DOMi & JD Beck páchají převrat na jazzové scéně!

Jazzoví nadšenci, stavte se do pozoru! Na světlo jazzového nebe se derou mladé hvězdy! Na některých fotkách a videích sice vypadají jako Barbína a Ken. Jsou zázrační, s neuvěřitelnou zásobou talentu ! Šokují každého, kdo má s jazzem něco společného! DOMi & JD Beck je americko-francouzské duo mladých lidí, hodně mladých lidí, kteří propadli jazzu. Ve svých 22 a 19 letech lze oba označit za zázračné děti – slečna DOMi je klávesistka, která svými prsty tancuje po klávesách s takovou neuvěřitelnou rychlostí a intenzitou, jakou kdysi bušily do psacích strojů písařky na úřednických postech. Bubeník JD Beck zvládá svoje bicí v rytmu kulometné palby. Je ovšem vše tak růžové, jak se nám snaží předestřít kritika napříč Evropou a Amerikou? Není to jen bublina, která s velikým “řach” po čase splaskne?

Ksakru… kdo ti dva jsou?

DOMi se narodila jako Domitille Degalle v Metz na severovýchodě Francie. Od mala doma zažívala výživný přísun jazzové hudby. No, považte: Charlie Parker, Keith Jarrett, standardní swingový jazz. V pěti letech (!) byla zapsána na Conservatoire Régional du Grand Nancy; později byla přijata na Conservatoire de Paris. Po přestěhování do USA vystudovala prestižní bostonskou Berklee College of Music. Takže základ, o kterém se může někomu jen zdát! Začala hrát klasickou hudbu, ale nejvíce ji přitahovala svoboda a improvizační povaha jazzu. Na kanál youtube začala vkládat svoje originální muzikální videa a po čase získala pozornost několika prominentních osobností jazzu a hip-hopu. Ti ji dokonce přizvali ke spoluúčasti na některých svých projektech.

JD Beck také začal hrát jako dítě v Dallasu, kde se od pěti let (!) učil na klasický klavír a poté na bicí. Dle vlastních slov vyrostl na Led Zeppelin a The Police a na kanále youtube sledoval „miliony“ videí s takovými ikonickými bubeníky, jako Art Blakey, Tony Williams či Elvin Jones. Studoval jejich techniky hraní. Poznamenám, že v tomto mi připomíná jiného ikonického bubeníka jménem Buddy Ritch, který údajně neznal noty a všechny party nazíral očima. Zpět k JD Beck. V 10 letech začal hrát s význačnými mentory jazzu. Už tehdy byl označován za zázračné dítě.

Oba, DOMi & JD Beck se poprvé setkali v roce 2018 na prestižní výstavě NAMM. Je popisována jako největší akce v tomto odvětví, spojující komunity hudebních, zvukových a zábavných technologií. Oba mladí lidé zůstali v kontaktu, začali spolu skládat. A opět tu sehrálo svoji roli médium zvané youtube. To už začali být velmi známí, takže se dostávali ke spolupráci s takovými hvězdami, jako Ariana Grande či Bruno Mars.

První album „Not Tight“, aneb koukněte na ty hosty!

Vypustili ho do světa 29. července 2022. A o důležitosti alba, a vůbec, o důležitosti dvojice DOMi & JD Beck, svědčí skutečnost, že se na jejich prvotině podíleli takové mega ikony jazzového a hip-hop scény, jako Snoopy Dogg, Herbie Hancock, Busta Rhymes, nebo špičkový jazzový kytarista Kurt Rosewinkel! A, jen tak, mimochodem,  za album obdrželi dvě nominace na cenu Grammy v kategorii nejlepší mladý umělec a nejlepší současné instrumentální album.

Začíná skladbou „Louna´s iNTRO“, která zní jako soundtrack filmu někdy ze 30 let minulého století. A pak to přijde. Druhá skladba „WHATUP“ a s ní se k DOMi připojí „kulometná“ palba bubeníka jménem JD Back.

