Hitlerova dálnice a její artefakty u Jevíčka

Projekt dálnice – o jejímž obnovení se v nedávné minulosti x-krát mluvilo – byl vypracován na konci roku 1938. Tehdejší Československo poskytlo zdarma pozemky (!) a též tu byl příslib, že některé úseky budou budovat československé firmy. Na oplátku mohla naše vozidla komunikaci zdarma používat! Hitlerova dálnice měla mít ve finále 320 km a měla spojovat hospodářsky významnou Vratislav v tehdejším německém Slezsku s Vídní. Která se po obsazení Rakouska v roce 1938 stala součástí Třetí říše.

Technické parametry

Návrhy počítaly s rychlostí až 160 km/hod(!). Max stoupání bylo stanoveno na 5 % a minimální poloměr oblouků dálnice měl mít 600 metrů. Z dnešního pohledu zajímavé údaje. Je vidět, že projektanti v říši nebyli žádní nazdárci. Dokonce by se dalo říct, že měli umělecké vlohy. Ba co víc, oni museli! Jak píše např. známý badatel Tomáš Janda. Cituji:

Při stavbě dálnic byl v tehdejším Německu vyzdvihnut jeden důležitý aspekt. Výslovně byla zdůrazněna kulturní a estetická hodnota konstrukcí a staveb. Vrchní stavbyvedoucí a vedoucí technických projekčních týmů byli opakovaně instruováni, aby nehledali nejjednodušší nebo nejlevnější technická řešení, nýbrž řešení kulturně a umělecky nejlepší možná. Technika a příroda měly tvořit harmonický celek.”

Výstavba byla zahájena v dubnu 1939, necelý měsíc po zahájení okupace a vzniku Protektorátu Čechy a Morava. Z dostupných zdrojů je zajímavé, a z dnešního pohledu těžko uvěřitelné, jak rychle stavba pokračovala. Plány a pozemky byly připravené za pouhé 3 měsíce! Hitlerova dálnice doslova rostla před očima. Aby ne, když se pracovalo ve dvou směnách po deseti hodinách.

Zastavení stavby

Ambiciózní plán počal krachovat na začátku roku 1942. Vlivem vývoje na válečných frontách byly zastaveny všechny civilní stavby v nacistickém Německu a na okupovaných územích. Celkem bylo rozestavěno 85 km dálnice. Veškerá pracovní síla byla přesunuta k vojenské výrobě a různé úseky staveniště byly hlídány armádou.  A to až do konce války.

A právě z této doby pochází velké množství mostních staveb v různém stadiu dokončení. Hitlerova dálnice je tu k nalezení, hlavně pak v okolí Brna a Jevíčka. A právě zde jsem se byl na ony artefakty podívat. Bohužel, z velké části je vlastní těleso dálnice „zabráno“ opět přírodou, nebo lidskou činností, jako třeba skladové prostory, s navršenými hromadami sypkého materiálu.

Je veliká škoda, že nebyla Hitlerova dálnice dokončena. V minulých měsících a letech byla našimi politiky párkrát nadhozena vize o jejím dokončení, rozuměj využití terénních úprav ke stavbě tolik potřebné rychlostní komunikace. Vše ztroskotalo, hlavně na tušených majetkových/pozemkových sporech, které by šly určitě do tisíců.

Znovu říkám, škoda. Dnes by nám zcela určitě byla tato komunikace k užitku. Kdo jezdí trasu z Hradce Králové do Brna, dá mi určitě za pravdu. Ale peklo nastane ve chvíli, kdy bude vybudována tolik potřebná „severní větev“ dálnice D35, vedoucí od Hradce Králové kolem Vysokého Mýta, Litomyšle, nad Moravskou Třebovou s napojením na stávající D35 u Mohelnice. Kudy se pak dostat do Brna!? Opět zůstane šílená trasa směrem ze Svitav na Letovice, nebo ještě horší varianta, po “okreskách” kolem Moravské Třebové směrem na Jevíčko a dále na jih!

Zdroje: https://1url.cz/CuenL, https://zdendas.eu/mvya

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!