Santa Diver – “Blue Horizon” s fenomenální houslistkou

Jak jsem se už mnohokrát přesvědčil, maďarskou hudební scénu vnímáme jaksi bokem od té západní. Dokonce si troufám tvrdit, že ji prakticky neznáme. A je to veliká škoda, protože dokáže nabídnout neobyčejně kvalitní muzikální zážitky. Vzpomeňme na druhdy slavné rockové či jazzrockové smečky, jako Lokomotiv GT, Pyramis, Omega, Bergendy, Scorpio a další. A když se zaměříme na současnou maďarskou jazzovou hudbu, nestačíme se divit, co že se na této scéně děje. Jaké špičkové umělce generuje. Jako třeba před rokem zde recenzované album kapely Cimbalom Unlimited. Teď jsem narazil na další top personu! Troufnu si říct, že naprosto fenomenální! Houslistku jménem Luca Kézdy. Zde ve společnosti basisty jménem David Szesztay a bubeníkem jménem David Szegő, považovaným za nejradikálnějšího mladého umělce hry na bicí. Dohromady stvořili kapelu Santa Diver a desku Blue Horizon.

Luca Kézdy

O této divožence musím něco utrousit sólo. Važte, že v současnosti patří k nejvyhledávanějším instrumentalistům v Maďarsku! Její hru považují mnozí za neskutečnou. Jde o to, že využívá naprosto specifický styl hraní při využívání multiefektového pedálu, echa a další. Je to vidět na videu na konci článku. Výsledkem je poslech zvuku houslí, který jakoby pocházel z jiné dimenze. Kvílení, sténání, drobné “štěky”, ze kterých náhle vylétne nádherná melodie, buď mazlivá, nebo jako uragán dravá. Luca Kézdy je klasicky vzdělaná hudebnice, která se cítí “jako doma” v různých žánrech, které se vzájemně prolínají. Jazz, evropský folk, blues, balkánská hudba, pop, volná improvizace, vážná hudba. Ano, v jedné skladbě se proletíte nad maďarskou pusztou, jihoamerickou pampou, nad bažinami jazzového New Orleans, a přistanete na klidných vodách Dunajských kdesi u Visegradu. A příští skladbě si pro změnu užijete kolečko nad Balkánem. Jenže všechno je často doslova “špiněné” úlety houslistky, tu využívající echa, vrstvení či zkreslování zvuků.

Santa Diver – Blue Horizon

A tohle všechno slyšíme právě na této desce. Hned v úvodní skladbě “Blue Horizon” nám Luca a kapela předvedou, o čem je top maďarský jazz. Dunivá, až hypnotická basa na pozadí, úsporné bicí, klidná hladina Balatonu se vzápětí vzedme při krátké bouři, rychle se ženoucí pusztou. A housle Lucy kreslí krásné melodické linky, které se ovšem co chvíli “lámou” do podivných variací. A bubeník David Szegő zde vysekává svoje fantastické brejky. Cítíte se jako houpačce! Famózní skladba!

Skladba “68” a frontwoman Lucy nám v úvodu předvádí hru brnkání na struny. Latino rytmika, jakoby vypůjčená od Santany. Jenže pak se všichni urvou ze řetězu a máme tu dokonalý nářez s rockově dunící rytmikou. A tóny houslí tu jen zlehounka poletují, jako motýl nad pampeliškami. Aby byl vzápětí trhán ve víru vichřice. Dočkáme se i krátkého sóla basisty.

A tak podobně to slyšíme z celého alba Santa Diver – Blue Horizon. Kdybych měl hru dámy Kézdy k někomu přirovnat, jako první se nabízí legendární, a bohužel už nežijící legenda jazzových houslí jménem Didier Lockwood. Jen s tím rozdílem, že tahle maďarská divoženka dokáže být se svými housličkami sakra pěkně divoká!

Dravé bicí, hypnoticky dunívá basa a neskutečné kreace dámy Lucy Kézdy. To jsou Santa Diver. Doufejme, že se někdy zjeví tady, u nás. Protože tahle trojice, to je top jazzová klasa! Níž je video se skladbou “68” Na ploše osm a něco minuty je zde k vidění a slyšení vše, co činí smečku Santa Diver tak zajímavou!

Více z rubriky MUSIC

No post found!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!