Ridenow – plastové duše z TEMU

Rozhodl jsem se odlehčit svůj karbonový hardtail. První na řadě jsou kola, respektive duše. I když je dnešní trend mít na jízdním kole bezdušový systém, butylové duše jsou stále nedílnou součastí moderních kol. Takže na odlehčení máme dvě možnosti. Buď se zcela duše zbavit, a přejít na tzv. bezdušový systém, kdy se do pláště nalije vysoce lepivý tmel o jisté viskozitě. Obsahuje mikro částečky latexu, které jsou schopny zacelit malou dírku v plášti. Druhou možností je pořízení lehounkých plastových duší. Já zvolil možnost druhou, tedy Ridenow – plastové duše z TEMU

Proč z Temu, z Číny!?

Legitimní, a možná i lehce posměvačná otázka? Říkáte si: proč nějaký čínský shit!? Vždyť se u nás dají koupit duše, třeba dost propagované značky Tubolito! Odpověď najdete dále.

Proč plastové duše a ne “mlíko”?

Důvodem je případný servis „mlíkem“ napuštěného pláště. Nemám žádnou dílnu, servis provádím buď na balkóně, nebo na chodbě domu. A nedovedu si představit, kdyby se cokoli stalo, a to lepivé svinstvo  se rozprsklo/rozlilo – a ulpělo na zdech, na podlaze, na oděvu, případně na zábradlí na balkóně, a tím pádem možná i u sousedů! Vím dobře, jak složitě se tmel dá odstranit. Je to neskutečný vopruz!

Proto jsem raději zvolil „čistou práci“, Ridenow – plastové duše z TEMU. A proč zrovna z “čajny”? Řeknu to jednoduše: selské počty: v našich obchodech nabízené plastové duše, třeba značky Tubolito, stojí cca 500 – 600 Kč. Za jeden kus! V čínském internetovém obchodě jsem našel plastové duše značky Ridenow. Cena: 600 Kč za dva kusy! A další rozdíl: k u nás nabízeným plastovým duším si musíte koupit zvlášť lepení, zhruba za cenu 140 Kč! U položky Ridenow – plastové duše z TEMU jsou u každé duše přiložené dva flastry na zalepení případných děr! Stačí na vysvětlení!?

Otázka zní, jak budou „šikmooké“ duše fungovat?

Pojďme k samotné instalaci! Není zrovna jednoduchá, to předesílám! Ze všeho nejdříve je nutné pečlivě prohlédnout pásku uvnitř ráfku! Musí být neporušená, bez případných záhybů, otřepů a podobně.  Následuje lehké nafouknutí duše – jak je vidět na obrázku níže. Je to důležité, protože nenafouknutý plast bude klouzat a nic s ním nesvedete! Po nasazení opatrně montpákami uzavíráme plášť. Dbáme hlavně na to, abychom plast nikde neskřípli!

Jízda

Okamžitě poznáte lehkost otáčení kol! No, aby ne! Klasická butylová duše váží kolem 200g. Plastová Ridenow 56 g! Tedy na dvou kolech 29´ je úspora 288 g! Když bych kdekoliv jinde na rámu ušetřil tuto váhu – třeba odložením podsedlové brašničky s nářadím, nic nepoznám! Ale razantně odlehčená kola, jakoby se točí lehčeji, ochotněji a při každém šlápnutí je to znát.

Zkrátka: práce, kterou šlapáním udělujeme pohybovou energii obručím, jakoby, v případě těchto plastových duší, byla lehce čímsi dopována. Ano, to jsou ty ušetřené gramy, které jsou na rotujících kolech opravdu znát. Rychlejší akcelerace, kola se točí jaksi svižněji, ochotněji a měřitelná fyzikální hodnota kinetické energie získává další plusové hodnoty. Na prvních desítkách metrů tu změnu okamžitě zaregistrujete!

Zvuky

Kola osazená těmito plastovými dušemi při jízdě „zpívají“. Jinak řečeno, rezonují. Jinak než klasika. Je to logické protože na cca 4PSI natlakované duše Ridenow se chovají jako blána napnutá na bubínku. Zvuk není nijak otravný, ale třeba na asfaltu to slyší i jezdec jedoucí vedle vás! A možná také zaslechnete hlášku, že jedete na elektrokole. Ne, tak hrozné to není, ale určitý „jiný“ zvuk plastové duše + plášť prostě generují.

Závěr

Ridenow – plastové duše z TEMU jsou v jistém smyslu pokus. Ano, může to být shit! Třeba po čase nebude možné je nafouknout pro vadné ventilky. Třeba začne unikat vzduch přímo skrze plast. Ovšem co když budou fungovat skvěle!? Do konce letošní sezóny…Uvidím. Časem provedu upgrade tohoto článku a seznámím vás s výsledky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!