Garmin 530 v praxi + radar Garmin Varia 500

Navigace Garmin jsou s námi už od roku 1989. Pamatuji jedny z prvních, určených pro turisty, které ovšem nestály za moc. Velké „krabice“, výpadky GPS, slabá čitelnost na slunci, baterie na prd. Teď je to ovšem jiná. Co se týká cyklistických navigací, je Garmin v tomto segmentu jasným leadrem. Svědčí o tom i nejnovější nabídka vychytaných aparátků s označením Garmin 540 a 840. Já se však vrátím k typu 530. Ten mám vyzkoušený. Nechci tady ovšem psát žádné recenze, těch jsou už na netu spousty. Asi po půl roce používání se chci zmínit, jak vypadá užívání přístroje Garmin 530 v praxi. A tomu připojím zkušenosti s dalším aparátkem stejné značky, a tou je světlo + radar Garmin Varia RTL 500. Předesílám, že při jeho koupi jsem vůbec netušil, jakým mi bude šikovným pomocníkem. O tom dále v textu.

Co se v článku dozvíte? Zkušenosti s Garminem 530, jaké jsou přídavné moduly a snímače, dále popisuji funkci ClimbPro, zadní světlo/radar Garmin Varia RTL 500, jak dostat trasy z programu mapy.cz do navigace a stejně tak segmenty Strava.

Garmin 530 v praxi – část 1

Začnu netradičně: výčtem kladů a záporů. To pro ty, kteří dále nechtějí číst.

Plusy

  • se silikonovým návlekem bytelná konstrukce
  • stejně bytelné držáky, jak pro navigaci, tak pro světlo/radar
  • slušná čitelnost na slunci – je dobré vypnout automatiku a nastavit si displej podle potřeby. Určitě si to ale vezme více šťávy z baterie.
  • výdrž – dostal jsem se na 25 hodin provozu. Ovšem říkám, že je to těžko měřitelné, protože ne vždy využívám navigaci, jezdívám spíše kratší trasy do 50 km. Nikdy se mi nestalo, že by Garmin “klekl”. Dobíjím při úrovni 5-10 %.
  • rychlé připojení dalších zařízení, jako dálkové ovládání, radar Varia, měřič rychlosti, kadence atd.
  • možnost vytvořit si více samostatných profilů (přednastavené jsou: horské kolo, silniční, cyklotrenažér)
  • možnost vytvořit si libovolná data screens, tedy datová pole viditelná na displeji. Přednastavené sestavy lze měnit dle libosti.
  • s tím souvisí i nastavení počtu obrazovek, které chceme při jízdě vidět. Tímto je dána možnost, plně si je přizpůsobit svému stylu jízdy a profilu trasy. Je třeba nesmysl zařadit funkci CLIMB Pro, tedy vizualizaci stoupání, pokud trháte rychlostní rekordy v polabské nížině.
  • co se týká samotného navigování: je, až na výjimky, naprosto pohodové, neocenitelné jsou zvukové signalizace, viz dále v textu.
  • výborná funkce CLIMB Pro– více dále v textu
  • možnost vybrání režimu GPS. 3 formáty: pouze GPS, GPS + Glonass, GPS + Galileo
  • po připojení dalších modulů získávám až analytický přehled o aktivitě, viz dál v textu
  • při připojení světla/radaru Varia perfektní přehled o autech jedoucích za vámi

Mínusy

V podstatě mě nenapadá nic podstatného, co by Garmin 530 výrazně devalvovalo: snad jen...

  • zpočátku složité odkrývání funkcí. Návod je sice detailní, ovšem u mnohých položek není vysvětleno, co vlastně způsobí. Takže pokus omyl…
  • někdy má Garmin 530 svoje vrtochy, jakoby se hledal. Zjistil jsem, že tak činí většinou při plánování trasy zcela mimo turistické či cyklo značení. Mám zato, že na vině může být nesoulad mezi originální mapou nainstalovanou v Garminu a doinstalovanou Topo Czech. A když do toho vložím detailně “naklikanou” trasu v aplikaci mapy.cz, může to do navigování přinést jistý zmatek. Budu to dále zkoumat.
  • Garmin sice má funkci PŘEPOČET ODCHYLKY OD TRASY ale při nastavení AUTOMATICKY jsem nevypozoroval , že by uměla, po vzoru auto navigací, dopočítávat a navrhovat změnu trasy při případném špatném odbočení.
  • je tu jedna poněkud utajená funkce, kterou bych nazval – klikni do mapy (v Garminu) a nech na navigaci, ať tě tam dovede. Doporučuji její použití jen na krátké vzdálensti, např. kudy k nejbližší hospodě:-) Hledání cíle na delší vzdálenosti je celkem složité a zdlouhavé, neb se tak děje pomocí tlačítek: vlevo – vpravo – nahoru – dolů – přiblížit – oddálit. A navigace, z neznámého důvodu, volí cesty po hlavních komunikacích, určitě ne kratších, i když jsou v okolí vhodné cyklotrasy. Které jsou navíc v mapě TOPO Czech zanesené. Typický příklad: trasa Červený Újezd – Hájek – Hostivice. Od Hájku se dá jet po šotolinové stezce č. 201. Nechápu, proč mě navigace žene po takřka souběžné asfaltové komunikaci III třídy č. T1 -8 Možná něco přehlížím v nastavení, ale nemyslím si.

