Cyklistika pod Orlickými horami 2023

Letošní cyklo výlet se vydařil náramně. Jak, co se týká počasí, tak lokalit, které jsme projížděli na kolech, nebo prozkoumávali v roli pěších turistů. Únorová volba padla na podorlické lokality v okolí východočeského města Žamberk. Tak brzká objednávka proto, protože zkušenost říká, že po “vyšumění” kovidového běsnění se značně zvýšil zájem o pobyty tady, v Česku, obecně vzato. A jelikož jsme národem cyklistickým, je celkem jasné, že kumulace “kolařů” bude právě v atraktivních lokalitách, které jsou nám vstřícné. A to jak nabídkou cyklotras tak ubytovacích kapacit. Podorlicko k nim právem náleží. Tak proto cyklistika pod Orlickými horami 2023.

ZDE najdete odkaz na samostatnou foto galerii

Počasí

Na něm jsou cyklistika, a koneckonců i turistika, závislé. Neb toulat se krajem v dešti nikoho nebaví. Letos ale shůry nic nepadalo, počasí se opravdu zadařilo, předpověď byla mimořádně příznivá. Nicméně v pátek se přece jen poněkud ochladilo a třeba u rozhledny Anna ve výšce 992 m to už docela nepříjemně fičelo. A na sobotní výjezd jsme se museli již trochu přiobléct.

Den I. – čvrtek 1. 6. 2023

Po brzkém příjezdu do Žamberka následovalo rychlé převléknutí a fofrem do terénu. Na plánovaný okruh Žamberk – Pastviny – Letohrad – Písečná a zpět do Žamberka. Čekala nás cyklistika zhruba v délce 45 km, ovšem hned v úvodu jsme poněkud podlehli zmatkům způsobeným nesprávným čtením a vyhodnocováním cyklonavigace. Výsledkem bylo menší kufrování a ve finále zkrácení trasy asi o 10 kilometrů. Ovšem jinak to byla cyklistika perfektní, zpočátku stoupání až do Kláštěrce nad Orlicí. Zde nás trochu zdržela oprava místní komunikace. Pak už následoval dlouhý sjezd podél přehrady Pastviny do obce Nekoř. Zde se nám do cesty postavila hodně nepříjemná “stojka” na žluté turistické, v lokalitě zvané Na Pustině.

Cyklistika pod Orlickými horami pokračoval až do Letohradu, kde na místním náměstí přišla náramně k chuti zmrzlina. Pak pokračování trasy podél toku Divoké Orlice do obce Červená. Na zdejších loukách se zrovna chystal rockový festival JamRock 2023. Pryč odtud, vzhůru k Písečné a dále zpět do Žamberka.

Den II – pátek 2. 6. 2023 – turististický výšlap 12 km

Celkem rozumně jsme usoudili, že by nás, nepříliš vytrénované, cyklistika k pevnosti Hanička, a dál k rozhledně Anna, totálně vyšťavila. Na takové stoupání nejsme holt trénovaní… Takže jsme zvolil cestu autem k parkovišti pod tvrzí |Hanička, a dále pokračovali pěšky. Zvolili jsme malý, ale celkem náročný okruh přes lokolitu Hadinec v délce 12 km. Za námahu jsem byli odměněni moc pěknými výhledy do kraje. Viz foto níže. Auto jsme pak využili k návštěvě nedalekého kostela v Neratově. Ten má opravdu pohnutou historii.

VIDEO NERATOV

Den III – sobota 3. 6. 2023 – cyklotrasa z Žamberka do Týniště nad Orlicí. 45 km

Na první pohled jednoduchá trasa s mírně klesajícím profilem, ovšem s několika “zrádnými” úseky, hlavně na červené turistické mezi obcemi Litice a obcí Brná. Kamenité, nesjízdné a k tomu pár krátkých ale prudkých stoupání. Překvapila vesnice Potštejn pod stejnojmenným hradem. Byla nečekaně malebná. Zámek, kostel, hotel Praha, pivnice Clock, Lázeňská ulice… A nesmím zapomenout na excelentní zmrzlinu v obci |Litice! Slaný karamel… mňam!

K toku řeky Divoká Orlice už po staletí patří zámky. Dokonce se říká, že tu v Podorlicku vytváří podobný fenomén jako je tomu na francouzské Loiře. Najdete zde navíc zámky, které jsou nadále v rukách původních šlechtických rodů.

My jsme po písčité cestě vystoupali k Novému zámku v Kostelci nad Orlicí. Pralo sem polední slunce a tak na nás padla i tak trochu únava. A to jsme měli do cíle na nádraží v Týništi dobrých 12 km. Popravdě řečeno už poněkud únavných a nezáživných, hlavně pak “nekonečným” průjezdem dlouhou obcí Lípa nad Orlicí. Menší zmatky pak nastaly na nádraží. Pracovnice ČD u pokladny nám jaksi opoměla sdělit, že se v následující stanici vlaková souprava dělí a zadní část pokračuje tam, kam jsme rozhodně nechtěli. A do které jsme zrovna narovnali kola… Naštěstí byla po ruce průvodčí, která vše uvedla na správnou míru. I tak na nás musel vlak čekat, neb vyložení, přesun o dva vagóny vpřed a opět naložení kol chvíli trvalo. Asi jsme způsobili zpoždění…

A v samotném závěru jsme ještě navštívili Tyršovu rozhlednu, zvanou též Rozálka. Tak to byla cykloturistika pod Orlickými horami. Vyvedla se náramně, i na dobré papu došlo – třeba výborná pizza v Panském domě v Žamberku.

VIDEO TYRŠOVA ROZHLEDNA – ROZÁLKA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!