních stránkách – blogu autora. Rozhodně nemusí vyjadřovat názory vás, vážených čtenářů. Přidávat komentáře může kdokoliv, ovšem vyhrazuji si právo neuveřejňovat takové, které nerespektují zásady slušného chování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!