Keith Tippett „How Long This Time? Live 1970“

Album z rodu velmi vzácných! Bylo natočené v Londýně, v roce 1970. A to při live session ve studiu. Na tom by ještě nebylo nic zajímavého. Stalo se ovšem něco ne moc pochopitelného. Nahrané magnetofonové pásy se někam zašantročily! A jelikož byl v následujících letech Keith Tippett označen za top ikonu britského jazzu – a stejně tak sešlost v nahrávacím studiu roku 1970, jako unikátní a jedinečná – celá nahrávka získala punc vzácnosti. Jenže, kde, kdo a kam ji zahrabal!? I stalo se nečekané! Po 52 (!) letech se přece jen zjevila na světle Božím! Malá potíž ovšem nastala ve zjištění, že originální záznam nebyl tehdy na magnetofonové pásy proveden v odpovídající kvalitě – což je s ohledem na místo nahrávky docela překvapující. Díky tomu nemohl současný remastering nahrávce dopřát takovou péči, jakou by si zasloužila. A je to veliká škoda. Nicméně album Keith Tippett „How Long This Time? Live 1970“ je na světe.

A tak jsem si ho nechal z Británie poslat. Objednávku jsem učinil na stránce https://britishprogressivejazz.com/ Po 14 dnech čekání dorazila.

Kdo byl Keith Tippett?

Špičkový britský jazzový klavírista a skladatel, pod občanským jménem Keith Graham Tippetts. Narodil se 25. srpna 1974 a zemřel 14. června 2020. Podle stránky AllMusic  je Tippettova kariéra charakterizována- cituji:

„…zahrnovala jazz-rock, progresivní rock, improvizovanou a současnou hudbu, stejně jako moderní jazz po více než půl století“. Zastával „bezpříkladné místo v britské soudobé hudbě a byl známý svým jedinečným přístupem k improvizaci“. 

 Mimo jiné se proslavil i účastí na legendárních prog-rockových albech ikonických King Crimson, „In The Wake Of Poseidon“, „Lizard“ a „Islands“ Mezí tím si odskočil, a se svými níže vypsanými kumpány, natočil skvělé „How Long This Time? Live 1970“. Které bylo až teď vydané! I proto jde o vzácnost. A co že na nás vytryskne z reproduktorů? Vězte, že špičkový mix jazzu, free jazzu, jazz rocku, vše výrazně „toxikováno“ improvizací.

Nutno podotknout, že v době nahrávání tohoto díla bylo pianistovi 22 let! Už tahle skutečnost svědčí o jeho mimořádném potenciálu, který se u něj teprve rozvíjel, nicméně už nyní zřetelně nabíral mohutné vlny hráčských a kapelnických schopností. Je opravdu úžasné, že tak harmonicky a emocionálně vyzrálé album, bohaté na všemožné progresivní vychytávky, vymyslel někdo tak mladý. A v tom roce 1970 v podstatě nový na hudební scéně!

Jdu poslouchat… copak mě čeká?

Když jsem LP Keith Tippett „How Long This Time? Live 1970“ vložil na gramofon a pustil, moje ouška okamžitě zažila doslova atak originálního britského jazzu let 70. Až se z toho tají dech! Dovednost a vášeň. Unisono hrané, barevné plochy dechových nástrojů, které vzápětí vykrystalizují do krátkých, ale nadpozemsky jiskřících sólíček. Přičemž klavír kapelmajstra Tippetta vnímám jako lehce zadumaný. Což je slyšitelné hned v pomalé, úvodní skvělé skladbě „How Long This Time?“. Dlouhé dechové linky mi tu připomínají pomalé malířovy tahy barevnými štětci po plátně, vytvářející úžasné obrazce.

Druhá v pořadí je naprostá lahůdka, svižná „Thoughts To Geoff“. Nevím proč, ale od prvního poslechu mi evokuje filmovou music, podmalovávající vylomeniny známých policajtů Bodie a Doyle z britského seriálu Profesionálové. A opět tu slyšíme melodické dechové pasáže, výrazný kornet Marca Charinga. Skvělé sólo si tu vystřihne trombon Nicka Evanse.

