Rošického stadion na Strahově chce Sparta

Tímto doplňuji informaci uveřejněnou v sekci Krátké zprávy dne 9. 4. 2024. Teď už je vše jasné. Byly otevřeny nabídky…vlastně jen jedna!  Jedině Sparta Praha se přihlásila do veřejné soutěže vypsané fotbalovou asociací. Tendr na strahovský areál tedy skončil. Byla otevřena jediná obálka.  Následně bylo konstatováno, že nabídka od AC Sparta splňuje veškeré podmínky a náležitosti, které byly vypsány a požadovány. Nabízí, že současný Rošického stadion na Strahově chce Sparta přebudovat na zcela nový fotbalový stadion. A to do roku 2035. Kapacita by se měla pohybovat kolem 35tisíc míst.

Zatím ještě nedošlo k finální dohodě mezi Spartou a FAČR, tedy vyhlašovatelem tendru. Nicméně již vloni fotbalová asociace se Spartou o vybudování stadionu jednala, takže se zdá spíše pravděpodobné, že k finální dohodě dojde.

Jaká jsou pravidla hry?

Ano, každý takovýto kšeft je o vkladech a ústupcích. Jinak to nejde. AC Sparta se tedy zavázala postavit nový stadion na místě stávajícího Rošického, odhadovaný náklad bude asi 4 miliardy. Sparta se též zavázala, že FAČR bude platit roční poplatek, a to po dobu třiceti let. Během prvních pěti let musí připravit a vyřídit veškeré úřední záležitosti a během dalších pěti let musí začít stavět!

Stadion bude patřit Spartě Praha, která na něm bude hrát svoje ligové zápasy. FAČR tam bude moci pořádat až tři mezinárodní zápasy ročně a zdarma. Po dobu 30let budou pozemky patřit stále asociaci, poté připadnou Spartě.

Jediný sporný bod

Ve smlouvě je klauzule, která Spartu zavazuje vyplatit v prvním měsíci 95 milionů, jako poplatek za exkluzivitu pro přípravu projektu. Klub žádal výraznou úpravu této položky, neb má strach, že nikoli jeho vinou – nýbrž vinou úředníků a všudypřítomné byrokracie – nestihne vyřídit všechny náležitosti (papírování) do oněch pěti let. Pokud by to pravdu nastalo, mohlo by se stát, že by FAČR od smlouvy odstoupila a poplatek nevrátila.  

Nabídka Sparty je předmětem vyhodnocování výkonného výboru FAČR a 30 května dojde k definitivnímu rozhodnutí.

Je tedy jisté, že Rošického stadion na Strahově chce Sparta…a že ho zřejmě koupí. Určitě to bude dobré nejen pro klub, ale hlavně i pro fanoušky. Neb okolí Rošického stadionu – stejně tak slavného Spartakiádního – nabízí velké množství parkovacích míst, návoz a odvoz fanoušků může obsloužit neméně slavná tramvajová smyčka, taktéž z dob Spartikád na Dlabačově. A konečně opět po mnoha letech ožijí ulice Chodecká, Diskařská, případně Vaníčkova, či stezka souběžná s ní. O které se dnes už snad ani neví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!