Hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně 2023

Na oficiální stránce této akce jsem našel krásný slogan – cituji:

Cesta do Berouna na hrnčířské trhy je jako pouť do Mekky. Každý pravověrný milovník keramiky se tam musí alespoň jednou za život (ale ideálně spíš dvakrát za rok) podívat.

Ano, Beroun je Mekka keramiky

A já si dovolím souhlasit, neb najít na jednom místě tolik krásných věcí z keramiky, to se jen tak nepoštěstí. Navíc: hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně jsou vyhlášené v celé republice. Svědčí o tom i RZ automobilů, zaparkovaných na provizorním parkovišti vedle Berounky. Snad tu nechyběl žádný z krajů.

A trhy mají už i svoji historickou hodnotu. Vždyť se na Husově náměstí v Berouně pořádají od roku 1997, to byly ty v podzimním čase, a od roku 2003 i v čase jarním.

Pochopitelně nemohly na takovéto akci chybět různorodé laskominy určené pro mlsné jazýčky návštěvníků. Klasický trdelník, klobásky, moravské koláče, palačinky se zavařeninou, halušky s brynzou a další. A pochopitelně teklo pivko, medovina, vínečko. Na akci se pochopitelně museli “přiživit” i místní podnikatelé, jako třeba z mého oblíbeného řeznictví Václava Šmejkala. Ženské vytáhly stánek před krám, a už se grilovala sekaná, párky se cpaly do rohlíků…

A to samé jsem viděl u dalšího mého oblíbeného podniku, vinárny V-point. Zde se nalévalo vínečko a vařilo kafe.

Počasí přálo, takže si myslím, že se akce Hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně vyvedla náramně. Bylo na co koukat, co ochutnat, a kdo si přál nějaký pěkný – a hlavně originální – doplněk do své kuchyně či zahrádky, tady byl na správném místě. Co to melu! Jaký doplněk?! Vždyť tu byla nabídka krásných a kompletních jídelních servisů, čajových i užitkových. A také přívěsky, náušnice, náramky a další vychytávky z keramiky, jako třeba šikovné keramické škrabátko na česnek. Či moc pěkné máselnice. Nebo košíky na ovoce, na prádlo. Nebo jen tak, na piknik.

A na žádné zahrádce by neměl chybět hlídací trpaslík! I ti se tu dali koupit, viz poslední fotka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!