A právě v této skladbě cítím onen nedostatek, který zřejmě pramení z průšvihu při nahrávání . Bubeník Trevor Tomkins tu předvádí skvělé brejky, nicméně zvuk jeho nástroje postrádá údernost, je jakoby zastřený. Zato je tu skvěle slyšet Jeff Clyne na kontrabas. Je mu dán i malý prostor na krátké sólo. Brilantní!

Vrcholem alba je pak pátá v pořadí „Green & Orange Night Park“. Z rozvláčného úvodu (konečně tu trochu „zarachotí“ bicí) se vyklube free-jazzový příboj. Není možné přeslechnout další rodící se ikonu, tentokrát 23 letého mladíčka jménem Elton Dean, zde totálně znásilňující altságo. Boží věc a mladičký mega talent!

Závěr tvoří téměř 14 minut trvající kompozice „Thoughts To Geoff“ – druhá verze. A v ní se až po uši noříme do free – jazzových frází, ze kterých se na chvíli vyklube důvěrně známý „filmový“ motiv „profesionálů“, v této verzi už ovšem „špiněný“ improvizačními šlehanci. Svá, naprosto excelentní sóla si odehrají Mark Charig na kornet a opět Elton Dean na altsaxofon.

Co říct závěrem. Trochu mě překvapilo, že ačkoliv je album Keith Tippett „How Long This Time? Live 1970“ vnímáno jako autorské, klavíru je tu, v porovnání s dechovou sekcí, o dost méně. “Plecháče” zde dominují a klavír vnímám jen jako jakousi výplň. Přijde mi také, jako lehce upozaděný. Že by byly též na vině výše vypsané nedokonalosti?  

A znovu říkám, že je to velká škoda.

Mnozí tvrdí, že tahle Tippettova smečka byla jednou z nejlepších britských jazzových kapel všech dob! Kdo se, ksakru, zasloužil za to, že byla nahrávka odbytá!? Už se asi nedovíme, co bylo příčinou! Vždyť byla celá kapela v profesionálním studiu, ve kterém live nahrávku pořídila! A dokonce dvakrát! První část alba byla nahrána v lednu, druhá v srpnu 1970! Byl snad nahrávací technik břídil, byl snad “pod vobraz”, nebo byly magnetofonové pásy blbě uložené!?

Každopádně, každý, kdo preferujete top zvukový záznam s perfektním rozložením stereobáze, v této nahrávce to nenajdete. Je to spíše sběratelský kus a rozhodně si nečiní nárok být špičkovou hi-fi nahrávkou. Osobně mám takové podezření, že byla původní nahrávka pořízena MONO a až při remasteringu “násilně” roztažená, se všemi negativními důsledky. Zkrátka: budete se rozplývat blahem nad obsahem, nikoliv nad kvalitou.

Na této stránce se album Keith Tippett „How Long This Time? Live 1970“ dá zakoupit. Zajímavé je, že si sami určíte cenu! Startovací je nastavená na 25Ł. Když jsem ji zadal, tak s doručením do ČR to vychází na nějakých 836 Kč. Jelikož by mělo jít o limitovanou edici, je to cena „normální“ i vzhledem k ceně za „shipping“ v částce 166 Kč. Netuším, jak moc je album vnímané za raritní, je možné, že se po něm rychle zapráší.

Moje hodnocení – tentokrát budou dvě.

Nahrávka: 5.0 out of 5.0 stars5.0 Zvuk: 3.0 out of 5.0 stars

Sestava

Skladby 1 – 3: Keith Tippett – piano Marc Charig – kornet Nick Evans – trombon Elton Dean – altsaxofon, saxello Jeff Clyne – kontrabas, elektrická basa Trevor Tomkins – bicí Skladby

Skladby 4 – 6: Keith Tippett – piano Mark Charig – kornet Nick Evans – trombon Elton Dean – alt saxofon, saxello Roy Babbington – basa Bryan Spring – bicí

Čtete můj názor, moji recenzi. Nemusíte souhlasit. Další nezbytné údaje jsem čerpal ze zdrojů, viz. níž.

Zdroj: https://www.britishprogressivejazz.co.uk/, https://zdendas.eu/rmzc, https://www.allmusic.com/

Další články z rubriky MUSIC

No post found!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!