    Garmin 530 v praxi – část 2

    Jak jsem již zmínil výše, navigace obsahuje snad tisíc možností, jak si všechno nastavit! Rozhodně tady nebudu nic vypisovat, protože bych se z toho asi zbláznil. Stačí si prolistovat návod – odkaz ZDE. Má 78 (!) stránek. Jinak je opravdu neuvěřitelné, co všechno dokázal výrobce do této malé mašinky „narvat“.

    Začnu funkcí, kterou bude asi většina hlavně používat. Tedy „ládováním tras“ do navigace. Předesílám, že je dobré dohrát do Garmina Topo Czech mapy. Dále je to jednoduché. Na serveru mapy.cz si naplánuji trasu. Je to možné i z jiných map, nebo přes aplikaci Garmin Connect, ale já považuji „naše“ mapy.cz za naprosto dokonalé, takže jiné neřeším. ZDE POZOR! Vytvořenou trasu ve formátu .gpx dám ULOŽIT a jaký zde zvolím název, takový bude Garmin zobrazovat! Teprve pak zvolím EXPORT! Pokud uložení přeskočím, Garmin bude zobrazovat startovací a cílovou pozici, např. název ulice, rozcestí atd. bez ohledu na to, jakým názvem přepíšeme soubor export.gpx! V seznamu tras v Garminu to poté vytváří zmatek. Garmin 530 připojím k počítači ORIGINÁLNÍM kabelem, který je v balení! Zdůrazňuji to proto, že konekt s jiným kabelem se mi nepodařil.

    Vytvořený soubor xxx.gpx se ukládá do složky složky Garmin/New Files. Provede se restart Garmina (!) a trasu máme připravenou k použití ve složce Menu -> Navigace -> Trasy.

    Při jízdě S NAVIGACÍ vypomáhá zvuková signalizace – což zde znamená několik typů “cvrlikání”. Poprvé pípne asi 100 metrů před odbočením, podruhé asi 10 metrů před odbočením. I když, přesnější by bylo napsat, „před změnou směru jízdy“. Protože z vlastní zkušenosti jsem odpozoroval, že zvuková signalizace zazní i před malým vybočením z přímého směru, pokud se tam kříží více cest. Zvuk je možné vypnout nicméně v neznámemé terénu vás to pak nutí neustále koukat na mapu v |Garminovi a číhat na odbočku. Zvukové upozornění tu dává smysl.

    Pokud následuje několik změn směru jízdy na krátkém úseku (např. kličkování mezi domy), navigace se jakoby oddálí a ukáže na mapě celý úsek změn naráz. Návrat do “normálního” módu zobrazování ovšem způsobuje menší zmatení navigace, která, jakoby pár vteřin nevěděla, kterým směrem se dát.

    Každopádně je potřeba si dávat pozor v případě křížení naplánované trasy ( např. tvar osmičky), nebo pokud je v některých úsecích trasa plánovaná po stejné komunikaci tam a zpět. V takových případech jsem zjistil, že navigace poněkud zmatkuje, přijde mi, jakoby nevěděla, zda navigovat vpřed – jak je správně – nebo vzad, což je už jednou projetý úsek. Je dobré zvolnit a nechat, aby se navigace “dohodla se satelity”. Je možné, že v takovém případě bude nutné – při plánování trasy v apce mapy.cz a v takovýchto kritických místech – volit více průjezdních bodů, aby bylo zřetetelně odlišená cesta jedním, či druhým směrem,

    POUŽITELNÉ MODULY – SNÍMAČE

    Co byl byla navigace/computer bez přídavných modulů? Pokud máme v úmyslu oprovdu využít plný potenciál navigace, některé moduly jsou nutné. Při nákupu GARMIN 530 dopuručuji sestavu zvanou bundle, která některé moduly obsahuje v balení a nemusíte je kupovat solo. Za modul nepočítám sady držáků.

    • Snímač rychlosti. Nutný pro práci computeru. Je zajímavé, že Garmin upustil od klasického magnetku v drátech a snímače na vidlici. Zvolil snímač založený na kinetice pohybu. Modul se navléká na přední osou.
    • Snímač kadence.
    • Wattmetr
    • Snímač srdečního tepu. Tyto tři položky vidím pro využití pro ty, kteří si pečlivě zaznamenávají detailní data z jízdy. Všechna se pak přehledně ukládají do tabulek v Garmin Connect.
    • Dálkový ovladač. Tento modul vidím jako velmi vhodný, neb při jízdě výrazně ulehčuje listování mezi obrazovkami + další možnosti např, při jízdých po okruhu. Jezdec nemusí sahat na navigaci a tím odpoutávat pozornost z cesty. Nehledě na to, že např, při použití rukavic se tlačítka na navigaci mačkají velmi špatně.
    • Světlo + radar Garmin Varia 500 – info níže.

