Černobílé fotky z programu Franzis BLACK & WHITE project 6

V říjnovém čísle časopisu CHIP (10/2023) se objevil hodně zajímavý program určený právě jen a pouze na … nikoliv obyčejné zpracování černobílých fotek, ale na dokonalou transformaci fotek barevných na černobílé! Má název Franzis BLACK & WHITE project 6 – a umí toho opravdu hodně! Díky obrovskému množství různých optimalizačních nástrojů lze v něm vytvořit dokonalé černobílé fotky. Dokážu si dokonce představit, že pokud máte ve sbírce nějaké povedené fotky, v tomto programu je můžete “doladit” až na hranici uměleckého díla!

Mnozí tu dávno minulou dobu pamatujeme. Jak se fotilo na analog, jak složitě se negativy vyvolávaly v temných komorách, jaká to byla doslova magie při použití různých chemických prostředků. A výsledkem byly černobílé fotky. Tu více, tu méně povedené. Dnes tu máme věk digitální a tak lze černobílé fotky jednoduše na pár kliknutí “vyvolat” v postprodukci za použití programů, v kterých běžně zpracováváme fotky (Photoshop, Zoner X atd). Jenže program Franzis BLACK & WHITE project 6 je úplně o něčem jiném!

Nabízí se tu např. 114 přednastavených šablon, které jsou rozděleny do 11 kategorií ( portrét, architektura, krajina, street foto atd.). Ovšem pravý poklad se skrývá v pravém sloupci, kde najdeme dávno zapomenuté “lahůdky”! Jinak řečeno: 40 emulátorů různých značek starých kinofilmů ( Fomapan, několik typů Kodak, LOMO, Agfa, Fuji, Rollei, Adox atd.).

Přijde mi to, jako bych se hrabal v krabici se starými fotkami, které byly pořizované na různé značky kinofilmů. Takže tu máme charakteristické barevné podání toho kterého kinofilmu, dále efekty zrnitosti a kontrastu. Vše aplikovatelné na naše fotky. A pokud by se něco nezdálo, je tu další funkce: Asistent Optimalizace, díky kterému si můžeme doladit úroveň úprav, jak šum, tak další položky, jako tonální hodnoty, čistotu, dynamiku atd. Jde to buď automaticky nebo ručně, pomocí “šoupátek”.

Zajímavým se mi jeví Modul granulace, což není nic jiného, než simulace různé úrovně kvality fotografického papíru. Můžeme nastavit přirozené zrno, zdůrazněné třeba na světlejší či tmavší části fotografie až po Fraktální zrno, které simuluje staré a poškozené foto papíry.

Úprava barevné fotky z léta 2023 na starou a poškozenou. Co bylo použito: přednastavený filtr Architecture Details, emulaci kinofilmu Kodak BW 400 CN, HSL Ilumination 31% (tvoří barevné podání – znatelný útlum), Natural Grain s údaji ISO 1440, size 60%, Fractal Grain ISO 2507 a kvality 64% ( tvoří fleky a lehkou zrnitost), známku “starého fotopapíru”. Poslední je zařazení funkce Colour Toning – lehce do modra. No, řekněte, je tato fotka vyfocená barevně foťákem CANON EOS R v létě 2023?

Další výbornou funkcí je Selektivní kreslení (Local Adjustment) . Program BLACK & WHITE project 6 disponuje údajně nově vyvinutým inteligentním algoritmem pro rozpoznávání hranic objektu. Což v praxi znamená, že si myší vybereme místo na fotce, které hodláme dále zpracovávat. A těch funkcí je opravdu hodně, od zobrazení původního obrázku (barvy) přes úpravy stínování, zintezivnění barvy, práci s kontrastem atd.

A to nemluvím o další spoustě různých nastavení, díky kterým si můžete fotku doslova “došolichat” k obrazu svému. Jedním z takových je třeba Post-procesing v expertním režimu. Tady na uživatele čekají různé filtry, efekty, práce s vrstvami, maskami atd. Viz foto rozhledny níže.

Ve Franzis BLACK & WHITE project 6 vidím opravdu hodně zajímavý , dalo by se říct až všeobsažný program ke zpracování černobílých fotek. Nic takového klasické foto editory nenabízí.

Příklad původní barevné fotky pořízené ve formátu RAW a zpracované v programu Franzis BLACK & WHITE project 6. Použil jsem přednastavený filtr pro přírodu + simulace negativu Kodak BW 400CN + fitr Surreal Shifted.

Příklad divoce navrstvených filtrů v Post procesingu “bez ladu a skladu”. Zde byly víceméně pokusně použity tyto: Rein, Soft Contrast, BLACK & WHITE Correction, Water Mirroring, Sharpen luminance HD. A z kouzelné rozhledny Růženka je rázem kapsle mimozemského původu:-)

Cituji z webu…”projekt Franzis BLACK & WHITE project 6 nabízí jedinečnou příležitost k přeměně digitálních barevných fotografií na opravdová mistrovská díla při použití chytrých nástrojů s efektivním pracovním postupem a křišťálovou čistotou. Mnoho známých fotografií je černobílých, ovšem často se jedná o jednoduché černobílé verze fotografie barevné.

Program obsahuje – krom jiného

  • Nejmodernější černobílou transformaci s 96 ručně vyrobenými předvolbami pro fantastická mistrovská díla
  • Vysoce kvalitní expertní filtry, včetně rozsáhlých selektivních aplikací
  • Automatická optimalizace lesku obrazového souboru, dynamika barev, korekce lichoběžníkového zkreslení a korekce ohybu světla
  • Zpracovává všechny běžné obrazové formáty včetně RAW;
  • Přizpůsobitelný programový povrch, včetně 4K.

Hlavní maska programu Vlevo je sloupek s přednastavenými filtry, vpravo nahoře srovnávací okénko original/úprava. Pod ním jsou další rolovací seznamy .

Vlevo přednastavené filtry – vpravo červeně označený emulátory dávných analogových filmů

Co je důležité: program neprovádí destruktivní změny na originální fotce!

Na netu je možné najít návod k tomuto programu – odkaz ZDE. Je psaný v angličtině. Kdo ji neovládá tak potom přichází ke slovu seznamování se s programem systémem pokus-omyl.

Franzis BLACK & WHITE project 6 stojí běžně 1600 Kč. Ve výše zmíněném čísle časopisu je vložené CD a na něm přímý odkaz na stažení a užívání ZDARMA! Bez časového omezení! Stačí kliknout, na stránce programu zadat svoji emailovou adresu, na kterou vám přijde údaj USER NAME a registrační kód.

One thought on “Černobílé fotky z programu Franzis BLACK & WHITE project 6

  1. Já mám tento program taky. Co se týká návodu, stáhněte si ho v originiále a v google překladači zvolte DOKUMENT a překlad z angličtiny do češtiny. Velikost souboru je asi 6 mega a chvíli to trvá. Překlad je sice trochu kostrbatý, ale základní údaje se dají v pohodě vyčíst. Rozhodně doporučuji protože těch funkcí je tam hrozně moc . A s tím vaším stylem pokus/omyl by to bylo nadlouiho. Mějte se.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!