Vůně California Scents Car  

Na úvod: aby bylo jasno, v žádném případě tu nechci California Scents Car dělat reklamu. Ostatně, kdo chcete, podle názvu si najdete prodejce. Já se tu jen snažím podělit o zkušenosti. Protože spousta motoristů to určitě zná. Specifické aroma vnitřku fungl nové káry po nějakém čase zmizí ( a to zamrzí, že?) – a nastává otázka, jakou voňavečku si do auta pořídit. A taky, kam ji umístit.  Známe to. Klasický závěs za zrcátko, vůně do ventilační mřížky, gely, spreje a také vůně v plechovkách. A právě takové jsou vůně americké firmy California Scents, které jsem začal testovat. Proč zrovna plechovku?

Voňavá „klasika“ mi nesedí

Třeba tradiční stromeček z benzinky sice pěkně voní – a výběr je celkem veliký, umístění na šňůrce pod zrcátkem už není nic moc a mnozí řidiči to dokonce nesnáší. Patřím mezi ně. A navíc, vůně po poměrně krátké době totálně vyprchá. Lahvička s voňavkou vsunutá do výdechů topení sice vydrží víc, jenže omezuje sklápění roštu. A jak jsem sám zjistil, pokud výdech „funí“ tzn. je sepnutá cirkulace vzduchu, vůně je moc. A bývá to až nepříjemné! Pokud máme nastavené umírněné topení či klimatizaci, vonička jaksi nemá co vypouštět. Sprejové parfémy či rozprašovače neřeším, ty se snad uplatní při okamžitém „zavonění“ zahnuseného prostoru, a překrytí třeba smradu po kuřákovi či po zmoklém čoklovi. Nebo v domácím hajzlíku…

Vůně California Scents Car

Používám a nyní testuji ty z plechovek. Jsou to rozkošné věcičky o průměru necelých 7 cm. A po prvních zkušenostech musím říct, že nejen že voní hodně zajímavě, ale „amíci“ zdá se, že dokonale vyřešili „dávkování“ vůně. Jak je vidět z fotek, plechovka je uzavřena klasicky, jako ta s pivem nebo s paštikou. Po otevření zjistíme, že se uvnitř nacházejí 3 bloky o tloušťce něco přes 1 cm, údajně by měly být lněné. A ty jsou nasáklé koncentrovaným voňavým roztokem. O „výdech“ do okolí se stará jednoduše řešená mřížka s kruhovým posuvným uzávěrem, tak trochu připomínající právě ventilační rošt v kabině auta. A právě díky jemu lze dobře regulovat emitování aroma.

Ale co se mi líbí nejvíc je to, že malou plechovku je možné v kabině auta kamkoli schovat, pod sedadlo, do kalíšku určeném pro pití, na plochu za zadními sedadly…

Druhy vůní California Scents Car

Prozatím testuji tři. Všemi doporučovanou a údajně nejčastěji kupovanou je Coronado Scherry. Jde o velmi intenzivní, až šťavnatou vůni. Doporučuji ji „tlumit“ otočným regulátorem. Uznávám, že vůně višní každý nemusí. Na rozdíl od další s názvem Laguna Breeze. Nikdy jsem „vánek z laguny“ nezažil, necítil, takže těžko soudit. Čichám a vnímám zřejmě nějaké květiny ovšem čímsi zahuštěné. Prý by to měla být vůně slané vody, moře a trav v pobřežních pískových dunách. Podle těžko čitelné etikety tato plechovka obsahuje „jahodový glycidát“, dále „isomethyl ionon“, což je – podle wikipedie – všeobecně známá a zhusta používaná sloučenina v kosmetickém průmyslu, na kterou je možné „vázat“ jakoukoliv květinovou vůni. Bla bla..

Poslední testovanou je „Hawaiian Gardens“. Platí o ní to samé, jako o předchozí. Vůně je zvláštní, příjemná, nevtíravá, Cítím květiny, možná skořici. Prý by měla obsahovat mátu, kardamom a cedrové dřevo. A údaje na etiketě se mi fakt nechtějí překládat.

Přiznávám, že studiem etiket a o přesném složení se zřejmě nikam nedostanu. Já to totiž myslel tak, zda mohou California Scents vadit alergikům. U samotné vůně to zřejmě nehrozí, samotný kontakt kůže s výše uvedeným obsahem plechovek by už mohl přivodit problémy. První řádek na etiketě varuje jasně: „may cause an allergic skin reaction“.

Jak dlouho vydrží, a jak je to s ekologií?

Ha! Životní prostředí! To je dnes hodně přepíraná otázka. Výrobce tvrdí, že vůně California Scents jsou velmi šetrné ke všemu živému. A to, jak obal, tak náplň. Vůně obsahují jen ty nejkvalitnější 100% čisté vonné oleje, přírodní extrakty, organické rostlinné výtažky, esence a další přírodní vonné složky.

Abych nemluvil jen o autech! Pochopitelně, že plechovky je možné umístit všude tam, kde nám to nevoní. Kanceláře, sklady, sanitární zařízení. A myslím, že by se California Scents rozhodně neztratily ani v roli bytové vůně.

A jak dlouho vydrží? Uvidím. Zatím je to 5 dní. “Stromečky” v autě už nevoní. Plechovka z Kalifornie zatím ano. Článek budu aktualizovat.

Prozatím hodnotím:

5.0 out of 5.0 stars5.0

Další odkazy na drobnosti – nezařaditelné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!