Tour de France 2024 plné otazníků

Každý rok se v tomto čase na chvíli zastaví cyklistický čas, a všechny zraky se upírají k jednomu jedinému bodu. A tím je rozpis, plán či odhalení nové trasy pro následující ročník slavného závodu Tour de France. Který je nejsledovanějším cyklistickým závodem na zemi. A pokaždé toto nové odhalení vyvolává rozporuplné reakce. Pro někoho je tam hodně kopců, jinému vadí dlouhé časovky, třetí brečí nad spoustou rovinatých a větrných etap. Všem se holt organizátoři nezavděčí. Ovšem to, co bude závodníky Tour de France 2024 čekat, to předčilo všechny očekávání.  Souhlasím s názorem, který jsem kdesi zaslechl: že organizátoři „grande boucle“ už neví, co by vymysleli za šaškárnu. Na jednu stranu chápu: mediální trh si žádá své, diváci nechtějí vidět zdlouhavé a nudné rovinaté trasy. Žádají drama.

Tak jim nabídneme trochu jiný závod Tour de France 2024

Pár suchých dat: start v italské Florencii, 21 etap, 3492 km, 8 etap po rovině, 4 v kopcích, 7 horských, 2 časovky o celkové délce 59 km, 5 dojezdů na kopec. Začíná se horskou etapou a končí profilově náročnou časovkou.

Překvapení číslo 1: závěrečná etapa Tour de France 2024 NEBUDE KONČIT na pařížském bulváru Champs-Élysées, jak bylo dosud neměnným zvykem. Cílovým městem bude NICE! Důvod? Olympijské a paralympijské hry, které se v inkriminovaný čas konají právě v Paříži!

Začínáme v Itálii

Překvapení číslo 2: 3 etapy na území Itálie. První etapa z Florencie do přímořského letoviska Rimini. Povede přes mini státeček San Marino. Mnozí neskrývají údiv proložený otázkou: proč tři etapy v Itálii, když ta má přece svůj slavný závod Giro!? Důvod: na počest prvního italského vítězství na TdF které se odehrálo před 100 lety a tím slavným byl Ottavio Bottecchia.

První etapa Tour de France 2024 – Florencie – Rimini

Počet zemí navštívených v roce 2024: Itálie, San Marino, Monako a Francie. Ve Francii bude závod procházet 7 regiony a 30 departementy.

Překvapení číslo 3: asi největší rozčarování panuje nad etapou č. 9. Má délku 200 km, 2000 výškových metrů. Potud nic zvláštního. Jenže 14 úseků v celkové délce 32 km se pojede po šotolině! A část dokonce v kopcích! Takže při Tour de France 2024 budou týmy přezbrojovat na gravely!?  Jak to tak bývá, hned se vyrojily protichůdné názory. Někdo tvrdí, že se do této etapy zavádí prvek smůly, která může ve finále zbortit sny závodníků o pěkném umístění. Podle šéfa týmu Soudal-Quick-Step Patrika Lefevera je zbytečné „šperkovat“ silniční závod jak šotolinovými tak dlážděnými úseky. A dodává, že se v takových etapách NEDÁ závod vyhrát, ale určitě prohrát!  Jiný oponuje názorem, že mnozí cyklisté stejně střídají různé typy kol a závodů, (horské, silniční, cyklokrosové) tak proč by nemohli svoji univerzálnost prokázat i na šotolině či kostkách.

Vše pro média

Já myslím, že je to tak, jak jsem zmínil v úvodu. Tour de France je firma, kolem které se točí obří finanční rozpočet. Je to mega divadlo, které v přímých přenosech sledují miliony diváků po celém světě! A těm se musí nabídnout show, které je přilepí k obrazovkám! Protože divák  si žádá drama v kopcích, v časovkách, na dlažbě, šotolině… nikoli nudu na rovinách. A pro sponzory je to žeň!

Zájem o Tour de France v Česku

Naše země už pořádala řadu obrovských sportovních podniků. Jen ten cyklistický chybí. Jo, kdysi dávno se v Praze konalo mistrovství světa. Ale to je už hodně vousatá historie. A tak není divu, že se tu už x let mluví o tom, že bychom mohli nějaké etapy “staré dámy” k nám “dotáhnout”. Zatím to bylo mlácení prázdné slámy, ovšem nyní, zdá se, vše počíná nabírat konkrétních podob. A je dokonce možné, že bychom se celého divadla mohli dočkat již za pět let. Je to v počátku čistě politická práce. Ale také – hlavně – o penězích! Takže se nechme překvapit. Ostatně, nové trasy, nové lokace, se projednávají až 4 roky dopředu. Takže je možné, že již příští rok bude naše země v kursu! Máme totiž v ruce 2 bonusy! Byli bychom první zemí “východního bloku”, kam by Tour de France ve své dlouholeté historii zavítala! A pokud by se tak stalo opravdu v roce 2028, bylo by to na 25. výročí spolupráce automobilky Škoda s Tour. Nechme se překvapit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!