Věž Edwarda Kellyho s prastarým schodištěm

Stará Praha je nádherná, kouzelná. Jsou ale místa, kde na vás dokonce dýchne řádná dávka mystické minulosti. Jedním takovým je křivolaká ulička Jánský vršek, nacházející se kousek od Malostranského náměstí a na dohled od Pražského hradu či Petřína s rozhlednou. A právě v této uličce, na začátku strmého stoupání k ulici Nerudova, nachází se ono mystikou opředené místo. Dům s prazvláštním a úsměv na tváři vyluzujícím názvem: U osla v kolébce. A jeho historickou součástí je i tajemná věž Edwarda Kellyho (Kelley Tower), s uvnitř skrytým prastarým dřevěným schodištěm.

Kdo byl Edward Kelly?

Všichni známe slavný film Císařův pekař. Kdopak věšel králi Rudolfovi II bulíky na nos s éterickou bytostí Sirael? To byla pohádka. Edward Kelley (Kelly) ovšem opravdu žil a živil se, jak jinak mystikou a okultismem. Ano, to se tehdy dalo. Ovšem byl to také údajně dobrodruh a podvodník, ale i milující manžel a otec. Ale také veliký dlužník. Což ho v podstatě přivedlo do hrobu. Více zde, na portálu wikipedia.

Zpět k domu U osla v kolébce. Pochází z roku 1546. Po několika přestavbách se stal samostatnou rezidencí s velkým dvorem, renesančními sklepy a koňskými stájemi. V letech 1583 – 1584 opustil magistr Edward Kelly svoji rodnou Anglii. Když dorazil na pražský dvůr Rudolfa II, vzbudil svým okultistickým učením velikou pozornost. Neb údajně dokázal mluvit s anděly a olovo přeměňovat na zlato. A právě tehdy Kelly koupil dům U osla v kolébce. Záhy zde začal provádět různé úpravy. Krom jiného: v letech 1589 – 1590 vybudoval věž Edwarda Kellyho s točitým dřevěným schodištěm. Podle různých tezí právě zde, ve věži a přilehlých půdních prostorech prováděl svoje alchymistické výzkumy. Zda je to pravda, dnes už asi nikdo nezjistí. Nicméně věž tu stojí a uvnitř se nachází jedinečné točité dřevěné schodiště. Údajně patří k nejstarším v Praze!

Šoural jsem se po něm vzhůru

A to doslova. Viz video. Od prvního pohledu, dotyku a pár krocích je zřejmé, že je schodiště opravdu hodně staré. Svědčí o tom doslova prošlapané „důlkaté“ stupně a značně ohmatané a vyleštěné „zábradlí“ při vnitřní ose schodiště. Něco z toho je vidět i na videu, bohužel, bylo to natáčené mobilem a takřka ve tmě, takže pro detailní a kvalitní záběr/ fotku jsem si musel sáhnout do hlubin internetu.

Stoupání není složité, cítíte jakýsi povznášející pocit, že tudy někdy před 770 lety se vší pravděpodobností kráčel i magistr Edward Kelly. Pomalu šoupu nohama, užívám si každý tento vzácný krok. Dost náročný je poslední úsek schodiště, těsně pod horní plošinou, který je opravdu velmi strmý a stupně uzounké – opět odkazuji na video.

K němu ještě poznámka. Původně jsem měl v úmyslu ho zkrátit. Nicméně pak jsme se rozhodl, že to stoupání vzhůru s duchem Kellyho v zádech zpracuji celé. Nakonec jsem zjistil, že natáčení obyčejným mobilem, bez přídavného osvětlení, je spíš k dobru věci, neb díky stínům zřetelně modeluje onu tajemnost místa.

Při stoupání jsem si nemohl nevšimnout lana, visícího v celé délce osy schodiště. Je vidět i na fotce výše. Teprve, když jsem si pročetl údaje o magistrovi na wikipedii, došlo mi, že lano jest zřejmě symbolickým odkazem na útěk magistra Kellyho z vězení na hradě Hněvín v Mostě, kde bývali vězněni dlužníci. A právě po laně spuštěném do hradního příkopu chtěl utéct, lano však bylo slabé, přetrhlo se, magistr Kelly spadl a zlámal si nohu. To byl začátek jeho konce. Zemřel ve 42 letech.

Restaurace a stálá výstava

Pokud do tohoto kouzelného místa zabrousíte, neopomeňte navštívit naprosto originální restauraci ve dvoře domu U osla v kolébce, nazvanou stylově Kellyxír – Alchemical Lab Pub. A dejte si jakékoliv nabízené pití. A budete koukat, co vám přistane na stole. Doslova se ocitnete v alchymistické laboratoři. Ovšem i tu lze navštívit. O ní někdy příště.

Zdroj: https://1url.cz/Su1kQ, https://1url.cz/Bu1kW, https://1url.cz/Pu1kw

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!