Progres 2 oslavil 55 let v Lucerna Music baru

Je opravdu obdivuhodné, jak tihle rockeři „ve letech“ dokážou rozjásat publikum! A pozor! Když jsem se rozhlédl po beznadějně vyprodaném Lucerna Music baru, publikum netvořili zdaleka jen vrstevníci. Zkrátka, rocková hudba s historickými kořeny někdy v sedmdesátých letech minulého století dokáže přitáhnout i mladší ročníky, pakliže je tvořena opravdovými profíky. A od srdce!  Progres 2 oslavili 55 let v Lucerna Music baru a odehráli špičkový koncert, v jehož setlistu nemohly chybět slavné pecky.

Náhled do historie

Ten si nemohu odpustit. Je to totiž 36 let, kdy jsem Progres 2 viděl poprvé. Bylo to v Brně, v nějakém klubu, už se nepamatuji jakém. Stáli jsme tehdy před vstupem do sálu, zezdola zněly zkoušky muzikantů, dráždivé kytarové riffy melodické klávesové linky. Kdo mohl tehdy tušit, že se jedná o budoucí megahit „Muž, který se podobá odvrácené straně měsíce“ z alba „Třetí kniha džunglí“ Ale zpět do současnosti.

Kdo stál na podiu

Současnou sestavu Progres 2 tvoří „klasické“ jádro: Zdeněk Kluka na bicí, Pavel Váně kytara a zpěv, Roman Dragoun klávesy a zpěv, Miloš Morávek, kytary a zpěv. Na baskytaru hrál „novic“ Dalibor Dunovský. Stálý člen kapely Pavel Pelc zemřel v roce 2021.

Maličko zklamali avízovaní hosté. Údajně měl z Řecka přijet zakládající člen, baskytarista Emanuel Sideridis, jenže se omluvil kvůli hospitalizaci. Nakonec tedy vystoupil/la jen jedna. Titulní skladbu z alba „Tulák po hvězdách“ „Výš“   pojala po svém violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová, která při svém sólo vystoupení využívala systém záznamu, následné repetice a vrstvení zvuku. Zajímavé, experimentální pojetí.

Top skladby nesměly chybět

Zazněly písničky z prehistorických časů kapely, stejně tak z novinky „Tulák po hvězdách“. A pak přišla část, všemi v klubu očekávaná. Pecky, jako výše zmíněný „Muž, který se podobá…“,Planeta Hieronyma Bosche I“ a ikonická „Planeta Hieronyma Bosche II“, kterážto byla v roce 2021 uvedena do Beatové síně slávy. Nesměla chybět další ikonická pecka, „Píseň o jablku“ s neskutečně emotivním sólem Zdeňka Kluky na píšťalu. Publikum bouřilo, viz video dole.

Drobné postřehy – tu více tu méně úsměvné

Roman Dragoun se hned v první skladbě za svými klávesami roztancoval. Zdeněk Kluka se v závěru svého sólo vystoupení na píšťalku ve skladbě „Píseň o jablku“ pokusil o typický postoj ala Ian Anderson z Jethro Tull. Ale ten věk, a ty nohy…

Bohužel, zřejmě více zdravotně hendikepovaný Miloš Morávek strávil většinu vystoupení na židličce, i když se v některých chvílích nechal strhnout, a přece jen se zvedl. Jeho kytarové riffy jsou však jedním ze základních kamenů zvuku kapely. Stejně tak, jako „dramaticky úderný“ styl hry bubeníka Kluky.

Progres 2 oslavili 55 let v Lucerna Music baru a Pavel Váně prohlásil, že se tu za dalších 50 let znovu setkáme. Ok, budeme čekat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!