Veronica Swift – 2023. Od jazzu až k punku.

Kdyby chtěla Veronica Swift přezpívat Ottův naučný slovník, zvládla by to! Proč toto tvrdím? Poslechněte si její novou eponymní desku! Zpěvačka zde vzdává hold ikonickým umělcům napříč hudební historií. Ovšem čím budete zaskočeni? Výjimečnou šířkou jejího žánrového rozptylu! Co ta ženská zvládne odzpívat, tomu se snad nechce věřit! Ale pozor! Není to o tom, jak, podle Čapka, pejsek s kočičkou vařili dort… a k ničemu to nebylo. Na co tahle sympatická jazzová zpěvačka sáhne, respektive, co jí projde hlasivkami, to má svoji kvalitu. A mnozí kritici dokonce tvrdí, že tohle album je nejlepší vokálně-jazzové v letošním roce! Když už někdo vysloví takový result, něco by to mělo znamenat. A právě i díky těmto prohlášením jsem se o dámu Swift začal zajímat. Je tak výjimečná, jak se píše? Opravdu „levou zadní“ zvládá všemožné žánrové veletoče, aniž by ubrala na kvalitě interpretace? Věřte, že ano! Tato její nová deska je toho důkazem!

Veronica Swift – 2023 – jazz, blues, rock i punk!

Pojďme se na album je tak letmo podívat. Začíná čistě jazzovou vokální lahůdkou „I Am What I Am“ s pěkným a hravým staccatem. Její improvizace jsou neskutečně vynalézavé. A s jakou lehkostí ta slečinka zpívá! Ale to jen začátek.

Bicí figura v úvodu uvádí svižnou skladbu „Closer“ od Nine Inch Nails, kterou Veronica Swift „přetavila“ do silných dechových funkových aranží. Opět nesmí chybět odvázané staccato. A skvělé sólo saxofonisty. Výborná věc!

 Doslovný „nářez“ na posluchače čeká ve třetí skladbě, strhující bluesové „Do Nothing Till You Hear From Me“ od slavného Dukea Ellingtona.  Jako by se tu ke společnému jamování sešli kytarový mág Hendrix a Janis Joplin! Ale pozor! Swift tu nejenže zpívá jako „Joplinka“, kytarové sólo nehraje Hendrix, ale sama Swift! Jak? Svými hlasivkami, vážení! Soustřeďte se na čas od 3:16 – 4:40. Do řitě čertovské, jak to ta ženská dělá!? Slyším v tom nějaké podpůrné „krabičky“, ale i tak palec hore! Jazzoví puristé se asi budou divit!

Čtvrtá skladba je jazzové předělávka mega slavné pecky od kapely QueenThe Show Must Go On“. V originálu takřka hymnickou skladbu Swift přetavila do hodně lyrické formy, navíc ovinuté latino rytmy. Zajímavé. Fredie Mercury by se asi divil, co tahle slečinka s jeho skladbou provedla.

Krásná a slavná muzikálová věc „vaudeville“ od Frederyka Chopina, Harryho Carrolla s textem Josepha McCartyho z roku 1917 „I´m  Always Chasing Rainbow“.

In The Moonlight“. Dramatická, pomalu se vlekoucí skladba s krásným zpěvem dámy Swift. Kde jinde, než v této skladbě musí každý posluchač uznat, že tahle ženská má zlato v hrdle! Rockový ploužák, jako vyšitý!

Che De Saudade“, zpívaná v portugalštině.  Obdivuhodná, elegantní, a nezařaditelná. A opět naprosto excelentní vokál dámy Swift! Tato píseň se stala jedním ze symbolů stylu bossa nova a časopis Rolling Stones v brazilské mutaci ji zvolil jako šestou nejlepší brazilskou píseň všech dob!  

A na závěr rock a punk!

Nejdříve předělávka známé skladby od „queenovského“ barda jménem Brian MayKeep Yourself Saudade“. A na úplný závěr punkový nářez! Původní muzikálová věc od slavné zpěvačky jménem Barbra StreisandDon´t Rain On My Parade“ z roku 1968 Veronica Swift totálně překopala do punk-rockové podoby ala Sex Pistols! POZOR! Tato skladba se nevešla na LP, je ke slyšení jen na streamovacích portálech (Spotify, Tidal)

Co říct závěrem? Připomínám, že Veronica Swift spustila v jazzovém světě senzaci, a to s kritikou oceněným albem „This Bitter Earth“ z roku 2021. Její tvářička ozdobila obálku časopisu DownBeat, ovládla seznamy interpretů vokálního jazzu na konci roku. A dokonce šokovala publikum svým ďábelským vystoupením na Hollywood Bowl. Na tomto svém novém eponymním albu roztahuje křídla a využívá širokou škálu vlivů, aby se s námi podělila o to, kým skutečně je: mimořádnou zpěvačkou se zlatem v hrdle, která snad umí s naprostým nadhledem odzpívat cokoli. I ten v úvodu uvedený slovník.:-)

Dvě podoby této zpěvačky. Jazz a punk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!