E-Kolo Lovelec Globe pro zahrádkáře

K otestování se mi dostalo do rukou e-kolo, a to v kategorii, na kterou pravověrní e-bikeři koukají skrz několikakery prsty. A říkají, pche! Co je to za plečku!? Kolo pro paničky v sukních!? Pro zahrádkáře na svoz právě vypěstovaných plodin!? Na nákupy? Na cesty pivařů do a z hospody? Nebo na absolvování cesty k příbuzným ve dvacet kilometrů vzdáleném městě? Cestu notně ztíženou překážkou v podobě výživného „oboustranného“ kopce? Já se stal na pár hodin obyčejným cestovatelem, který měl v úmyslu e-kolo Lovelec Globe prověřit nejen tam, kam je primárně určeno, tedy na městské komunikace, okresky, případně šotolinové cesty, ale i v poněkud náročnějším terénu. Jak si povede?

Lovelec Globe
Celkem pohodlné gipy i když mi při jízdě v horším terénu chyběl pevnější úchop

Ujasnit si kategorie.

Ano, přesně to jsem si v průběhu jízdy uvědomil. V žádném případě zde nemůžeme testované „zahrádkářské éčko“ srovnávat s několikanásobně dražšími modely horských e-bajků, primárně určenými do těžkého terénu. A také jsem měl na paměti cenu. V případě městského kola Lovelec Globe se jedná o mimořádně příznivých 35 tisíc korun. A otázka první pochopitelně zněla: jak bude vypadat poměr výbavy a ceny e-kola z Českého Těšína? A otázka druhá: jak se na takovém kole bude jezdit?

Výbava

Zaujal mě rám. Na první pohled mi na něm něco nesedělo, přesněji řečeno, přebývalo. Bytelně svařované hliníkové profily, přiznané sváry. Hlavní rámová trubka pyramidového průřezu, dole tvořící oblouk ke středu. Ok. Zajímavá navárka v podobě masivní obloukové vzpěry nad středovým složením. Kdyby šlo o klasické kolo, řekl bych, že má za úkol zcela eliminovat kroucení rámu při silovém šlapání. Ale u E-kola? Dívám se dál – šálí mě oči? Je tu další řetězová vzpěra! Jedním koncem přivařená k sedlové trubce cca 10 cm nad středem a druhým na horní řetězovou vzpěru, cca 5 cm nad zadní osou. Viz foto. K čemu má sloužit? Takto vyztužená zadní část rámu se jen tak nevidí. Je to kvůli 3 kg těžké baterii a motoru v ose? Nebo k důkladnému “připojení” přední části, relativně odlehčené, k té zadní? Zřejmě ano. Jiný důvod mě nenapadá.

Jednoduchý LCD displej
Zasílená zadní část – všimněte si další přidané řetězové vzpěry
Sada Shimano Acera 3×7 – celkem překvapila
Nosič a pod ním baterie 500W – základ slušného dojezdu

Lovelec Globe se točí na 28“ kolech, je osazené blatníky a nosičem, umístěným nad baterií. Nechybí navárky na košík pro bidon, přední a zadní světlo. Nastavitelný představec potěšil. Řazení mi přijde z počátku doslova archaické! Shimano Acera, sedmi – kolečko a troj – přesmyk!? Cože? Jenže po pár kilometrech v terénu jsem vychladl. A je to opět o kategorizaci kol a potenciálních uživatelích. Těch 21 převodů + 5 stupňů výpomoci motoru dělá z tohoto e-kola stroj, se kterým vyjedete snad cokoli. I když… k tomu se dostanu v odstavci jízda.

Když jsem nakousl srdce kola – motor, zde je použitý bezkartáčový, umístěný v zadní ose: 36V, 250W 45 Nm. Trošku více hlučnější, ale stále v normě. Spolu s Li-ion baterií 500W tvoří velice silnou dvojici, která i jezdce o hmotnosti větší než běžné vytáhne z jakékoliv šlamastyky. Celý pohonný systém má signalizaci v ovládacím LCD panelu ve spojení s jednoduchým cyklopočítačem. Řazení e-výkonu je jednoduché pomocí dvou tlačítek.

Malý nedostatek: registroval jsem, že při rozjezdu tah motoru nastupoval vždy se zpožděním, asi tak 2-3 otočení převodníkem.

Nad brzdami, a to říkám rovnou, jsem se zhrozil! Ráfkové V brakes – a je úplně jedno, jaké značky!? V ceně cca 400Kč!? To si dělají výrobci prdel? Když vezmu v potaz váhu kola 24kg, plus váhu jezdce – v mém případě 1 metrák, plus něco v batohu na zádech, tak jsem na 130 kilech! Vážení výrobci v Těšíně, nezahráváte si tu se základním a jediným prvkem aktivní bezpečnosti!?

Vůbec nerozumím tomu, že tenhle komponent si někdo dovolí osadit na těžké e-kolo! Které si koupí třeba dáma při těle, x let nesedlající žádný bycikl, a tudíž absolutně nezkušená! Trestuhodně nejhorší díl!

Odpružená vidlice Zoom je dalším slabým článkem. Jde o vysloveně low-end  pružinový model se zdvihem cca 3 cm. Na silnici se ještě chová celkem… ehm, rozumně, ale ve chvíli, kdy se kolo dostane do horšího terénu, vidlice už nestíhá a je spíše ke vzteku – viz dále v textu. Nechápu, proč výrobce kolo neosadil alespoň jednoduchou vzduchovou vidlicí, uzamykatelnou, byť jen z korunky? Cena kola by se navýšila – o kolik? 2 tisíce?

