Mladí ladí Jazz 2023 na Karlově náměstí.

Na Karlově náměstí přiletěly jazzové čarodějnice! Zasvištěla košťata, vzplály ohně…. Ne, tohle vše nastane až večer. Teď nastražíme ouška a budeme poslouchat čertovsky dobrý jazz! Neb se sem dne 30. 4. 2023 „dostavila“ akce „Mladí ladí Jazz Open Air“. Tedy žádné upalování divoženek, ale hýčkání publika skvělými muzikanty.

Co mě opravdu překvapilo? Nejen ti „mladí“ na podiu, ale i velmi mladé publikum. Viz foto.  Přiznám se, že jsem byl z toho i trochu v šoku. Neb jsem opravdu nečekal, že mladé lidi bude zrovna zajímat jazzová hudba. Vždyť oni vyrůstají v jednoduchosti počítači tvořené music, pár tónů, pár frází, donekonečna se opakující. Co je ke složitým jazzovým postupům přivádí? Toť otázka na odborníky.

S jedním takovým (víbůh, zda jím byl) jsem tam dal do řeči. Stál vedle mě, a jako já, fotil. A hlasitě mentoroval, že dříve pracoval jako hudební redaktor. Rozváděl teorie, podle mne ne vůbec špatné, že mládež je otupělá tím nekonečným elektronickým duc duc, a hledá něco, nad čím by mohli přemýšlet, třeba se učit, vařit, či jen tak klábosit. Nebo se i milovat. A od toho je tu jazz! Ano, také názor.

Malinko odbočím – je fakt, že když občas zajdu do nějakého jazzového klubu na live koncert, vždy je v diváctvu převaha mladých lidí. A k mému překvapení – dívek! Pohříchu cizinek. Proč tomu tak je, netuším. Zpět k programu „Mladí ladí Jazz. Stihl jsem jen dvě čísla programu. Bohužel.

Blue Uandi

Dva mladí kluci, pianista a zpěvák Martin Konvička a producent / kytarista David Machovský se snažili. Jsou určitě nadějí naší scény… ovšem je otázka, jaké?  Tady, na „karláku“ předvedli kombinaci elektroniky a zpěvu. Nicméně si myslím, že to bylo málo. Sorry, ale tahat z počítače beaty, presety, samply, předmodulované fragmenty, různě upravené v softwarových programech, navíc doplněné o nepříliš invenční zpěv, to je fakt málo. Ok, kluci, na rozjezd na „karláku“… hm, dobrý, ale díru do světa s tímto neuděláte. Jste moc jednodušší a předvídatelní.

Rozhlasový Big Band Gustava Broma

Pod vedením Vlada Valoviče. Tak tohle byla jiná liga, vážení! Aby ne! Smečka, hrdě vystupující pod jménem legendárního dirigenta, kapelníka a skladatele, to přece nemohou být žádná ořezávátka! Svoje vystoupení pojali, jak jinak, než profesionálně, a obecenstvo bylo nadšené. Zkrátka klasický big band se sólo výstupy svých muzikantů, to je vždy pomazlení pro uši. Jenže co následovalo pak, to bylo něco!

Big Band Gustava Broma + Aid Kid

Aid Kid je muzikant, producent, multimediální umělec a DJ, jménem Ondra Mikula. Vítěz posluchačského hlasování hudebně-exportní soutěže Českého rozhlasu a držitel dalších ocenění. Teď spojil síly s částí Big Bandu Gustava Broma, a byla to, vážení, jízda. Spojení elektroniky a živých nástrojů! Paráda!

Ano, tenhle způsob spojení mě baví.  Spojení nového se starým. S počítačem tvořenou hudbou mám určité zkušenosti, takže je mi jasné, že pokud se k tomu připojí živé nástroje, může – a ono vzniká – hodně zajímavých nahrávek.

Bohužel, další program na Karlově náměstí jsem musel oželet. Tak snad příště.

Zde je videozáznam z celé akce, který byl live publikovaný na youtube.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!