SMILE“, to je chytlavá melodie hraná na klávesy a doslova drobená přívalem bicích ve stylu drum’nbass rytmiky. Hra bubeníka je laserově přesná, dynamická a ty breaky mi občas připomínají brambory, sypající se z pytle do dřevěné bedny. 🙂

V titulní „NOT THIG“ slyšíme neskutečně rychlé prsty slečny Domi. Ale ona “umí” i krásné melodické plochy a la 70 léta. Skvostný poslech.

Vypíchnu skladby s hosty. Je jich opravdu požehnaně.  V „BOWLING“ zpívá „Thundercat“. V „TWO SHRiMPS“ slyším měkký zpěv borce jménem „Mac De Marco“. A v „MOON“ se dokonce zjeví jazzová ikona No1 „Herbie Hancock“.

Ve skvělé „PiLOT“ pro změnu rapují mega hvězdy „Snoopy Dogg“ a „Busta Rhytmes. A v další skvělé skladbě „WHOA“ si svůj part zahraje skvělý jazzový kytarista Kurt Rosenwinkel.

Úvaha a závěr

V úvodu jsem vyjádřil jistou obavu. Co dodat…. Jásat, nebo se mít na pozoru? Naposledy jsem byl takto v šoku, když se zjevila dívenka jménem Amy Winehouse. Kde kdo jí předpovídal zářnou budoucnost. Dopadlo to s ní bledě. Drogy a idioti kolem ní. Je 12 let pod drnem. DOMi & JD Beck je nová generace! Která může lámat historii jazzu! Vlastně… špatně řečeno. Posouvat! Dál, do nebeských výšin. Tihle dva mladí lidé jsou toho příslibem. A já o nich rád píšu a vkládám na svoji stránku.

Navíc je tu něco, o čem se nikdo moc nezmiňuje. A to je reklama jazzu, tvořená velmi mladými lidmi, která může – a už se to tak údajně děje – přilákat k této skvělé hudbě spousty jejich vrstevníků. A to si myslím, že je důležité. Výše zmíněné Amy Winehouse se to povedlo, i když, bohužel, moc toho nestihla. DOMi & JD Beck k tomu mají našlápnuto. Ale…proč se mít na pozoru?

Protože! Po x-tém poslechu alba - a hlavně těch skladeb BEZ hvězdných "featuring" - mi ty kláveso-bicí hrátky přijdou poněkud dětinské… a po chvíli i trochu nudné. Cítím v tom takové to "tluče bubeníček, chlapci pojďte ven" - a k tomu vrní klávésy DOMi. JD Beck jede stále jako šicí stroj, jenže mi ty jeho rytmické figury přijdou po chvíli stále stejné. A zvuk kláves DOMi se také nijak nemění. Z toho mi vychází následující závěr.

DOMi & JD Beck budou vždy potřebovat podporu v dalších muzikantech. A bude jedno, zda to bude zpěvák, trumpetista či hráč na kontrabas. Tak, jak to slyšíme na této jejich prvotině. Sami dva další tvorbu a její prezentaci neutáhnou. Stal by se z toho stereotyp a následná nuda! Bubeníkovi by určitě k oživení soundu slušelo více nástrojů kolem sebe. Třeba conga, bonga, nějaké zvonky, štěrchátka atd. A klávesistka DOMi by také mohla rozšířit zvuk kláves třeba o klasické hammondky, nebo nějaké analogového syntezátory a sekvencery.

Poznámka. Verzálky a mínusky v názvech skladeb nejsou překlepy! Takto jsou přesně psaná na obalu alba.

5.0 out of 5.0 stars5.0

Zdroje: https://www.theguardian.com/music, https://www.domiandjdbeck.com/#/, https://www.allmusic.com/

Moje názory nemusí korespondovat s vašimi.  V tom případě je tu prostor k diskusi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!