Minisérie Sobík je o koncertu dvou herců

Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména opakovaným fyzickým sledováním nechtěnými kontakty (dopisy, sms zprávy, emaily atp.), dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním, až obtěžováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzuje u ní strach. A někdy vyústí až v trestní stíhání pronásledovatele, stalkera. Tolik definice z portálu wikipedia. A právě o takovém šíleném jednání je minisérie Sobík o sedmi epizodách z dílny společnosti Netflix.

A zdá se, že jde o seriál mimořádně úspěšný, neb podle dohledatelných informací ho vidělo v uplynulých měsících už přes 65 milionů diváků na celém světě.

Já si po shlédnutí seriálu myslím, že diváky hlavně oslovil doslova koncert dvou hlavních hrdinů, přičemž herečka Jessica Gunning by si za tu svoji určitě zasloužila nějaké ocenění. Martha Scott, takové jméno stalkerka v seriálu má, je vykreslená jako totální manipulátorka, která staví svoji taktiku na ověřených postupech. Žije sice v bordelu a špíně, je nezaměstnaná a svým způsobem odpudivá. Nicméně to ji nebrání vetřít do jakékoliv společnosti a budit dojem, že je právnička a že se osobně zná se spoustou vlivných lidí.

Druhým hrdinou je pak samotný Donny, jehož roli velmi dobře hraje herec jménem Richard Gadd, který napsal i scénář a seriál produkoval. Není to náhoda, protože se i on sám stal terčem šílené ženské – stalkerky! Dostal od ní celkem 40 000 e-mailů, 740 příspěvků na sociálních sítích, 350 hodin hlasových zpráv… Zajímavostí je, že všechny e-maily, které Donny dostane v seriálu, jsou v podstatě kopiemi skutečné korespondence, kterou Richarda Gadda zasypávala “jeho” stalkerka!

O čem se v seriálu dozvíme?

Třeba o tom, že Doony je prostě sráč. Neví, co se svým životem. Je hodný, lehce přihlouplý, nerozhodný, neskutečně důvěřivý, občas zahlcený návaly lítosti a někdy též zoufale iracionální. Prachy vydělává jako barman, snaží se ohromit svět jako stand-up komik. Marně, neb působí vrcholně trapně. Něco je špatně, protože se diváci…nesmějí!

Jenže pak se v jeho životě zjeví ona! Více než korpulentní ženská jménem Martha Scott. Tu fakt nechceš! Nicméně se začnou dít věci! Svým způsobem se vnutí do přízně Doonymu, časem mu přiřadí důvěrnou přezdívku Sobík. A ten ubohý lůzr se chytne do její sítě, najednou neví co s ní, ani co se sebou. Oba jsou totiž svým způsobem duševně narušení a bezradní. On, ve světlých chvílích, sice chápe svoje děsivé rozpoložení, snaží se sám sebe vykreslit v lepším světle a tu divnou ženskou poslat někam. Jenže vzápětí upadá zpět do bahna lítosti a zoufalé nerozhodnosti. Ona je již jednou trestaná za stalking. Jenže ji nic nebrání tomu, rozjet svoji šíleně turbulentní deviaci znova – a obětí bude Doony/Sobík. Chudák netuší, co ho čeká…

Další děj už neprozradím. Dočkáte se nahlédnutí do komunity LGBT+ dýchánků. Žádná pouliční, kašírovaná a všemi barvami hrající Pride paráda! Tady jen dekadence, kvanta drog, brutální znásilňování, zoufalství. Též Sobíkova náklonost, přátelství a možná až milostného vzplanutí k pohledné ženě – transsexuálovi, kterou/kterého hraje mexická herečka Nava Mau. Ovšem i tenhle vztah se tomu zoufalci dramaticky zvrtne. Občas se zasmějete a garantuji vám, že z herečky Jessicy Gunning nespustíte oči. A budete se těšit na každý její výstup! Neb hlavně ona hraje prim! Ty její emoční zvraty a výbuchy jsou neuvěřitelné. A některé její scény se vám zaryjí do paměti, jako třeba téměř umrznutí v autobusové zastávce. Opakuji, že tahle ženská si za roli Marthy Scott zaslouží Oscara! Doma bych ji ale mít nechtěl!

Hodnocení

Jak to u takových seriálů bývá, kvalita je poněkud kolísavá. Mám zato, že kdyby autoři “zdrcli” těch sedm epizod do tří, seriálu by to jen prospělo! Zarazilo mě, že zhruba od druhé poloviny se hlavní hrdinka Martha kamsi vytratila. Děj se soustředí na jakési obrození, ke kterému Sobík téměř nedopatřením dojde. Začne objíždět štace nikoli se svými vrcholně trapnými scénkami, ale se svými životními zkušenostmi. Má úspěch a cítí v sobě i jakousi katarzi. To, když ze sebe zdlooouhavě souká svůj příběh.

Jinak je seriál Sobík koukatelný. Dočkáte se náhledu do jakéhosi paralelního světa, který je nám, lidem normálním, zcela skrytý. Viz třeba podobnost ke zde recenzovanému filmu Banger. Jde svým způsobem o svět dekadentní, ve kterém se ovšem jistý typ lidí cítí, jako ryby ve vodě. Dějí se tam divné věci. Kterým my nerozumíme. Viz třeba více než rozpačitá reakce rodičů Doonyho/Sobíka, když jim sdělí, že je, zřejmě, gay.

Zajímavost na závěr

Předlohou pro stalkerku Marthu Scott byl jistá skutečná devinatka jménem Fiona Harvey. Ta se nechala slyšet, že k ní došlo na cti utrhání. Seriál ji prý zničil život, udělal z ní zrůdu a obsahuje spoustu lží. Hodlá se soudit a po společnosti Netlfix požadovat tučné odškodné. Protože se v roli Marthy Scott poznala! BEZ KOMENTÁŘE

Moje hodnocení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!