Vánoční stromy a betlémy. Řepy, Hostivice, Beroun.

Je zajímavé srovnávat. V tomto případě vánoční stromy a betlémy. Inspirovaly mě nepříliš lichotivé zprávy, týkající se letošního vánočního stromu v domovských Řepích. Hlavně pak jeho umístění prakticky mimo veškeré dění na našem sídlišti. V místních novinách to bylo vysvětleno tak, že obvykle zdobený samorostlý vánoční strom naproti obchodnímu centru je napadený jakousi chorobou, probíhá jeho ošetřování nějakými nástřiky, a že v této situaci by vánoční výzdoba stromu spíše uškodila. Ok, nic proti tomu. Jenže postavit strom až na „náměstíčku“ u Sportovního centra mi přijde hodně mimo mísu. A daleko mimo dění na sídlišti. Podle komentářů nalezených v internetových sítích nejsem s tímto názorem zdaleka osamocený.

Kam se mohl strom postavit?

 Přitom se doslova nabízí jiné místo v centru dění, a možná ještě lepší, než to naproti OC Řepy. A to za kulturákem na Blatinách. Je tu prostor jak pro pěkný strom, tak pro malé podium pro účinkující. A na okolních cestách a v prostoru před místním Lidlem, i spousta místa pro stánkaře. Nevím, proč to tak nešlo, třeba se to dozvíme z lednového zpravodaje.

A tak jsem se byl podívat na vánoční stromy a betlémy v Hostivicích a v Berouně. Tam prý mají krásné. Udělal jsem pár fotek tak posuďte. Kde se strom povedl, a kde ne. Podotýkám, že jak v Berouně, tak v Hostivicích jsou vánoční stromy a betlémy postavené přímo na náměstích.

V Berouně se ještě zastavím, protože pod stromem tu mají nádherný betlém, kompletně vyřezávaný ze dřeva. Jeho tvůrcem je řezbář Jan Viktora z Hýskova. Údajně pro každé vánoce přidá do betlému novou postavu. Těch je už dohromady 16. Krásné dílo!

O světélkujícím betlému v Hostivicích jsem se nic nedočetl. Ale i zde mají vánoční strom moc pěkný. Posuďte sami.

One thought on “Vánoční stromy a betlémy. Řepy, Hostivice, Beroun.

  1. Ten náš v Řepích je ošklivý, připadá mě jako vypelichané kuře. A souhlasím s tím nešťastným úmístěním. Jsem zvědavá, co na to starostka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!