Šéfkuchařův deník od Radka Pálky

Má rád kuchařské knihy s příběhem. Zároveň tu nechci být za nějakého poťouchlého mentora. Ale tuhle knihu by si měl povinně přečíst každý mladý adept kuchařského rondonu. Protože tato kniha není pouze o receptech. Dokonce bych řekl, že jich tu není moc. Přesněji řečeno 13. Šéfkuchařův deník od Radka Pálky totiž je hlavně o „cestě vzhůru“. Je to příběh kluka z malého města, který to svojí pílí, nadáním a absolutní sebekázní dotáhl… Kam? Nebudu prozrazovat. Rozhodně tu najdete spoustu historek ze zákulisí kuchařiny, leckdy dost peprných. A někdy i stěží uvěřitelných. O tom dále v textu.

Kuchařina je dřina

To je takový skrytý leitmotiv, na který jsem při četbě opakovaně narážel. Je tu několikrát připomínáno, že kdo chce v této profesi obstát, musí být mimořádně pracovitý a vnímavý. A neskutečně trpělivý. Protože stejně jako v jiných profesích, nic nikomu nespadne z nebe. Svoje místo si musíte vybojovat. Pro slabochy tu není místo.

Dozvíte se, jak se vařilo pro Václava Havla, prince Charlese nebo třeba Karla Gotta. Šéfkuchařův deník zmiňuje vaření v Africe, Americe, Německu, Francii, Praze…

Kuchařská latina?

Jak jsem se zmínil výš, v knize Šéfkuchařův deník od Radka Pálky je skrytý jistý příběh, nad kterým jsem kroutil hlavou! A hned mě napadlo, zda nás tu autor tak trochu nelakuje, myšleno nevymýšlí si, či maličko nedobarvuje nějakou story, třeba po vzoru myslivecké nebo rybářské latinky. Znáte to. tákhle veliký kapr! Ve zkratce jde o to, že autor …cituji:

„Ty vole, Tak já přečůral 25 místních myslivců, kteří se cpou zvěřinou dennodenně! Já, dvacetiletý ucho, jsem zblbnul partu vousatých bavorských myslivců a přesvědčil je, že máčené kuřecí prso v červeném víně je zajíc! Že roštěná opatlaná Hubertem (kořením) je jelení hřbet…“

No nebudu nad tím bádat, příběh je to kouzelný. A pokud je opravdu pravdivý, tak to svědčí o mistrovství pana Pálky, když takto dokázal improvizovat. Ale že by podvedl chuťově buňky 25 chlapů… No, nevím.

Šéfkuchařův deník od Radka Pálky je tak trochu netradiční kniha. Dílem „receptová“, velkým dílem příběhová, leckdy humorná… a též velmi poučná. O tom, jak se stát velmistrem svého oboru.

Hodnocení: Šéfkuchařův deník od Radka Pálky je čtivá kniha – nesmím zapomenout na kvalitní papír. A též na kvalitní recepty, třeba na konci uvedený na francouzskou cibulačku je excelentní.

Moje hodnocení: 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!