Obrazy vytvořené umělou inteligencí v programu DEEPLY

Tématem tohoto článku je umění pocházející z virtuálního světa, přesněji řečeno, o tvorbě obrazů pomocí umělé inteligence (AI). Protože obrazy tímto způsobem namalovanémohou být až neskutečně zajímavé, krásné, vytvářející všechny možné scény, od pohádkových přes surrealistické, dramatické, fantastické, šílené… Viz fotky níže. Zároveň mě ale napadá otázka, zda opravdu JDE O UMĚNÍ.

Artificial intelligence (AI) – neboli umělá inteligence je dnes v podstatě vědním oborem. Protože, ať se nám to líbí nebo ne, začíná pomalu vstupovat do našich životů. Velice zjednodušeně se dá říct, že počítače, na základě mega složitých matematických výpočtů a zároveň stejně složitých algoritmů hlubokého učení, vytváří prostor pro vlastní interpretaci, bráním se říct uvažování.

Výrazem „učení“ zde rozumíme změnu vnitřního „počítačového“ systému, který má jediný úkol: co nejefektivněji se přizpůsobit vnějšímu prostředí a nabízet „svoje“ závěry. AI učení má dnes spoustu uplatnění. Kde všude se používá, o tom leckdy nemáme ani potuchy. Např. rozpoznávání řeči, obrazů, akustických či elektrických signálů (v lékařství EKG, EEG), vytváření meteorologických modelů, burzovních indexů atd.  Nebude to trvat dlouho, a AI bude za nás řídit naše automobily. Pokusy se už provádějí.

Jak funguje tvorba obrazů?

V podstatě jednoduše. Potřebujete pouze vlákno-kontakt, po kterém si “sáhnete” do rozsáhlých databázových systémů, ze kterých se „sosají“ data. Tato data poskytuje – lakonicky řečeno – internet. K tomuto účelu dnes existuje spousta firem-provozovatelů internetových programů, které vám za určitou úplatu tento vstup zpřístupní. Pak už máte jeden jediný úkol: do příslušného formuláře vložit TEXTOVÝ požadavek na vytvoření obrazu. Pro příklad: na následují snímek jsem použil tento textový dotaz – odborně označený jako “promt – výzva”: „street photography in old town Prague, fog“.

Toto je výsledek výše zadaného dotazu. Starou Prahu znám, ale tuhle uličku ne. Víbůh, odkud program Deeply vytáhl nějaké fotky a splácal je dohromady. Je to fantasie, nic takového neexistuje, ale je to pěkné. Ale hned vidím chybu ve výpočtu. Zkuste ji najít. Na konci článku ji prozradím

Pracoval jsem v programu Deeply, který, jak se zdá, je dokonce český! Na výše zadaný dotaz (promt) vygeneroval 4 obrazy, v detailech mírně odlišné a je jen na vás, který si vyberete. Je to opravdu neuvěřitelně jednoduché. Záleží na “kvalitě” dotazu, kterým AI dáváte na srozuměnou, co chcete, aby vytvořil.

 Obrazy vytvořené AI v programu DEEPLY

Na následující obraz vytvoření AI umělou inteligencí jsem použil česky psaný textový požadavek v tomto znění „stará bible, svíčky, okno, šikmo dopadající paprsky světla“. Posuďte sami, jak výsledek práce AI „počítačového mozku“ vypadá.

Následují obraz byl vytvořen opět na základě dotazu v češtině a ve znění „svatá Anežka, obraz, svíčky, stará kamenná místnost, šikmo dopadající paprsky světla, závěs“. A bylo zajímavé čekání na to, jak si s tímto obsáhlejším dotazem program Deeply poradí.

Během asi 3 minut byly vytvořeny 4 obrazy a všechny níže vidíte. Na jednom překvapila nepřirozeně vysoká postava sv. Anežky, slovo „závěs“ umělá inteligence pochopila na jedné fotce jako deku na posteli.  Překvapila „živá“ sv. Anežka sedící v zamyšlení u okna a na dalším obrazu je naše světice vyobrazená, jako plastika na kříži nad postelí.  Na dalším obrázku AI inteligence rozhodla, že sv. Anežku vloží pouze do obrázku nad postelí. Ovšem atmosféry, vyzařující ze všech obrazů tvořených umělou inteligencí, jsou na všech čtyřech fascinující. Posuďte sami.

Následující obraz je dále upravený v nedávno zde prezentovaném programu Franzis Black – White. Použil jsem přednastavený filtr Portrait Soft Touch, emulaci fotofilmu EFKE 50, hrubou zrnitost ISO 1445 a 64% a hlavně Local adjustment, neboli lokální úpravu spočívající v navrácení barevnosti na detaily, v tomto případě na kytky pod oknem a na kříž, na kterém je umístěná plastika sv. Anežky.

Obrazy vytvořené AI! No řekněte! Není to krása!? Pár slov se vloží do zadání (odborně „promt“ – výzva/podnět). A AI dokáže vytvořit něco úžasného. Fantazii se meze nekladou. Důležité je to, že NIC z toho ve skutečnosti neexistuje! Vše je výsledek výpočtů, algoritmů učení a pochopitelně šátrání v bezedných hlubinách internetu.

Zároveň mě ale napadají jistá právnická úskalí. Co když budu chtít vložit do obrazu hlavu nějakého herce, politika, zpěváka nebo známého sportovce. Co když budu chtít po umělé inteligenci, aby mi vytvořila např. humorný obraz prmiéra Fialy na koloběžce, nebo Lucie Bílé v objetí s Jaromírem Jágrem pod palmou někde v Karibiku? Není tohle už zneužití osobních dat, zde v podobě reálných fotek stažených odkudsi z hlubin internetu a na základě textového požadavku “promt” umělou inteligencí přetvořených a vmixovaných do jednoho obrazu?

Někde jsem četl, že se v USA již chystají soudní žaloby, případně požadavky na placení odškodného právě za zneužití fotek mediálně profláklých lidí, které “splácala” umělá inteligence. Uvidíme, kam tyhle spory dospějí. Pro případné soudy to budou asi velmi zapeklité případy. Slavné osoby se přece na internetu rády vystavují, je to pro ně životně důležitá reklama. A pakliže si na jejich fotky sáhne “chytrý” a “učenlivý” program, a to jen na základě textové pobídky, koho potom vinit za zneužití? Mě, který napíše, že chce vidět Jágra s Bílou na pláži? Je to přece blbost, nikdy v reálu k tomu přece nedošlo. A že to umělá inteligence, kdoví kde ukrytá, “vycucá”, provede “mix” a složí v obraz? Suďte tedy ji, suďte AI!

A ona chyba v obrazu Pražská ulička? Schody na pravé straně vedou do nikam, resp. chybí k nim vstup do domu – dveře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!