Pomalu pečené vepřové karé

Na úvod zdůrazňuji: je to opravdu o velmi pomalém pečení! Počítejte s různě kvalitním/vyzrálým masem a také s kvalitou/výhřevností vaší trouby. Takže si moc netroufám doporučovat obecný čas pečení, chce to prostě testovat! Po uplynutí 1 hodiny dále po cca ¼  hodinách! Maso nesmí být vysušené, pak chutná, jako kus polystyrenu!  A pro vysvětlenou: tento kus masíčka s kostí se nazývá kotleta, bez ní, karé. Co s tím? Pokrájet na plátky a dusit v papiňáku? I to se dá, ovšem… nemám tento postup moc lásce! Já preferuji jiný způsob. Zdůrazňuji, že pomalu pečené vepřové karé je opravdu o čase! Jedině tak se připraví lahodné masíčko, které se bude rozplývat na jazyku! Pakliže máme kotletu, vykostíme ji a kosti podložíme pod maso. Ale to předbíhám.

Jak na to?

Kupujeme kompletní balíček nekrájeného masa. V mém případě to bylo něco málo přes 1 kg. Pokud koupíme kotletu, vykostíme ji a kostmi maso podložíme. Pokud máme karé, otázkou je, co vložit pod maso, někdo volí nahrubo nakrájenou zeleninu, já dokoupil za pár kaček vepřová žebírka. (na samostatné pečení byla až moc okrájená)

Postup přípravy

Ostrým nožem jsem nakrájel horní tučnou vrstvu karé do mřížky. Pak jsem celý flák masa o váze něco málo přes kilo důkladně okořenil. Záleží na chuti každého. Já zvolil skvělou směs koření od firmy Nahrin,

 Celý balík karé jsem svázat špagátkem do pevného balíčku, aby se stejnoměrně propékal! Použil jsem potravinářský provázek. Je to nutné!

Okořeněný a do balíčku svázaný balíček karé je potřeba osmažit ze všech stran, aby se maso zatáhlo a při dlouhém pečení zbytečně nepouštělo moc cenné šťávičky.

Konečná fáze

Teď už zbývá jediné: opečené karé jsem vložil na okořeněná žebírka, plus cibuli, česnek a zázvor. Vše jsem podlil trochou vody.

Pekáč jsem vložil do trouby a zvolna pekl při 1200C  dobré 2 hodiny! Nezakrytý! Znovu říkám: po uplynutí této doby kvalitu pečení pečlivě sledujte! Stačí špejlí píchnout do masa, a pokud se z dírky řine čirá tekutina, je hotovo a s masem ven! Pekáč jsem poté přikryl poklicí a nechal ještě 10 minut odpočívat.

Pak už zbývá jen krájet masíčko na plátky. Přílohu nechám na každého.  Balík karé, plus zelenina, pustí při pozvolném pečení dost kvalitního sosu, takže výpek jsem přefiltroval od cibule, česneku atd. a jím přelil přílohu. V mém případě to byly bramborové špecle.

Pomalu pečené vepřové karé je o dlouhém pečení. A o testování, protože, jak píši v úvodu, záleží na kvalitě karé a na tom, jak která trouba peče. Proto nezapomínejte, že se vám něco hřeje v troubě, a že to je “jen” na 120´C. 2 hodinky a něco málo navíc dokážou s karé udělat divy!

Co potřebujeme.

  • asi kilo vepřového karé – vcelku
  • asi ½ kg kostí pod maso – nebo zeleniny v celku: mrkev, petržel, celer, cibule atd.
  • 1 x cibule, 5 stroužků česneku, kousek kořene zázvoru
  • koření dle libosti
  • pepř, sůl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!