Kostel Povýšení sv. Kříže v Moravské Třebové

Kostel stojí na hřbitově, na Křížovém vrchu. Místně zvaném „Křižák“. Historická fakta zmiňují původní dřevěný kostelík, který tu byl postavený již v počátku 16. století. V letech 1602-4 nechal tehdejší majitel panství Ladislav Velen ze Žerotína na místě postavit pozdně goticko-renesanční hřbitovní kostel Povýšení sv. Kříže, což je písemně doložené. Moc rád bych se na ten dokument podíval, jen nevím, kam se obrátit.

Architektura

Pozdně goticko-renesanční kostel Povýšení sv. Kříže se pyšní několika původními artefakty. Původní je žebrová klenba (valeně sklenutá) s dochovanými fragmenty. Původní jsou varhany a lavice. Z roku 1661 pochází kruchta s bohatě malovanou výzdobou. V interiéru i exteriéru kostelíka můžeme nalézt též několik figurálních heraldických náhrobků z přelomu 16. A 17. století. Jsou na nich zobrazení měšťané, muži, ženy i děti. Kdysi – považte – sloužily jako podlaha pod lavicemi v kostelíku! Lícem byly otočeny dolů, ještě že tak, že ošlapán zůstal rub a nyní se tedy můžeme podivovat reliéfům zde kdysi pohřbených měšťanů, žen i dětí.

Do kamene jsou vtesáni, a před smrtí nikdo z nich nemohl tušit, že si ještě v 21. století budeme prohlížet jejich náhrobky.

Při návštěvě kostela člověka napadnou čtyři slova: tajemný, skromný, útulný, starý. Hodně starý. A při vstupu na vás opravdu dýchne historie. Se mnou to až zacloumalo. Při usednutí do původních lavic (sakra, buď jsem já trošku objemnější, nebo byl třebovský obyvatel poněkud menšího vzrůstu) – a na pomyšlení, že právě oni tady svými “měšťanskými” zadnicemi leštili sedáky, a to před… hm – 360. lety!? Je to síla!

Následující fotky a video byly pořízeny před mnoha lety při příležitosti akce Noc kostelů. Určitě to bylo “před kovidem”.

Fotografie a video

Výše publikované fotky s popisky jsem pořídil před pár dny, při příležitosti svátku zemřelých, tedy Dušiček. Když jsem šel večer na hřbitov, vůbec jsem netušil, že kostel Povýšení sv. Kříže bude otevřený pro veřejnost. Já stihl závěr, ale i tak se mi poštěstilo něco nafotit a nafilmovat. A jelikož zde pobýval i člověk/řeholník řádu Františkánů, zeptal jsem se na to, co mě už dlouhé roky zajímá. Co má znázorňovat ta černá koule na oltáři? Viz první fotka. Už mě fascinovala kdysi dávno, kdy býval kostelík běžně otevřený. Ale nikdo nebyl schopný podat vysvětlení. Až tedy nyní. Bylo mi řečeno, že má znázorňovat svět, Universum a ve zlatě vyvedený Ježíš je jeho ochráncem. Jinak, že se jedná o schránu pro nějakou svátost, ovšem nyní uvnitř žádná není.

A tak jsem při tom focení zavzpomínal na dávný čas – podle data pořízeného videa to bylo v roce 2013. Ale vím, že to bylo při akci Noc kostelů. Tehdy se mi poštěstilo přibýt do kostelíka v okamžiku, kdy se prostorem rozezněly malé varhany! Byl to tehdy krásný, nečekaný a a doslova fascinující zážitek. Kostel Povýšení sv. Kříže v Moravské Třebové se stal na chvíli centrem dění. Prastaré kostelní varhany ožily! Sice jen na chvíli, ale stálo to zato! V ten okamžik, jakoby se v tom kostelíku z 16. století zhmotnila celá historie města a kraje. Fresky na stěnách, původní lavice, zkrátka nádhera. Krátkou melodii hraje paní Klára Jarůšková. Viz video. Které jsem vyhrabal kdesi z hloubky mé databáze. Nahrávka není nijak kvalitní, byla tehdy pořízena nějakým starým mobilem. Ale na dokreslení atmosféry to stačí.

Paní Klára Jarůškova hraje na staré varhany v kostele Povýšení sv. Kříže

One thought on “Kostel Povýšení sv. Kříže v Moravské Třebové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!