Gravel Days Spořilov aneb štěrkolety u Štěrby

Sakra, to se to dokonce i rýmuje! Nicméně, akce byla cílená na propagaci kol s označením gravel a opravdu se konala v prostorách cyklistické prodejny Štěrbabikes na spořilovské ulici Severozápadní – ach, jak nápaditý název… Zpět k akci. Gravel Days Spořilov je o tom, že si na netu zarezevujete kolo na určitý den a hodinu, a ve stanovený čas si ho vyzvednete. Pak máte asi půlhodinku na vyzkoušení. Zde musím vyzdvihnout velmi ochotné pracovníky cykloporedejny, kteří byli okamžitě po ruce a nejen že postarali o vlastní zapůjčení, ale byli ochotní podat i velmi zajímavé informace o gravelech obecně.

Ještě malá poznámka k internetové rezervaci. Poněkud mě zaskočil rezervační formulář zpracovaný v googlovském tabulkovém procesoru, v tzv. spreadsheets tabulce. Mám za to, že programátoři stránek Štěrbabikes by měli být natolik schopní přímo do stránky implementovat daleko přivětivější a moderně vypadající rezervační formuláře. Ale to jen drobná výtka.

Jaká kola byla k zapůjčení

V nabídce Gravel Days Spořilov byly štěrkolety značek Cannondale, Merida, GT, Rondo, Superior, Author, Kellys a NS Bikes. Počasí se vyvedlo náramně. Já tam byl hned první den, 19 září, a přišlo mi, že kol k zapůjčení bylo v nabídce opravdu hodně, takže si myslím, že se na každého dostalo i bez předchozí rezervace. Ale hlavně: já tam byl brzy odpoledne, spousta zájemců zřejmě byla ještě v práci, takže tu bylo lidí poskrovnu. A byl tedy i čas, detailně se podívat na nabízená kola. Mě zaujal elektrický gravel CANNONDALE TOPSTONE NEO SL 2. Bohužel nebyl v mé požadované velikosti rámu, takže jsem ostrouhal.

Budoucnost štěrkoletů

Teď tedy k té avízované úvaze o budoucnosti gravelů – štěrkoletů. S jedním prodavačem jsem rozvedl na toto téma velmi zajímavou diskuzi A překvapilo mě, jak moje laické úvahy téměř na 100% korespondovaly s jeho odbornými názory. Jde totiž o to, že je už nějaký čas pozorován zřetelný odklon cyklistické veřejnosti od “klasických” horských kol směrem – za A) k elektrokolům obecně, za B) ke gravelům, a nyní, nově, ke gravelům s elektrikou pod zadkem. A také ke kolům silničním. Co je toho příčinou?

Nabízím můj pohled, který možná trochu naznačuje, kde se tato změna rodí, odkud vychází, kde má svoje kořeny. Můj příběh jest možná i příběhem mnohých dalších. Hodlám v blízké budoucnosti přejít na elektro pohon. Důvody jsou dva, věk a určité zdravotní indispozice. Rozhlížím se… a vidím velký problém: klasické horské kolo “hardtail” s motorem a baterií váží kolem 23 kilo. Cože je zhruba o 10 kilo víc, než můj současný karbonový hardtail! S takovou váhou se nehodlám tahat. Představte si: 4 patro, ve výtahu stavět bike “na zadní, aby se vešel”, nemluvě o nakládání do kufru auta naležato… to fakt nechci. Takže: jakému kolu věnovat pozornost, jako adeptu ke koupit? Jistou nápovědou mi byl loňský dubnový mini test gravelu Canyon

Jediná cesta je kolo lehké, se kterým bude snadná manipulace. “Žiletková” silnička nepřichází v úvahu. Je tu v nabídce něco jiného. Lehký elektro gravel – štěrkolet. Proč gravel? Protože jsem zjistil, že dobrých 90% mých oblíbených tras, které obrážím na horském kole, bych v pohodě dal i na tomto typu kola. S tím dovětkem, že na silnici, stejně jako na lesních či lučních cestách, je gravel, díky odlišné konstrukci, jednoznačně rychlejší, než klasické horské kolo.

Co je tedy v nabídce? Buď kola se silným motorem uprostřed, s takovým, který se běžně montuje do horských e-bajků. Tedy Bosch, Yamaha, Shimano, Bafang nebo Brose. Váha takto oszazeného štěrkoletu se pak pohybuje kolem “už snesitelnějších” 17 kg. Pak vidíme kola se motorem vzadu, v zadní ose a s baterií s menší kapacitou. Většinou jsou používané značky Mahle, Fazua nebo FSA. U těchto gravelů se už hmotnost dostává do akceptovatelné roviny.

Gravel Days Spořilov hodnotím jako velmi povedenou akci. Mám zato, že spousta lidí vidí problematiku horských a gravel kol – případně silniček – jak jsem naznačil výš. A jsem tedy moc zvědavý, kam se kšeft s koly bude v budoucnu ubírat. Ostatně: pár týdnů nazpět firma BOSCH “vytasila” fungl nový bike motor s označením Performance Line SX. Je malý, lehký. A ve spojení s lehkou baterií. Říkám si, že v nedaleké budoucnosti tu bude nakročeno k opravdové cyklistické revoluci! Elektrika v hlavní roli + lehká univerzální kola. Tedy gravely. A možná uvidíme návrat rovných řídítek, protože ne každému budou vyhovovat berany. S trochu nepraktickým řazením páčkami do strany. Což mi při mém, výše zmíněném, testu gravelu Canyon nejvíce vadilo! V prudkém stoupání na mokré lesní cestě potřebuji pevně držet řídítka a řadící páčky mít po ruce! Ne někde šátrat prsty a tlačit do strany. Na rozdíl od silničky tady na to není čas. Zkrátka šaltr Shimano XT! Není nic lepšího!

Tak co, máte podobný názor? 🙂

One thought on “Gravel Days Spořilov aneb štěrkolety u Štěrby

  1. Zdravím, já tam byl taky. S tím vaším názorem mohu souhlasit. Jsem aktivní cyklista už dobrých 20 let. A pokud by měla být budoucnost v lehkém universálu, tak asi gravel s motorem. Uvidíme, jak do toho promluví ten novej motor od Bosche. KTM už na gravelu nabízí a vypadá hodně dobře. Ale ta cena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!