Melissa Auf Der Maur – Auf der Maur 2004 – ROCK

Co poslouchám? Návrat o 20 let zpět! Pokud tohle jméno nikomu nic neříká, napovím. Total odvázaná kapela Hole se slavnou majsterkapelnicí Courtney Love, m. j. manželkou neslavně skončivšího zakladatele stylu grunge, Curta Cobaina. A v této smečce hrála Melissa na baskytaru. Odskočila si i k neméně slavné kapele The Smashing Pumpkins.

Během této doby se Melissa Auf Der Maur stala rockovým sexsymbolem, neb její divoká, kudrnatá hříva rezatých vlasů přitahovala mnohem více pozornosti než jakýkoli hudební příspěvek, který propůjčila výše zmíněným kapelám. A fanoušci netrpělivě očekávali její sólový debut. Dočkali se v roce 2003. Tehdy vyšla deska Auf der Maur, překvapivě nejdříve ve Velké Británii a až téměř o rok pozdeji se dostalo i na Ameriku.

Kritikou bylo album přijato rozporuplně. Mnozí baskytaristce vyčítali, že se svým hudebním cítěním zůstala zaseknutá někde v devadesátých letech. Že její album je doslova napěchované vlnou nostalgie. A radili, že by jí, vzhledem k jejímu věku (!), slušelo něco moderně znějícího. Uf! Moralisté se najdou všude.

Zaplať pánbu, že se Melissa Auf Der Maur na všechny ty blby vykašlala a vytvořila album dle svého gusta. Jde o klasický, výrazně hřmotný hard-indie-rock, silně ovlivněný stoner-rockem. Aby ne, když se mezi řadou hostů ve studiu zjevil i Josh Homme, jinak zpěvák a kytarista slavných stoner-rockových Queens of the Stone Age. Ano, je v tom slyšet také zvuk jak Hole, tak dalších grunge smeček. Nicméně relativně pokorný a příjemně poslouchatelný vokální projev Melissy Auf Der Mar je takovou třešničkou na dortíčku.

Co album charakterizuje: hřmotně “zahulený” zvuk, dravé kytarové riffy, zajímavé aranže a vokální linky plus příjemný vokál Melissy Auf Der Maur

Moje hodnocení:

4.5 out of 5.0 stars
error: Obsah je zabezpečený !!