MTB trip Chlum u Třeboně a Stod

Hluboké lesy, rozlehlé, rozkvetlé a z dálky vonící louky. Spousty rybníků, nádherné cesty všech možných (i nemožných) povrchů. Viz dále v textu. Teplo a po nedávných deštích vlhko. A tím pádem i spousta dotěrného a krvelačného hmyzu. Paradoxně: nic takového nebylo zaznamenáno tam, kde by to člověk čekal, tedy u jihočeských rybníků, ale v mokvajících lesích kolem západočeského Stodu. Nicméně, MTB trip Chlum u Třeboně a Stod se vydařil. Kolem Chlumu bylo během tří dní najeto krásných bez mála 140 km. Na těch „relativních“ rovinách to rychle nabíhá. I když… o tom dále v textu. Ve výrazně náročnějším terénu kolem Stodu během dvou dnů 70 km. V součtu nastoupáno 1454 m – podle údajů mého Garmina.

MTB trip Chlum u Třeboně

Zde musím vypíchnout krásné průjezdy po hrázích rybníků v přírodní rezervaci Staré jezero. Zamračeno, větrno, vodou nacucaná oblaka naštěstí nic nepustila. Nikde nikdo, paráda! Viz video níže. K té výše zmíněné „relativní“ rovině. Při trase ze Staňkova na sever do obce Lásenice „stojí“ v cestě 610 m vysoký hřeben zvaný Bublavá skála, Homolka a Fabián. Naplánovaná trasa sice vedla „bokem“, po vrstevnici, ale i tak to bylo poměrně nepříjemné a dlouhé stoupání v délce 2 km.

Na hrázi mezi rybníky. Vpravo Výtopa – vlevo Starý Hospodář

Pravá „lahůdka“ pak čekala v osadě Na Sádkách, nedaleko obce Stráž nad Nežárkou. Rovinatý a pohodový úsek zvaný Nežárka, po stopách Emy Destinové se tu náhle zlomí zprudka dolů, do rokliny Vyderského potoka. Velice nepříjemný, až krkolomný sjezd po mokrých kamenech a skalních plotnách. Zadek za sedačku, prsty na brzdách, oči na šťopkách…a kudy tu šílenost sjet! Bylo to jediné místo na 65 km dlouhé trase, kdy kamarád na gravelovém kole „vystoupil“ a šel dolů opatrně po svých. Vůbec jsem se mu nedivil, na úzkých pláštích by to bylo „vo hubu“!

Hospody… bída!

Tohle musím, bohužel, zmínit! MTB trip Chlum u Třeboně přinesl i jedno nepříjemné překvapení. Půlka června, cyklistická sezóna v plném proudu. Ovšem těch záchytných pramenů občerstvení v podobě restaurací, těch tu bylo méně než poskrovnu! A těch pár fungujících bylo doslova obsypaných cyklisty! Jako hejno včel u zdroje sladké laskominky… Hm, tohle bylo opravdu nemilé překvapení! Místní podnikatelé v oboru pohostinství, tohle je VAŠE OSTUDA!

Co tuhle oblast charakterizuje?

Především obrovské množství cest a stezek. Mluvím tu nejen o těch značených turistických a cyklistických. Rád plánuji v mapách.cz trasy zcela mimo, po cestách neznačených. A tady je doslova ráj! Například jižně od Chlumu, podél hranice s Rakouskem, směrem na Františkov, Velký London, Rapšach… tam se dá těch tras „namotat“ desítky kilometrů na relativně malém prostoru! A užívat si absolutního klidu v hlubokých lesích!

MTB trip okolo Stodu

Tato západočeská lokalita pochopitelně tolik cest nenabízí, a i terén tu je podstatně náročnější. Např. cesty kolem dominantního kopce Křížový vrch. Buď dlouhé a pozvolné, nebo krátké velmi strmé stoupáky. Jako např. naučná stezka (NS) Příroda a lidé z obce Černotín směrem vzhůru, pod Křížový vrch. V dolní časti kolem 6%, ovšem v horní „stojka“ 14-18%! Nebo od rozcestí Pod Kaderovnou za obcí Čelákovy, po modré turistické na bod Výtuň. 3 km stále do kopce!

Krásná rozhledna na závěr.

Nachází se mezi obcemi Chalupy a Čelákovy jižně od Stodu. Říká se jí Chalupská Štěpánka. Představuje základní znaky prvotních obranných věží. Vychází ze starověkých až středověkých stavebních postupů. Stávaly se jádrem středověkých tvrzí a hradů. Tahle replika byla postavena v roce 2019. A je možné se v ní i ubytovat!  Najdeme tu i repliky starověkých staveb uplácané z rákosu a hlíny, starou pec na chleba, ve které se údajně i příležitostně peče… nikoliv chéb, ale pizza!

Povrchy

Proč se o nich zmiňuji? Vedle těch krásných cest: polních, lučních, lesních, písčitých, travnatých, vedle různých pěšinek a stezek… Jen si to představte: jedete krásnou krajinou, vlevo pole s kukuřicí, vpravo nádherná voňavá louka, za zády les. Jste kus od vesnice, písčitá cesta…ha ha! Bejvávalo! Nyní čerstvě vyasfaltováno!! No, to si dělá někdo prdel?! Uprostřed polí a luk!? Tady se evidentně sypaly zlaťáky z banky EU a nebylo je kam smysluplně vrazit. Tak si mrdneme tunu asfaltu mezi louky, kde se odjakživa táhly polní cesty! Tohle je kuwa špatně!  Ničíme si krajinu!

Nebo další šílenost, za kterou bych vraždil! Jižně od Stodu. Z obce Čelákovy směrem ke kótě Výtuň, po modré turistické. Cesta od vsi k lesu v délce 1 km… vysypaná bordelem ze staveb! Drť střešní krytiny, dlažby, kachel, omítky a další binec! Vzhledem k délce cesty bych tipoval, že to množné číslo „ze staveb“ sem patří, protože tenhle svinčík zcela evidentně nepochází z jedné stavby! Jistojistě ho sem „ukládají“ lidé ze všech okolních vesnic! Je jim líto vyhodit pár pětek za odvoz na registrovanou skládku! Půl mega pokuty bych těmhle parchantům účtoval za černou skládku, k tomu povinnost, všechno po sobě uklidit, a uvést do původního stavu!

Tak tohle byl MTB trip Chlum u Třeboně a Stod. Až na drobnosti se vyvedl. I to počasí se chovalo moudře. Kola dobře sloužila. Garmin Edge 530 dobře navigoval. Žádné problémy. Jen na to pivko se nedalo zvečera kam zajít.

Krásná alej u obce Vstiš – video točené na mobil

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!