    Světlo / radar GARMIN Varia RTL 500

    Radar detekuje blížící se vozidla jedoucí za mnou a to do vzdálenosti cca 140 m, šířka paprsku je asi 40 stupňů. Rychlost vozidel musí být od 10 do 160 km/hod. Radar jich dokáže detekovat až 8! Radar nedetekuje vozidla, která se za mě zařadí a tudíž jedou stejnou rychlostí. Třeba z důvodu nemožnosti předjetí. Ale to už zase káru slyším. Pokud se nejedná o elektro auto. Což se mi nedávno stalo. Tiše se za mnou plížila Tesla, radar auto nedetekoval a pak jsem byl překvapený, když mě začalo předjíždět.

    Úhel vyzařování 40 stupňů způsobuje, že pokud jedete např. po cyklostezce souběžné se silnicí, radar stejně auta detekuje, pokud se dostanou do výseče.

    Režimy a intenzita zadního světla

    Výchozím světelným režimem Varia RTL 500 je klasická blikačka. Čtyři prostřední LED blikají po celou dobu. Když je vozidlo detekováno, postupně se rozsvítí další LED diody a blikání zvyšuje frekvenci, tak, jak se auto zezadu blíží.

    Je to opravdu neocenitelná pomůcka při cestách ve městě, či po jiných rušnějších komunikacích. Funguje, jako jakési zpětné zrcátko, takže např. při odbočení vlevo se v podstatě nemusím ohlížet přes rameno, zda něco nejede. Vím, že navigace Garmin začne pípat a na displeji vidím tečku, která se ke mě blíží. Mám tak přehled, co se za mnou děje. Super funkce! Je ale taky pravda, že některé řidiče, to ostré a intenzitou blikání nabývající světlo, docela irituje. Neřeším to! Protože tu jde primárně o MOJI bezpečnost a když se idiot za volantem ke mě zezadu řítí osmdesátkou, musí počítat s tím, že se mu červené ledky prostě “zaseknou” do očí!

    STRAVA SEGMETY

    Vím, že mnozí kolegové cyklisté lačně hltají segmenty vytvořené v aplikaci Strava. Soutěží, kdo je ve kterém úseku rychlejší. Jak dostat segmenty do Garmina? Vězte, že Strava je propojená s aplikací Garmin Connect a tím je vše jednoduché. Musíte mít ovšem v obou aplikacích otevřené svoje účty!

    • přihlaste se do svého účtu na Stravě
    • přihlaste se do svého účtu Garmin Connect (dále GC)
    • připojte k počítači svého Garmina
    • ve STRAVĚ zvolte mapu s již vytvořenými segmenty v lokalitě, která vás zajímá. Segmenty jsou označeny velkými písmeny. V levém sloupci pak najdete jejich seznam. Klikněte na segment, který vás zajímá. Zadejte ZOBRAZIT PODROBOSTI. Vedle názvu segmentu klikněte na hvězdičku. Tímto si přiřadíte segment do svého seznamu. Takto to udělejte se všemi segmenty, které vás zajímají. A jelikož je STRAVA s GC propojená, objeví se v GC seznam segmentů ve sloupečku SEGMENTY. A jakmile se váš Garmin s GC synchronizuje, stáhne si i ony vybrané segmenty a přiřadí je do mapy – trasy.

    Funkce ClimbPro

    Aneb, jaký kopec mě čeká. Jak je prudký a dlouhý. Jsou tací, kteří si tuhle funkci vypínají, neb nechtějí být ve stresu už 5 km před stoupáním. Pokud ji máte spuštěnou společně s navigací, funkce Climb opravdu graficky vymaluje stoupání, barevně odlišené podle procent sklonu. Viz foto níž. Je na každém, zda chce opravdu vidět dopředu, že ho za 150 metrů čeká – nejdříve 3, pak 8 a ve finále 12% stojka vzhůru v celkové délce 250 metrů…

    Já tohle zažil letos v létě při prvním testování Garmin 530. Jetřichovické skály a šotolinové cesty mezi nimi. A sakra prudké stojky. Trasu jsem neznal a když na mě “vyskočila” obrazovka s ClimbPro a s údajem stoupáku 4 -14%, upřímně jsem se poděsil. A to jsem jsem ještě ten kopec ani neviděl, neb byl schovaný za zatáčkou.

    To je tak asi vše. Garmin 530 je schopný cyklocomputer + dobrá navigace. A pokud k němu připojíme další moduly, jako snímání rychlosti, dálkové ovládání, měření kadence, srdečního tepu či watmetr, stává se opravdu až analytickým přehledem sportovních aktivit. Neb všechna data získaná z trasy se, po připojení k počítači, přenesou do Garmin Connect a vy tak získáte velice sofistikovaný přehled setříděný do přehledných tabulek.

    Pakliže máte nějaký dotaz, napište dole vzkaz. Ozvu se a bude-li to v mých silách, rád odpovím.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    error: Obsah je zabezpečený !!