Bluetooth sluchátka Sony WF-1000XM3

Popis

S bezdrátovými sluchátky se již před drahnou dobou roztrhl pytel. Jen co se příslušné bluetooth moduly začaly zmenšovat a od verze 1.2 se zbavily problému s rušením, nic nebránilo tomu, aby se “nacpaly” do sluchátek. Dnes už máme verzi 5.3 a drobné moduly velikosti nehtu u malíčku se plně zabydlely i ve sluchátkách. A kdo se někdy trápil se zamotanými kablíky od „klasických“ sluchátek – teď prosím nerozlišuji typ – ten mi dá zapravdu, že „blůtů“ propojení je ve svém smyslu osvobozující. A tak tu mám TWS sluchátka Sony WF-1000XM3. Vítěze mnoha testů. Jak si budou stát v běžném životě?

První, co padne do oka, je excelentně vypadající nabíjecí a ochranná krabička. Černý, jakoby sametový povrch a minimalistické víčko barvy mědi. A po otevření víčka drženého slabým magnetem čeká další překvapení. Nádherně vyvedený vnitřní prostor a v něm skvěle uložená vlastní sluchátka. Tady se inženýři ze Sony opravdu vytáhli, protože takto vyvedená krabička je doslova pastvou pro oči. Po vytažení sluchátek úžas pokračuje a to nad precizně vyvedenými nabíjecími sloty. Celý tento set Sony WF-1000XM3 působí opravdu luxusně. Vše lícuje, nic nevrže, nic nepůsobí laciným dojmem. A když se krabička/sluchátka nabíjí, signalizace je vyvedena úzkou, jemně svítící led linkou ve tvaru úsměvu pod hranou víčka. Prostě paráda. Jen orientační údaj o rozměrech krabičky: délka 8 cm, šířka cca 3 cm a výška 5,5 cm.

Jediná drobná výtka směřuje k nabíjecímu konektoru. Jde o typ “C” ovšem umístěný trochu nešikovně “ze strany” zaobleného “spodku” krabičky. Což má za následek, že při nabíjení musí krabička buď ležet na boku, nebo na onom krásném víčku tzv. vzhůru nohama.

Vlastní sluchátka jsou trochu větší, s tím je potřeba počítat. Rozměr činí cca 3,2 cm delší strana, 1, 8 cm kratší strana a cca 2,8 výška sluchátka. Na vině jsou přítomné nejen bluetooth moduly s poměrně velkými plochými anténkami skrytými po obvodu sluchátka, ale i přítomnost HD procesoru QN1e s technologií na potlačení hluku. A ty rozměrné anténky jsou opravdu nutné pro kvalitní a hlavně stabilní connect.  A, koneckonců, i neodymové měniče o průměru 6 mm si vyžadují svůj prostor. Součástí je sedm párů návleků, 4 ze silikonu a 3 z polyuretanové pěny. Návlekům je potřeba věnovat pozornost, neb se od správné volby odvíjí nejen usazení v uchu ale i kvalita reprodukce.

HD procesoru QN1e s technologií na potlačení hluku

Prostor pro testování byl naprosto typický pro velkoměsto. Ulice, zastávky, tramvaje, metro, autobus, běžná chůze. Sluchátka mají navíc možnost volby úplného potlačení okolního zvuku Noise Canceling nebo tzv. Ambient Sound, kdy procesor propouští více okolního zvuku. Test jsem prováděl s úplným potlačením hluku. Zvolil jsem vyjádření v procentech.

  • běžný ruch ulice – 95 – 100%
  • eskalátor v metru – 80%
  • jízda metrem – 70% – zde je zajímavé, že zatímco ruch jedoucí soupravy registruji, hlášení stanic je zcela odmazáno
  • jízda autobusem – 80%
  • debata v místnosti – 70%

Procesor QN1e tedy dokáže takřka zcela eliminovat běžný ruch z ulice. Zvuky tramvají a aut ve vzdálenosti cca 20 metrů v podstatě neslyším. Při jízdě MHD pochopitelně nějaký ruch proniká, na pozadí registruji přijíždějící a brzdící vozy metra. Hluk autobusového motoru proniká jen mírně.

Nasazení do ucha

Chce to trochu praxe. Výše jsem psal o správné volbě nástavců. Pokud zvolíte malé, sluchátko bude v uchu kvedlat a hrozí vypadnutí. A ani reprodukce za nic nestojí. Sluchátko se nasazuje svisle, delší stranou směrem dolů, zatlačí se do zvukovodu a poté se šroubovitým pohybem “zakroutí” směrem lehce vpřed. Jak píši v úvodu, sluchátka jsou trochu rozměrnější, s tím je potřeba počítat. Je to daň za mimořádný zvuk.