Nastavitelný představec Look. Společně s posunem sedla lze nastavit široký rozsah posedu
V pozadí Beskydy – a v popředí přesně ta kombinace cest, které kolu svědčí nejvíce
Brzdy - největší průser!
Brzdy – největší průser na kole! Za tohle by výrobce potřeboval nakopat do prdele!

Jízda: plusy i mínusy

Po nezbytné prohlídce jsem se posadil na kolo Lovelec Globe, přizpůsobil výšku výrazně pohodlného sedla a la křesílko s poduškou, a vyrazil. První dojmy na silnici: ksakru, ten rám se jeví až neuvěřitelně pohodlný! Okamžitě jsem si vybavil jízdu na mém pohodlném karbonovém hardtailu. Beru na milost řazení Shimano Acera. Řadí rychle a spolehlivě.  A ten trojtác… netušil jsem, jak mi přijde vhod! Pochvala na úvod.

Předesílám, že jsem e-výpomoc o pěti stupních jen otestoval a zařekl se, že celou naplánovanou trasu pojedu pouze na dva nejnižší stupně, s případnou krátkou výpomocí trojky. A to se také stalo. 43 km jsem opravdu projel ve výše popsaném režimu, využívající hlavně 21 převodů – a z baterie, resp. z její zbývající kapacity jsem byl v šoku! Pozitivním! Výrobcem deklarovaný max dojezd až 160 km bych sice bral s výraznou rezervou, nicméně troufnu si říct, že s mým stylem jízdy bych se na těch 100 – 120 km určitě dostal! Na mnou odjetých kilometrech – s počáteční full kapacitou baterie – jsem na konci zaznamenal úbytek pouze cca 10 – 12% Veliká pochvala!

Opouštím asfaltovou nudu a vjíždím na výrazně rozbité polní cesty. A ouvej, zde končí legrace! Pružinová vidlice začíná divočit. A když najedu na klasickou zatvrdlou roletu po traktorových pneumatikách, vidle je už spíše ke vzteku, protože nestíhá a kope.

Do cesty se mi staví dlouhý sjezd po hrubé šotolině. Kolu pouštím uzdu a… pozor, jsme na limitu rámu, a kola jako takového vůbec! Lovelec Globe začne na úzkých pláštích plavat, k čemuž výrazně přispívá výrazné váhové těžiště na zadní ose. Vidle, jako kdyby nebyla! Hrábnu na brzdy, do řitě, „véčka“ více hlasitě kvílí, než aby vyvolala adekvátní brzdný efekt! V tichém lese je to až nepříjemný zvukový doprovod, v mých uších už dávno zapomenutý! A jejich účinnost – škoda slov!

Pár zatáček a najednou zírám na nečekaně strmou stojku do meze. Rychle přeřadit a opět je to o těžišti, výše popsaném. Musím výrazně přilehnout na řidítka, aby se mi přední kolo nezvedlo! Ale říkám znovu: s kombinací Acera 3×7 + elektrika jsem schopen vyjet cokoli!

Můj návrh…

Vzhledem k výše popsané kategorizaci a předpokládané použitelnosti e-kola Lovelec Globe bych upustil řazení od zbytečně naddimenzovaného 3×7 a přešel na jednoduší model, třeba 1 x 10. Pochybuji, že těch 21 převodů někdo z cílové kategorie uživatelů tohoto e-kola využije, když si může vypomáhat motorem, a to rovnou v pěti výkonových stupních! Ušetřené peníze bych okamžitě vrazil do lepších brzd a vidlice!

A když už jsem u cen, nedalo mi, abych nezašátral na netu a na pár cenovek nekoukl. A zjištění je takové, jaké jsem čekal. Jen pro příklad: ZooM vidle v této kategorii cca 850Kč! Shimano Acera groupset 1500 Kč! Brzdy Tektro 400 Kč… atd. Z čehož jasně vyplývá, že tvorbu výsledné celkové ceny e-kola Lovelec Globe ve výši 35 tisíc tvoří hlavně cena e-motoru a baterie! I když: ceny Na ostatních komponentech je potřeba šetřit. Jak to dopadá jsem poznal v tomto testu!

Resume

Motor + baterie + kultivovanost projevu 90%

Zde bych zvláště vypíchl kapacitu baterie! Při rozumném využívání výpomoci se dá na jedno nabití dojet opravdu daleko!

Řazení + pohon 80%

Shimano Acera 3×7 překvapilo, nicméně se mi jeví jako zbytečně naddimenzované

Pohodlí na kole: 80%

Zde ovšem záleží na souhře rámu s vidlicí, a ta zde výrazně zadrhávala!

Brzdy: 10%!!! 2x pé! Prostě průser!

Vidlice: 40%

Kolu by více slušela vzduchová, třeba z řady RockShox Judy Silver Solo Air

Znovu říkám, ujasněme si kategorie a potenciální uživatele! Ti zřejmě nebudou s kolem projíždět takové terény, jako jsem zkusil já. Takže: pro zahrádkáře, výletníky nenárokující si žádnou echt top výbavu říkám ANO! Za oněch 35 litrů získají kolo Lovelec Globe s relativně vyhovující výbavou odpovídající ceně, celkem slušným jízdním projevem a za splnění několika podmínek i hodně dalekým dojezdem,

Tento článek vyjadřuje názor autora. Rozhodně se nemusí shodovat s názory čtenářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!