Lady Blackbird – Slang Spirituals – recenze

Poprvé jsem o tuto hodně zajímavou zpěvačku „zavadil“ při poslechu skvělého alba Echoes: Ancient And Moder od slavného producenta jménem Trevor Horn. Recenze zde. A právě v předělávce jedné ze slavných skladeb, které v minulosti produkoval – „Slave To To The Rhytm“ od neméně slavné zpěvačky Grace Jones – doslova zazářil neznámý ženský hlas. Hledám údaje na obalu LP desky. A ona to jakási Lady Blackbird, dáma s velkým hlasem a výstředním účesem bílé barvy á la Angela Davis (druhdy bolševiky protěžovaná americká aktivistka – pamětníci pamatují) A právě u poslechu tohoto alba jsem do recenze napsal, že se na dámu Lady Blackbird budu trochu soustředit. Neb ženská s tak výrazným hlasovým fondem přece nemůže jen tak zapadnout. A vida, máme tu její nové album „Lady Blackbird – Slang Spirituals“

Kdo je „dáma černý pták – jinak kos“?

Marley Munroe, alias Lady Blackbird je prostě megatalent, který se nerodí každý den. Je jí 39 let, narodila se v Novém Mexiku oddaným křesťanským rodičům. Zpočátku to vypadalo na dětskou hvězdu evangelia. Od 3 let zpívala v kostele, v 12letech podepsala dokonce smlouvu s křesťanským labelem v Nashvillu. Jenže o šest let později práskla v kostele vraty, utekla do New Yorku a začala zpívat R&B. Jenže to nebylo to pravé. Teprve, když se potkala s hvězdným producentem jménem Chris Seefriend, ten okamžitě rozpoznal její talent kombinovaný s neuvěřitelným citem pro soul a jazz, hudbou pramenící přímo ze srdce. A začaly se dít věci!

V roce 2021 vydala své první album „Black Acid Soul“, plné folkových a soulových coververzí z let šedesátých. Kritiky překvapilo pozoruhodné provedení. Někteří dokonce Lady Blacbird pasovali do role nové ikony jazzu a soulu! A volali po autorské nahrávce.

Lady Blackbird – Slang Spirituals

Bylo ale zřejmé, že s otřepanými coververzemi to tahle dáma daleko nedotáhne. Je natolik kvalitní pěnice na to, aby jen přezpívávala písničky velikých postav jazzu a soulu. Bylo nutné přijít s autorským albem! A tak to nyní dokazuje na svém prvním balíku původního materiálu! 

Na svoji minulost dětských evangelických zpěvů Lady Blackbird nezapomněla. Hned v úvodních skladbách „Let Not (Your Heart Be Troubled)“ a “Like A Woman” nás zavádí do kaple v Nashvillu. A hned ukazuje sílu a kvalitu svého hlasu. Mohutná, až fanfárová orchestrace doplněná sborovým zpěvem. Při poslechu mě napadlo, že obě skladby by byly v pohodě použitelné pro další díl fantaskního dramatu o Jamesu Bondovi. Bude-li se ještě nějaký natáčet…

Když se ovšem podíváte pozorně na videoklip první skladby “Let Not…” dole na této stránce, asi si, stejně jako já, povšimnete lehké stylizace dámy Blackbird do role ikony rock-popu jménem Tina Turner. Mám to vnímat jako složený hold nedávno zesnulé zpěvačce?

Album bylo nahrávané v legendárním studiu East West v Los Angeles (kde nahrávali třeba legendární Beach Boys). Prvotní nahrávka byla ještě “protažená” přes spoustu analogových mašinek, včetně kláves Hammond B3, mellotronu, clavinetu nebo wurlitzeru. A s přispěním smyčcového kvarteta pod vedením špičkového aranžéra jménem Paul Cartwright.

Diskotékově svižně dupavou pop záležitost “Reborn” by klidně mohla odzpívat Lady Gaga. Pomalá a až jakýmsi smutkem omotaná “Man On A Boat” odhaluje další perly ve vokálním projevu Lady Blackbird.  Zádumčivým duchovním jazzem a lehkým závanem psychedelie je načichlá pomalá “When The Game Is Played On You“. V ní konečně uslyšíme některé z výše uvedených analogových nástrojů.

Dobré album – ale zbytečně dlouhé

V této souvislosti ještě pár poznámek. Ano, Lady Blackbird disponuje obdivuhodným hlasem, nicméně hudba…hraje a hraje. Nikde žádné sólo, žádný žánrový úlet. A to je veliká škoda, ba dokonce bych řekl až hřích, když už mám při k dispozici tak vzácné analogové mašinky, např. “hamondky”, wurlitzer…. a nenechám jim prostor na vyniknutí!

Můj názor je, že album Lady Blackbird – Slang Spirituals je zbytečně dlouhé ( 11 skladeb a téměř 52 minut). Mám pocit, že od skladby č. 7 “Matter Of Time” poněkud ztrácí na kvalitě. Zbývající skladby mi přijdou… prostě bez nápadu. Bez zvuku, který by posluchače nakopl! Žádný wow efekt! A zřejmě totéž sdílí i uživatelé hudební platformy Spotify. Suvérně nejposlouchanější jsou ty, které zde uvádím. Svědčí o tom šestimístná čísla. Od šesté v pořadí “The City” ovšem čísla přehrání padají výrazně dolů k pětimístným hodnotám.

Album Lady Blackbird – Slang Spirituals není špatné. Ovšem platí tu zlaté pravidlo, že někdy méně znamená více. Zpěvačky této mimořádné kvality se nerodí každý den, toho by si měla být Lady Blackbird vědoma. A svým talentem jen tak neplýtvat!

Moje hodnocení: 75%

Rukopis autora. Odkazy: https://www.ladyblackbird.com/, https://zdendas.eu/jwpb, https://zdendas.eu/ln0h

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!