Lenco PIR-510BK – DAB+-FM-Net rádio – RECENZE

V poslední době se s tímto „novým“ typem rádií doslova roztrhl pytel. Není se čemu divit, možnosti digitálního vysílání jsou nesrovnatelné s tím analogovým v pásmech FM. A to nemluvím o úžasných možnostech internetových rádií. Nabídka DAB rádií je opravdu široká a každý si vybere. Dostal jsem se do situace, kdy bylo potřeba vtáhnout do domácnosti takové “obyčejné, přenosné rádio”, které bude produkovat hudební podkres pod běžné domácí činnosti. A když už, tak takové, které v dnešní době umí “povinně” přijímat signály jak klasické FM, tak digitální formy DAB a DAB+. Lenco PIR-510BK toho umí ještě víc.  A proto mě zajímalo!

Popis rádia a ovládání

Po vybalení nečekejte žádné velké překvapení. Lenco PIR-510BK je malá plastová krabička. Její rozměry jsou: 17,5 cm délka, 8,5 cm výška a 4 cm hloubka. Váha nicotná. Zhruba 2/3 zabírá reproduktor, zbytek barevný 2,4″ TFT displej s úhlopříčkou 5 cm a ovládací mechanická tlačítka. Na zadní straně se nachází klasická teleskopická anténka. Na boku pak zdířka pro sluchátka, USB konektor a mechanický vypínač.

Samotné ovládání je poměrně jednoduché, k dispozici se nabízí český návod a v něm najdete vše důležité. Funkcí obsahuje Lenco opravdu hodně. Ovšem nemyslím si, že všechny využijete. Vidím to tak, že když už do rádia výrobce nacpe nějaký procesor, tak se holt snaží o jeho maximální využití. Tak tu najdeme třeba opravdu “důležité” funkce, jako “zprávy o počasí” či “burzovní informace”…

Velmi doporučuji stáhnout si do mobilu/tabletu aplikaci Air Music Control. Najdete ji na Google Play. Po spárování s rádiem je ovládání daleko jednodušší, odpadá manipulace se mechanickými tlačítky a s malým rolovacím válečkem.

Ještě důležité upozornění ohledně onoho párování! Lenco PIR-510BK nedisponuje Bluetooth! To znamená jedno! Rádio i mobil/tablet musí být připojeny do STEJNÉ wi-fi sítě! Jinak se připojení nepovede! Pokud je vše v pořádku, otevřete aplikaci Air Music Control, zde se vám ukáže řádek s názvem rádia a klikem se na něj připojíte. Čeká na vás přehledné menu, přes které můžete rádio ovládat daleko komfortněji, nežli mechanickým tlačítky a složitým pohybem kurzoru v menu.

Lituji vás všechny, kteří máte svoje wi-fi připojení zabezpečené složitým heslem, UŽIJETE SI! Do rádia Lenco se totiž heslo zadává složitě. V jednom jediném přístupném políčku (!), písmenko po písmenku, pomocí rolovacího válečku. Projíždět celou abecedu, navíc s čísly a pár symboly je prostě totální opruz! Naštěstí zůstávají hesla v paměti.

Co všechno Lenco PIR-510BK umí

Už jsem to naznačil v úvodu. Klasické FM rádio které obsloužíme proladěním pásma. Oblíbené stanice je možné uložit do paměti, kde je 250 pozic. To samé platí pro DAB a DAB+ rádia. Lenco umí i internetová rádia a skrze ně se dostanete doslova do celého světa. Jsou libo rádia Brazilská, Iránská, Japonská či některá z afrických zemích? Vše máte ve svém rádiu Lenco nadosah, na klik.

Máte nutnost vyhledávat rozhlasová vysílání podle hudebního žánru? Není problém. Stejně tak podle země či kontinentu.

A pak je tu třešnička na dortu. Ovšem poněkud kyselá! Spotify.

 Lenco má v sobě nainstalované ovladače pro logování ke streamovací společnost Spotify. Je nutné mít aplikaci Spotify nainstalovanou v mobilu/tabletu. A je třeba postupovat přesně podle návodu, jinak se spojení nepovede! Platí to, jsem napsal výš. Jak mobil/tablet, tak Lenco musí být přihlášené ke STEJNÉ wi-fi síti! Pokud se povede, v aplikaci Spotify zvolte Lenco a můžete se donekonečna hrabat asi v 60ti milionech skladeb ukrytých v databázích platformy Spotify!

Důležité. Pokud nastane potřeba ovládat Lenco/Spotify více mobily (např. více členů domácnosti) je potřeba ve všech, krom aktulně používaného mobilu, v aplikaci SPOTIFY natvrdo vymazat připojení k Lenco!

