Cyklistické kalhoty Endura MT 500 Freezing

Při koupi cyklistických hadrů dá někdo na reklamu, další na zkušenosti jiných uživatelů. Já mám od této skotské firmy už dvoje 3/4 kalhoty. Používám je… dlouhé roky. K naprosté spokojenosti. Takže nepotřebuji žádnou reklamu či doporučení. Sám jsem za ty roky zjistil, že to jsou neuvěřitelně odolné kusy cyklistických oděvů. A plně funkční, což bych rád zdůraznil! Cyklistické kalhoty Endura MT 500 Freezing patří do této řady.

Po těch letech musím konstatovat, že ve Skotsku to prostě umí! Je vidět, že za značkou Endura nestojí žádní úředníčci v kravatách, kteří znají cyklistiku jen teoreticky. Musí to být sakra dobře ostřílení borci, kterým to navíc dobře myslí. Protože ani na jedněch kalhotách jsem nikdy nenašel nic, co by na kole, nebo při turistice, vadilo. Perfektně plní svoji funkci!

Cyklistické kalhoty Endura MT 500 Freezeing – test

Jsou určeny přesně do počasí, jaké tu zažíváme zrovna v průběhu letošního konce ledna. Teploty jako na houpačce. Co si na sebe navléct, jako zateplovací vrstvu!?  Podvlíkačky v kombinaci s návleky na kolena? Ty letěly stranou. Stačí si natáhnout kaťáky Endura MT 500 a je vystaráno.

Za vším hledej špičkový materiál. Vnější nylonové látky s vloženými strečovými panely znám už ze starých modelů. Jsou pevné a odolné, švy jsou nenápadné, ale perfektně provedené. To, co činí kalhoty Endura MT 500 tolik zajímavými je ukryto uvnitř. Jedná se o zateplující tkaninu zvanou PrimaLoftR. Je lehce perforovaná s jemným vzorkem, strukturou připomínající plástev. Od pasu až pod kolena je látka silnější, takže krásně kryje přední stranu stehen až POD koleno. A to je přesně ten detail, který cyklista ocení a za kterým je vidět zkušenost tvůrců. Protože koleno se při jízdě ohýbá, takže je tu potřeba mít více zatepleného materiálu .

Naproti tomu spodní část kalhot Endura MT 500 je užší, což opět chválím, neb si při šlapání neškrtám o převodník. Další vychytávkou jsou 30 cm dlouhé zipy na konci nohavic. Šikovné pro nazouvání treter. V testu jsem kalhoty používal i při normálních pochůzkách po městě a zipy se velmi osvědčily i při použití zimních kotníkových bot. Po nazutí jsem zip zatáhnul a kalhoty těsně přilnuly k botkám. Super věc.

Další vychytávky

Naprostou samozřejmostí jsou u ENDURA kalhot postranní zipy na stehnech na případné odvětrávání. Taktéž důležitý detail. Na zadní vnitřní straně pasu je pak 20 cm dlouhý gumový panel, který slouží k zamezení pohybu kalhot.

Samozřejmostí jsou skotskou firmou používané Clickfast segmenty pro vložení jejich vnitřních kraťasů. Nesmím zapomenout boční stahovací pásky v pasu, opět bytelně ušité se širokým „sucháčem“. Kapsy jsou tu dvě, poměrně hluboké a kryté zipy, které se zdají být nepromokavé.

Ihned po navlečení kalhot jsem zaregistroval dvě příjemné věci. Za prvé: kalhoty jsou – s ohledem na svůj objem – neuvěřitelně lehké. Za druhé: vnitřní tkanina PrimaLoftR je velice příjemná v kontaktu s kůží. Nikde nic neškrábe, neškrtí, nepřekáží pohybu.

Malá připomínka. Před navlékání kalhot si sundejte ponožky! Spodní, užší část nohavic tak půjde lépe natáhnout. V této souvislosti ještě jedna zkušenost. Nepředpokládám, že by si někdo pod tyto kalhoty navlékal ještě podvlíkačky. Ale pokud by si přece jen chtěl “pojistit” tepelný komfort, počítejte s tím, že pak budete s navléknutím kalhot Endura docela zápasit, neb se vnitřní tkanina PrimaLoftR doslova „lepí“ na podklad. Takovéto vrstvení mi ovšem nedává smysl. Viz dále v textu.

Zkušenosti

Testoval jsem ve dnech, kdy teploty kolísaly lehce nad a pod nulou. Ráno – 3o C, v poledne + 4 a večer – 2o C. V takovémto počasí jsou Endura MT 500 Freezing doma a odvádí naprosto špičkovou práci. Dokonce jsem si musel rozepnout boční odvětrávací zipy, protože jsem se v nich potil! Takže zapomeňte na podvlíkačky, a návleky na kolena!

Na závěr chci zdůraznit, že tu nepíšu placenou reklamu! Nejsem ani prodejce, ani dodavatel. Mluvím z vlastní zkušenosti, kterou chci předat dál, třeba pro ty nerozhodné. Proto jsem svůj test a zkušenost vložil na sem, na svoji stránku. Cena kalhot je sice vyšší, ovšem v tomto případě naprosto přesně platí, že za více zlatek získáte sakra dobrou funkčnost a odpovídající kvalitu. A po mých zkušenostech s předchozími modely bych řekl, že vám budou sloužit dlouho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!