Růžová zahrada na Petříně & Květnice

Nedávno prošla Růžová zahrada – neboli útočiště zamilovaných párů – poměrně zásadní revitalizací. Jedná se o část Růžového sadu od horní stanice lanové dráhy, podél Hladové zdi až ke Květnici a dále pak směrem k ulici Šermířská. Důvodem realizace byla zejména oprava nefunkčních inženýrských sítí, které vedou pod hlavní cestou a není jinak možné provést jejich opravu. Dalším hlavním důvodem bylo narovnání majetkových vztahů a odstranění provizorních a nefunkčních staveb a obnova povrchu cest

Bývalé nepropustné povrchy z raženého betonu a asfaltu byly s ohledem na památkovou ochranu lokality nahrazeny propustnými mlatovými povrchy a žulovou dlažbou. Zároveň byla položena i nová kanalizace k objektu Štefánikovy hvězdárny. Dále došlo k výměně stávajícího vodovodního potrubí, které z důvodu průsaků nemohlo být využíváno.

Do sadu na Petříně investovalo město 33,6 milionu korun. Se svými zhruba šesti hektary je petřínský Růžový sad, který bývá nazýván také jako Růžový sad Antonína Švehly po bývalém československém premiérovi, nepřehlédnutelný. A též hojně navštěvovaný. Pravda ovšem je, že většinou zahraničními návštěníky.

Co do velikosti je však také zajímavý tím, co je v něm k vidění. Jde o téměř 8 tisíc růží řady různorodých odrůd. Vyniknou převážně na předělu jara a léta, kdy všechny rozkvétají. Posuďte sami, jak to tam nyní vypadá.

Maličký náhled do minulosti

Dnes je Růžová zahrada místem, kterým projíždím od jara do pozdního podzimu na kole z práce a do práce. V takový brzký ranní čas tu není ani noha. A to se kolikrát zastavím, odložím kolo, sednu si na chvíli na lavičku a hlavou mi letí vzpomínky na čas, výše zvýrazněný. Taktéž na obří sportovně-společenskou událost, jakou kdysi byly slavné i proklínané Spartakiády. Tady je článek o mé návštevě slavného stadionu, ke kterému je tu, co by kamenem dohodil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!