Reprodukce – zvukové představení

Tady mohu konstatovat jediné! Paráda! Všechna dosud testovaná true wirelles sluchátka (Samsung Buds2, Audio-Technica ATH CKS50TW, Jade Audio For FiiO a “low end” pecky O2 Pods) jsem porovnával s referenčními drátovými in-ear sluchátky FiiO F9 Pro. A jedině tato bluetooth sluchátka Sony WF-1000XM3 uspěla, a dokonce bych řekl, že v některých případech je zvuk ještě lepší, než v těch referenčních! Ale hlavně! Jsem osvobozen od věčně zamotaných drátů!

Co se týká vlastní reprodukce, jako zdroj signálu jsem zvolil výborný Hi-Res přehrávač FiiO M9 a skladby jsem poslouchal ve formátech Hi-res, .flac a .wav. Reprodukce je excelentní, vyvážená, šťavnatá a dynamická. Jiní výrobci TWS sluchátek mají tendenci vytahovat do popředí basové kmitočty, což ovšem bývá kontraproduktivní. Tímto neduhem třeba trpěla výše zmíněná sluchátka Samsung Buds. Zde jsou basy přesně podávané, konkrétní, je výborně vykreslen pravolevý prostor a v jedné live jazzové nahrávce dokonce registruji i náznaky prostoru předo-zadního! Celé spektrum je vyvážené a poslech neunavuje ani po delší době. Sony WF-1000XM3 (kdo vymyslel ten šílený název?) nabízí solidní dávku čistoty, detailnosti a vůbec všech těch kvalit, které přinášejí posluchači dobrý poslechový zážitek. Úžasné.

Použil jsem následující testovací nahrávky

NES – skladba “You Made It Hard” – z alba “Ahlam” 2018 Hi-res formát – minimalistická skladba, skvělý hlas emirátské zpěvačky Ahlam (její celé jméno by zabralo celý řádek), je slyšet každý její nádech, modelaci slov rty, na pozadí jemné cink údery na činely. Čisté, detailní.

Śląska Grupa Bluesowa – “Zawierzanie” z alba “Tu i teraz” 2022 .flac formát – polská bluesová kapela, dominující zpěvačka Agnieszka Łapka, jakoby mi seděla v hlavě, výborně znějící sóla jednotlivých hráčů, boží foukací harmonika, vše je transparentní, čitelné a frekvenčně vyvážené.

YES – “The Ice Bridge” – z alba “The Quest2022 Hi-res formát – rocková skladba s hutnými klávesovými plochami. Ani zde sluchátka nezaostávají, sólová kytara legendy Yes Steva Howa je doslova jiskřivá.

Hiromi Trio Project – “Spark” z alba “Spark2016 .flac formát Klavír, bicí a baskytara. Nástup bubeníka jménem Simon Phillips, registruji dravost jeho hry, sluchátka nádherně vykreslují pravolevý prostor. A za zmínku stojí hra legendy šestistrunné baskytary Anthony Jacksona. Obecně pro toto album platí, že basa není nijak výrazně vytažená – prim hraje klavír dámy Hiromi a bicí Phillipse. Ovšem sluchátka Sony excelentně vymodelují i tuto nenápadnou basovou linku! Úžasné!

Erasure – “Hey Now (Think I Got A Feeling)” z alba “The Neon” 2020 .flac formát – aneb test dunivých syntetických bicí a zvuků vůbec. A opět žádný problém pro sluchátka Sony WF-1000XM3. Ovšem v této skladbě, daleko víc než v jiné, jsou sakra dobře rozpoznat ne/vhodné návleky.

Ota Petřina – “Čas neodeslaných dopisů” z alba “Super-robot” 1983 .wav formát – tuto letitou nahrávku jsem zvolil kvůli výrazné basové lince legendy Vladimíra Padrůňka. Jak si s tím sluchátka poradí? Naprosto bez problémů. Basa je výrazná, Padrůněk se s tím nemazal, ale pro Sony lahůdka. A pro posluchače blaho!

Sony WF-1000XM3 – klady a zápory

Plus

Minus

  • krásně vyvedený výrobek
  • skvělý zvuk
  • dobře fungující procesor QN1e
  • naprosto bezproblémový bluetooth connect
  • dobře vyvedená aplikace Sony Headphones Connect
  • dobře fungující povely zadávané dotykem na zřetelné plošky
  • přes precizní usazení ve slotech jdou sluchátka hůře vyjmout – ale to je už hnidopišství…
  • sluchátka jsou větší a k dobrému usazení ve zvukovodu je potřeba drobný grif
  • jakoby sametový povrch krabičky je citlivý na otisky prstů
  • z mého pohledu nevhodně volené umístění nabíjecí zdířky, které nutí při zapojení nabíjecího kabelu typu C postavit krabičku “vzhůru nohama”

Popis, postřehy a závěry vycházejí ze zkušenosti autora, nicméně vážení čtenáři nemusí s tímto souhlasit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!