Stojany pro regálové reproduktory od pana Kytky

Pokud si ke své hi-fi sestavě koupíme reproduktory menších rozměrů a váhy, s jejich umístěním nebývá větší problém. Buď vhodná police, nebo nějaké jednoduché stojany. Potíž nastává ve chvíli, kdy reproduktor o půl kila přesahuje váhu 20 kg. Zde vyvstává nutnost pořídit si stojany pro regálové reproduktory poněkud bytelnější konstrukce.

Před nedávnem jsem byl nucen přistoupit k poměrně radikální úpravě poslechové místa mé hi-fi sestavy. Lety používané sloupové reproduktory musely ustoupit ze svých dosud neotřesitelných pozic a uvolnit místo reprákům menším, tzv. regálovým. A umístěným na stojanech. Neb žádná vhodná police není po ruce. Rázem tu bylo dilema. Vintage reproduktor Tesla ARS 1054 váží 20,5 kg a při rozměrech výška-šířka-hloubka 680x400x318 vyžadují opravdu pevné a stabilní stojany.

A právě takové se mi dostaly do rukou! Výjimečně pěkné, svým způsobem originální, vyrobené truhlářem, moc šikovným člověkem jménem Martin Kytka. Ostatně jeho portfolio výrobků lze najít na jeho webové prezentaci – odkaz ZDE. I s adresou jeho provozovny Kralupech nad Vltavou.

Jak a z čeho byly stojany vyrobené?

Jelikož jsem neměl žádné informace, z jakého materiálu byly stojany vyrobené a jakých postupů bylo použito při jejich následné povrchové úpravě, obrátil jsem se s dotazem přímo na výrobce, pana Martina Kytku. A tady je jeho emailová odpověď, kterou si dovoluji citovat.

…stojany byly vyrobené už dávno, tak zkusím zapátrat v hlavě… Materiál smrk masiv sukatý. Pokud nejsou stojany hladké, ale trochu „vroubkaté“, potom je dřevo kartáčované nylonovým kartáčem zrnitost 120. Povrchová úprava je ručně nanášený tvrdý voskový olej, značka OSMO a dekor si nevybavuji, zřejmě nějaký grafit, grafitově šedá, či šedý granit (kód výrobku Vám mohu dohledat)

Tímto ještě jednou děkuji panu Kytkovi za odpověď. Stojany pro regálové reproduktory jsou opravdu perfektní, krásně vypadající. Je to prostě unikátní kousek, který (možná) nikde jinde nenajdete. A slouží i jinak, než že jen “podpírají” reproduktory. Zajímavě a zřejmě účelně “vyosené nohy” stojanu tvoří štěrbinu, do které se dají vložit LP desky! Viz foto níže. Takže takové stojany se dvěma funkcemi v jednom:-)

Výše píši o reproduktorech Tesla, které na stojanech stojí. Měl jsem v úmyslu zmínit se o nich v tomto článku, jenže k mému překvapení jsou tyto repráky v tak mimořádně perfektním stavu a tak skvěle hrající, že o nich bude další samostatný článek. 40, a možná i více let staré reproduktory Tesla ARS 1054 si to zaslouží, neb je to nádherný vintage výrobek našich starých mistrů. Z doby, kdy se u nás ještě uměla vyrobit mimořádná kvalita, troufnu si říct, že světových parametrů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!