K té kyselé třešničce. Bohužel, connect s aplikací Spotify vidím jako problematický. Potíž je v tom, že je tu hodně neznámých. Je problém v rádiu Lenco, v mém mobilu, ve aplikaci Air Control, nebo v samotné aplikaci Spotify!? Zkrátka se stává – a často – že se propojení rádia s aplikací Soptify v mobilu/tabletu prostě nedaří. První, druhý, desátý pokus…a stále nic. A najednou pic! A funguje to! Babo, raď, kde je kuwa problém!? Netuším, možná by pomohl nějaký upgrade.

Zvuk

Z malého reproduktoru o výkonu 2W se line celkem příjemný zvuk, ovšem nečekejte žádnou burácející reprodukci. Je opravdu vhodná pouze jako podkres k vaření či úklidu. Pokud chcete zvuk vylepšit, určitě se vyplatí koupit např. nějaké reproduktorky k počítači a zapojit je do konektoru pro sluchátka. Je tu ale jeden zásadní problém, a to opravdu prachmizerná výdrž baterie! A to i v pohotovostním režimu. Na vině je evidentně stálé připojení k wi-fi, které výrazně vycucává šťávu. Proč tomu tak je, netuším. Každopádně je dobré mít stále po ruce nabíječku.

Plusy

Mínusy

  • FM, DAB+, internetové rádio, Spotify
  • Možno připojit USB s písničkami – pouze formát .Mp3
  • jednoduché ovládání pomocí apky Air Music
  • Celkem ucházející a příjemný zvuk, upravitelný přes přednastavené formáty ekvalizéru
  • Lenco PIR-510BK obsahuje spoustu dalších funkcí, jako hodiny, budík, časovač, předpověď počasí atd.
  • Pokud to přijímaná stanice dovolí, umí displej ukázat všechny údaje k písničce. Včetně obalu desky.
  • Až nečekaně rychle se vybíjí baterie – asi tak, jako u aktivně používaného mobilu s aktivním datovým připojením wi-fi i blouetooth.
  • vysloveně nekomfortní zadávání hesla k wi-fi (pokud máte složité a dlouhé)
  • Lenco sice „umí“ česky, ovšem s překladem českých názvů písniček při reprodukci z USB má problémy se zobrazováním
  • Mrzuté problémy s konektivitou při použití rádia, aplikace Air Music a streamu Spotify
  • absence Bluetooth
  • mechanickému ovládání ozubeného válečku je třeba přivyknout (rolování a potvrzování)

Závěr

Lenco PIR-510BK stojí kolem 2000 Kč. Je to moc, nebo málo? Řekl bych, že cena se dá akceptovat. Možnosti připojení jsou v současnosti asi ty maximální – nezmínil jsem třeba možnost „tahat“ písničky přímo z počítače či skrze webovou stránku My MediaU. Ovšem zde to znamená logovat se a zadávat spousty údajů, mj. systémové info z wi-fi routeru. A to se mi rozhodně nechce a při té šíři „normálního“ využití rádia nemám ani potřebu.

Takže pro takové to „normální domácí vyhrávání“ při vaření či úklidu se mi jeví Lenco celkem vhodné. Až na tu výdrž baterie! A doufám, že některé drobné nedostatky budou časem řešeny pomocí nějakého upgradu. Hlavně se to týká toho fakt debilního zadávaní hesel! A také by chtělo trochu doladit komunikaci mezi rádiem, aplikací Air Music a streamem Spotify, kde to občas z neznámého důvodu vázne.

2 thoughts on “Lenco PIR-510BK – DAB+-FM-Net rádio – RECENZE

  1. Zdravím. Není to první přijímač který mám. Pořídil jsem si PIR 510 kvůli té kyselé třešničce na dortu. Vlastním i adapter Albrecht DR 463, který má taky funkci SPOTIFY. Vše funguje jak má žádný problém s funkcí SPOTIFY jsem na PIR 510 nezaznamenal. Tak že si poslechnu jakou hudbu chci včetně podcastu. Baterie je opravdu problém. Tu využiji jen při holení v koupelně a nebo večer před spaním. Další problém je u všech internetových přijímačů a to občasné vypnutí a znovu načítání vyhledané stanice. Dělají to všechny přístroje co jsem měl v ruce.

  2. Mám tohle rádio taky. Jako jeden z řady, co využívá platformu Magic, tak trpí častým zatuhnutím. Díky provázanosti se Spotifi displej zobrazuje obrázky alb a interpretů právě hrané skladby, a je jedno, u které internetové stanice. Ta ovládací aplikace umí převzít ovládání až když rádio hraje a je na wifi. Narozdíl od Undoku, který je k rádiím platformy Frontier Silicon, který umí rádia ( třeba SilverCrest, JVC, Hama, ) plnohodnotně ovládat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!